Poliisikansanedustaja Tom Packalén (ps.) ei säästele sanojaan Huoltovarmuuskeskusjupakassa. Hän moittii kovin sanoin Huoltovarmuuskeskuksen menettelyä ja oudoksuu, miksi suojainvarusteita ei ole hankittu vakiintuneilta toimijoilta.

– Katsoin Huoltovarmuuskeskuksen tiedotustilaisuuden kiirastorstaina, enkä ole aikoihin nähnyt vastaavaa kiemurtelua kuin mitä johtaja Tomi Lounema esitti, Packalén kommentoi.

Packalén mukaan Huoltovarmuuskeskuksen suojuksista maksamat hinnat ovat lähes moninkertaisia, jos niitä vertaa vakiintuneiden sairaalatarvikkeita toimittavien yritysten tarjouksiin. Jokaisen lentokoneellisen hinnassa on siis ollut useita miljoonia euroja ilmaa.

– Tietojeni mukaan tavaraa on ollut vakiintuneilta toimittajilta saatavilla. Tavara on ollut aitoa ja hinnaltaan vain murto-osa Huoltovarmuuskeskuksen hämärille toimijoille maksamasta.

Packalén oudoksuu myös sitä, miksei Huoltovarmuuskeskus ole käyttänyt HUS:in asiantuntemusta suojavarustehankinnassa.

– HUSista löytyvät viimeisimpien julkisten kilpailutusten asiakirjat ja niistä vakiintuneet alan toimijat, jotka normaaliaikana toimittavat tavaraa sairaanhoitopiireille. HUS:sta löytyy myös asiantuntija, joka voi avustaa Huoltovarmuuskeskusta muotoilemaan tarjouspyynnön näille toimittajille.

SUOMEN UUTISET