Kansanedustaja Tom Packalén haluaa selvyyden siihen, miksi vakiintuneita luotettavia toimijoita ei saanut käyttää suojamaskikaupoissa, vaikka heillä on paras kyky toimittaa kunnollisia tarvikkeita luotettavasti ja edullisilla hinnoilla.


KPMG:n maskikaupoista tekemän erillisselvityksen mukaan Huoltovarmuuskeskuksen suojainhankinnoissa painotettiin vaihtoehtoisten hankintakanavien käyttöä. Vakiintuneiden ja tunnettujen toimittajien hyödyntämisen mahdollisuus jätettiin muille samanaikaisesti suojainhankintaa toteuttaville suomalaisille hankintayksiköille, kuten sairaanhoitopiireille.

– On erittäin kyseenalaista, jos luotettavat alan toimijat jätettiin hyödyntämättä tämänkaltaisen painotuksen perusteella. Suojavarusteethan oli tarkoitettu STM:n toimeksiannosta juuri sairaanhoitopiireille, Tom Packalén hämmästelee.

Edunvalvontajärjestö tarjoutui auttamaan

Terveysteknologia-alan edunvalvontajärjestö Sailab-Medtech Finland on tarjonnut apuaan viranomaisille koronaviruskriisin aiheuttamien suojatarvikkeiden puutteen ratkomiseksi.

Järjestön jäsenyritykset toimittavat, valmistavat ja maahantuovat 80-90 % kaikista Suomessa käytössä olevista lääkinnällisistä laitteista sekä näihin rinnastettavista tuotteista. Lista sisältää käsineitä, henkilönsuojaimia, ventilaattoreita ja monia muita COVID-19-kriittisiä tuotteita.

Huoltovarmuuskeskus kieltäytyi avusta

Toimitusjohtaja Laura Simikin mukaan järjestö toimitti Huoltovarmuuskeskukselle listat jäsenyrityksistä, jotta viranomainen voisi tiedustella alan luotettavilta toimijoilta lisätietoja hankintoihin liittyen. HVK on vastauksessaan kertonut käyttävänsä hankinnoissa omia kontaktejaan. Saman vahvistavat myös alalla toimivat tukkurit.

– Huoltovarmuuskeskuksella on ollut koko ajan mahdollisuus käyttää valmiita luotettavia verkostoja sekä vahvaa kotimaista osaamista, mutta jostain syystä apu ei ole kelvannut. On selvitettävä miksi, Packalen sanoo.

– Jos hankinnoissa olisi toimittu vastuullisesti, Suomessa olisi nyt kymmeniä miljoonia maskeja ja lisää tulisi jatkuvalla syötöllä, Packalen painottaa.

Packalén on tehnyt asiasta kirjallisen kysymyksen.

SUOMEN UUTISET