Hallitus on kiristämässä polttoaineveroja 250 miljoonalla eurolla per vuosi. Tämä tarkoittaa noin 6,5 sentin korotusta pumppuhintoihin. Perussuomalaiset pitävät esitystä järjettömänä, eivätkä tule korotusta hyväksymään. Asia nousi esille tänään eduskunnan suullisella kyselytunnilla.

– Polttoaineverojen korotus iskee pahiten työssäkäyviin, pieni- ja keskituloisiin ihmisiin. Kun 90 prosenttia kaikesta tavarasta liikkuu Suomessa kumipyörillä, se vaikuttaa myös kaiken kulutustavaran kuten ruoan hintaan, perussuomalaisten kansanedustaja Jouni Kotiaho perusteli.

– Ilmastonmuutokseen tämä ei vaikuta mitään. Autoja ajetaan jatkossakin, koska se on välttämätöntä, eivätkä autot ole yhtään sen vähäpäästöisempiä, koska uudet autot ovat yhtä kalliita kuin ennenkin.

Ostovoima ja kilpailukyky heikkenevät

Kotiaho syytti hallitusta pieni- ja keskituloisten ostovoiman sekä teollisuuden ja maatalouden kilpailukyvyn heikentämisestä.

– Demarit korottavat nimenomaan työssäkäynnin hintaa, keskusta rokottaa haja-asutusalueen asukkaita ja ruoantuotantoa, ja vihreiden ympäristöhommiin eivät usko edes asiantuntijat viime kuuleman mukaan.

– Säästäkää 250 miljoonaa euroa toimimattomasta kehitysavusta sen korottamisen sijaan ja perukaa veronkorotus. Käykö tämä? Kotiaho kysyi.

Valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.) vastasi hyvin napakasti Kotiaholle: ”Ei käy.”

Asumis- ja liikkumiskustannusten korotukset ovat turmiollisia

Myös perussuomalaisten puheenjohtaja, kansanedustaja Jussi Halla-aho totesi, että polttoaineverojen korotukset sekä nostavat työmatkakustannuksia että heikentävät teollisuuden ja kuljetusalan toiminta- ja työllisyysmahdollisuuksia.

– Hahmottaako tämä hallitus kasvavien asumis- ja liikkumiskustannusten turmiollisen vaikutuksen ihmisten arkeen ja julkisen talouden kestävyyteen? Jos hahmottaa, miten se aikoo parantaa tätä tilannetta? Halla-aho kysyi.

Lintilä myönsi, että tilanne on erittäin haastava asumiskulujen suhteen. Hän totesi, että työvoiman liikkuvuutta on edistettävä ja mainitsi tätä tukevana toimenpiteenä kakkosasunnon verovähennysoikeuden noston, jonka edellinen hallitus teki.

SUOMEN UUTISET