Selvitysmiehet esittävät pääkaupunkiseudulle neljää kuntaa ja metropolihallinnon. Näillä korvataan nykyisten 13 kunnan kokonaisuus.

Tämä on selvitysmiesten itsensä esittämä valinta kahdesta vaihtoehdosta, jotka olivat kuntapohjainen malli ja ylikunnallinen metropolihallinto. Molemmissa vaihtoehdoissa ehdotettiin sekä kuntajakoselvityksiä että muutoksia kuntien yhteistyömuotoihin. Ehdotukset sisältyvät tänään julkistettuun loppuraporttiin.

Kuntaperusteisessa vaihtoehdossa Helsingin seudulla käynnistettäisiin 14 kunnan kesken kaksi kuntajakoselvitystä. Ensimmäinen alue muodostuisi Helsingistä, Espoosta, Vantaasta, Kirkkonummesta, Kauniaisista, Sipoosta ja Vihdistä. Toisen muodostaisivat Hyvinkää, Järvenpää, Kerava, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen ja Tuusula.
Toisessa päävaihtoehdossa Helsinki ja Sipoo muodostaisivat yhden kuntajakoselvitysalueen, Vantaa, Kerava ja Tuusulan eteläosa toisen ja Espoo, Kauniainen ja Kirkkonummi kolmannen. Neljäs muodostuisi Hyvinkäästä, Järvenpäästä, Pornaisista, Mäntsälästä, Nurmijärvestä ja Tuusulan pohjoisosasta. Vihti ei kuuluisi metropolialueisiin eikä sen kuntajakoselvityksiin.

Valtiovarainministeriö pyytää raportista ja ehdotuksista seuraavaksi kuntien ja muiden tahojen viralliset lausunnot.

–   Kuntien täytyisi lähteä tekemään esiselvityksen pohjalta kuntaliitosselvityksiä, alue- ja kuntaministeri Henna Virkkunen (kok.) sanoo.

PS VERKKOTOIMITUS