Guggenheim Helsinki -museohanketta on ajettu kuin käärmettä pyssyyn jo vuosikausia. Hanke on vuosien varrella herättänyt kiivasta keskustelua puolesta ja vastaan. Guggenheim-hankkeen luultiin jo lopullisesti kuopatun, kun valtio päätti viime lokakuussa olla myöntämättä museohankkeelle valtion rahaa.

Uusi yllätyskäänne tuli ilmi tällä viikolla, kun selvisi, että Helsingin kaupunki ja Guggenheim Helsingin Tukisäätiö olivat kuitenkin valmistelleet uutta esitystä salaa. Maanantaina kaupunginhallituksen käsiteltäväksi tulevan hankkeen yksityiskohdat paljastettiin tänä aamuna.

Hankkeelle oli löytynyt yksityistä rahoitusta aiempaa enemmän. Uudessa esityksessä Helsingin kaupunki osallistuisi hankkeeseen 80 miljoonalla eurolla, tukisäätiö noin 15 miljoonalla ja loput arvioiduista 130 miljoonan kustannuksista tulisi yksityisiltä rahoittajilta. Valtio ei edelleenkään ole tukemassa hanketta.

Kaupunkilaisten perustarpeet tyydytettävä ensin

Perussuomalaisten kansanedustaja ja Helsingin kaupunginhallituksen jäsen Mika Raatikainen ei ole innostunut Guggenheim-hankkeen ylösnousemuksesta. Raatikaisen mielestä sen enempää valtion kuin kaupunginkaan ei pitäisi laittaa hankkeeseen veronmaksajien rahaa euroakaan – eikä varsinkaan tässä taloudellisessa tilanteessa.

– Juuri eilen käytyjen budjettineuvottelujenkin valossa tuntuu kummalliselta, että tällaiseen asiaan löytyy varoja. Helsingin pitäisi ensin saada kaupunkilaisten perustarpeet tyydytettyä, ja vasta sen jälkeen investoida kulttuurin ja taiteen sfääreihin. Nyt ei ole sen aika, Raatikainen toteaa.

Myös käyttökustannukset veronmaksajien maksettaviksi

Parempiakin sijoituskohteita löytyisi: vanhusten kotihoidon tuki, omaishoidon tuki sekä toimet nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseksi ovat vain muutamia esimerkkejä asioista, joihin Raatikainen itse mieluummin kaupungin varat sijoittaisi. Guggenheim-hankkeen taloudelliseen kannattavuuteen Raatikainen ei usko.

– Jos kyseessä olisi hyvä bisnes, kuten hankkeen kannattajat väittävät, luulisi sille löytyvän paljon enemmän yksityistä rahoitusta. Pelkillä pääsylipputuloilla hanke ei tule pyörimään, joten museon käyttökustannuksetkin lankeaisivat pitkälti veronmaksajien maksettaviksi, Raatikainen pohtii.

Hiilikasa, kauhukammio, Isisin päämaja, lepakkoluola…

Hanke tulee kaupunginhallituksen käsiteltäväksi maanantaina. Raatikainen aikoo itse vastustaa esitystä ja myös ehdoton enemmistö perussuomalaisten valtuustoryhmästä tulee äänestämään samalla tavalla.

– Minusta Etelärantaan rakennettavaksi kaavailtu Guggenheim-museo näyttää aivan siltä Sörnäisten valtatien varrella olevalta hiilikasalta, josta Helsinki on kovasti yrittänyt päästä eroon. Se näyttää kuin kauhukammiolta, Isisin päämajalta tai Batmanin lepakkoluolalta, Raatikainen arvostelee suunnitellun museon kovasti kehuttua yleisilmettä.

MIKA MÄNNISTÖ