Kansanedustaja Tom Packalén ehdottaa EU:lle yhteisen asevaraston perustamista.

– Eräs järkevä ja käytännöllinen kehityssuunta olisi luoda EU:lle asevarasto, johon ostettaisiin aseita yhteishankintana. Aseita luovutettaisiin varastosta EU-maalle, joka on joutunut sotilaallisen hyökkäyksen kohteeksi, Tom Packalén ehdottaa.

Kustannustehokas järjestelmä

Packalénin mukaan yhteinen asevarasto olisi kustannustehokas järjestelmä, joka tukisi EU-maiden mutta myös Naton puolustuksen uskottavuutta. Kaikki EU-maat kouluttaisivat sotilaansa valmiiksi asejärjestelmien käyttöön.

– Kun poliittiset päätökset aseavusta olisi valmiiksi tehtynä, aseet saataisiin nopeasti ja tehokkaasti käyttöön sinne, missä niitä tarvitaan. Tämä toimisi varmana pelotteena, Packalén sanoo.

Tuetaan Euroopan omavaraisuutta

Packalén korostaa myös Euroopan omavaraisuuden tukemista asevaraston kautta.

– Euroopassa on paljon omaa laadukasta asetuotantoa, ja hankintojen kilpailuttaminen eurooppalaisilla aseilla tukisi Euroopan omavaraisuutta. Kun asevaraston kustannukset jakautuisivat maiden kesken BKT:n perusteella, ei hintakaan olisi kohtuuton yhdellekään jäsenmaalle, Packalén toteaa.

Packalénin mukaan asevarasto toisi myös varmaa aseapua Natoon kuulumattomille EU-maille. Se tukisi keskinäistä avunantoa, joka on kirjattu EU:n strategiseen kompassiin.

– Valtionjohto, miltä kuulostaa? Voisiko tällaista edistää EU:ssa tai edes Pohjoismaiden kesken? Packalén kysyy.

SUOMEN UUTISET