Perussuomalaiset esittivät tänään eduskunnan suullisella kyselytunnilla, että Suomi ottaisi käyttöön niin sanotut kansainväliset ilmastotullit.

Tämä tarkoittaisi ylimääräistä tullimaksua tuotteille, joiden valmistaminen aiheuttaa huomattavasti päästöjä esimerkiksi kehittyvissä maissa, mutta joita valmistetaan vastuullisemmin Suomessa tai Euroopassa. Näin perussuomalaiset haluavat ohjata kulutusta tuotteisiin, jotka saastuttavat vähemmän.

– Suomalainen työ ja yrittäjyys ovat ekotekoja. Me emme halua rangaista suomalaista työmiestä tai eläkeläistä laittamalla heitä maksumiehiksi kotimaista kannattavuutta kurittavalla ilmastopolitiikalla, kansanedustaja Ville Vähämäki täsmentää.

Hankintoja vähiten saastuttavista maista

Vähämäki esitti, että alkuun tullimaksu voisi olla pieni. Tämän jälkeen maksuja voi kiristää tarpeen mukaan, elleivät tullimaksujen kohteet ryhtyisi toimenpiteisiin ympäristön suojelemiseksi.

– Me haluamme saastuttajat vastuuseen ja maksamaan. Näin ohjaamme hankinnat maihin, jotka saastuttavat vähiten. Tällainen maa on esimerkiksi Suomi. Mikä on hallituksen kanta ilmastotullin käyttöönottoon? Vähämäki kysyi,

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) sanoi, että tekoja todellakin vaaditaan. Hänen mukaansa ilmastotulleista päätetään kuitenkin EU:ssa kansallisen päätöksenteon sijaan. Hän esitti ilmastonlämpenemisen estämiseksi hiilen globaalia hinnoittelua.

SUOMEN UUTISET