Valtiovarainministeriön budjettiehdotus uhkaa korottaa bensiinin ja dieselin litrahintaa ensi vuoden elokuussa. Korotuksella pyritään kerryttämään verotuloja 250 miljoonan euron edestä.

Perussuomalaisten kansanedustaja Leena Meri pitää esitystä järkyttävänä tavallisen kansalaisen kyykyttämisenä.

– Samaan aikaan hallitus puhuu, kuinka meidän pitäisi työllistää enemmän ja Suomi pitäisi pitää asuttuna. Hallitus myös puhuu veronkevennyksistä, joiden turvin pieni- ja keskituloisille sekä eläkeläisille jäisi enemmän varoja elämiseen. Toisella kädellä annetaan, mutta toisella kädellä sitten viedään enemmän, Meri ihmettelee.

Hän huomauttaa, että polttoaineen hinnankorotuksella tulee olemaan lähinnä työllisyyttä heikentävä vaikutus.

– Korotus pulveroituu heti yritystoimintaan ja tuotteiden hintoihin. Kun bensalasku nousee, seuraus on se, että samalla kaikki kustannukset nousevat.

Ei mitään vaikuttavuutta ilmastoon

Polttoaineen hinnankorotus liittyy osaksi hallituksen kunnianhimoisiin ilmastotavoitteisiin.

– Omien puheidensa mukaan hallitus kuvittelee pelastavansa maailman. Jos ilmastoa halutaan suojella, pitäisi kuitenkin puuttua juurisyihin, kuten nyt esimerkiksi metsäpaloihin ja laajemmin metsien tuhoutumiseen.

– Bensiinin ja dieselin hinnankorotuksella ei ole ilmastoon mitään vaikuttavuutta, kun huomioidaan, että globaalilla tasolla Suomen hiilipäästöt ovat promillen luokkaa, Meri sanoo.

Ongelmat ratkaistava siellä, missä ne ovat

Meri arvioi, että polttoaineen hinnankorotuksella hallitus vain pyrkii kattamaan suunnitellut miljardiluokan pysyvien menojen lisäykset.

Parempia ilmastotekoja voidaan tehdä muilla tavoilla.

– Esimerkiksi niin, että suositaan kotimaista tuotantoa, kuten maataloutta ja pidetään täällä tiet kunnossa. Kansalaisia ei pidä kiusata.

– Ongelmat tulisi ratkaista siellä missä ne ovat. Siksi painetta tulisi kasata suurimmille saastuttajamaille, kuten Kiinalle. Se voidaan tehdä vaikka ilmastotulleilla. Toki voimme osallistua erilaisiin bioenergiakehityshankkeisiin ja myös viedä tietotaitoa maailmalle, Meri sanoo.

SUOMEN UUTISET