UPM aikoo sulkea yhden Rauman paperitehtaan kolmesta paperikoneesta. Yt-neuvottelut ovat alkaneet ja lähes kolmannes tehtaan työntekijöistä saa lähtöpassit. UPM perustelee sulkemista kustannuskilpailukyvyttömyydellä. Perussuomalaisten Matti Putkonen syyttää Rinteen hallituksen ilmastopolitiikkaa siitä, että suomalaiset duunarit joutuvat kilometritehtaalle.

Perussuomalaisten työmies Matti Putkonen ennustaa suomalaiselle teollisuudelle synkkää kohtaloa vihertymisen kourissa.

– Rinteen hallituksen todellinen ilmastoteko on ajaa Suomesta maailman puhtain teollisuus maailman eniten saastuttaviin maihin ja pakottaa suomalaiset duunarit siinä sivussa kilometritehtaalle, Putkonen jyrähtää.

– Suomalainen teollisuus tulee toden totta vihertymään. Työntekijöiden turvasaappaat, trukit tai rekat eivät enää jatkossa kulje suomalaisten tehtaiden pihamailla. Rikkaruohot valtaavat teollisuuden autioituvat piha-alueet, Putkonen maalailee.

Logistiikkakustannusten kasvu on myrkkyä

Putkosen mukaan ministerit Antti Rinne ja Katri Kulmuni eivät ymmärrä teollista toimintaa ja sen logiikkaa, eivätkä eri kustannustekijöiden vaikutusta teollisuuden toimintaedellytyksiin.

– Logistiikkakustannusten kasvattaminen on myrkkyä kaukana markkinoista olevan maan kilpailukyvylle. Tästä perusasiasta oli kyse, kun Rauman paperikoneen sulkemispäätös tehtiin. Hallituksen on turha kiistää ikäviä tosiseikkoja.

– Kyse ei todellakaan ole mistään TES-neuvotteluasetelmaan liittyvästä pelistä. Sdp:n ay-johtajat yrittävät peitellä harhaisilla lausunnoillaan Rinteen hallituksen tekosia kuin kissa jätöksiään. Toivoisin teollisuusliiton johdolta jyrähdystä, joka herättäisi hallituksen syvästä viherkoomasta, Putkonen jatkaa.

Kilpailukyky heikkenee entisestään

Putkonen korostaa, että Rauman paperikoneiden kustannuskilpailukyky kilpailijoihin nähden heikkenee edelleen. Jo pelkästään yhden paperikoneen sulkeminen lisäsi kahden jäljelle jääneen kustannuksia, koska paperikoneiden yhteiset kiinteät kustannukset jaetaan kolmen sijasta jatkossa kahdelle.

– Valtion ensi vuoden budjetissa esitetyt polttoaineiden lisäkorotukset vaarantavat Raumalle jäävien kahden paperikoneen tulevaisuuden.

Putkonen vaatii ammattiyhdistysliikkeeltä toimenpiteitä suomalaisen teollisuuden pelastamiseksi.

– Sdp:n ay-johtajat, käykää joukolla kertomassa ministereillemme, Rinteelle ja Kulmunille, että eurooppalaiset kilpailijamaamme tukevat fossiilisia polttoaineita käyttäviä teollisuusyrityksiään joko suorilla tai veropoliittisilla tuilla.

– Kilpailijamaamme toimivat näin, vaikka ovat sitoutuneet Pariisin sopimuksen päästötavoitteisiin, Putkonen toteaa.

Myös jäljelle jääneet paperikoneet vaarassa

Suunnitelmat luopua yritys- ja verotuista ilman kompensoiva toimia, jotka varmistavat yhdenvertaisen kilpailuaseman suhteessa kansainvälisiin kilpakumppaneihin, sulkevat varmuudella Rauman kaksi viimeistä paperikonetta, Putkonen pelkää.

Hän korostaa, että suuren teollisen investoinnin vaikutusaika on vuosikymmeniä. Vastaavasti siirtymä fossiilisista polttoaineista sähköön teollisuuden energianlähteenä vaatii vuosikymmenten siirtymäajan.

Suomen Uutiset kertoi toisessa jutussaan Rauman paperitehtaan työntekijöiden haikeista tunnelmista yt-neuvottelujen tulosta odotellessa.

SUOMEN UUTISET