Suomalaisen polttonesteyhtiö St1:n perustaja Mika Anttonen lyttäsi eduskunnassa järjestetyssä energiaseminaarissa EU:n ilmastotavoitteet epärealistisiksi, Kauppalehti kertoo. Anttonen kritisoi varsinkin EU:n pyrkimystä vähentää hiilidioksidipäästöjä EU:n sisällä, vaikka Euroopan osuus maailman energiankulutuksesta on vähäinen ja laskee edelleen. Globaalit toimet pitäisi suunnata mieluummin Afrikkaan, Anttonen sanoi.

EU:n osuus koko maailman primäärienergiasta on 11 prosenttia. Vaikka EU-alueella lopetettaisiin energian käyttö nyt kokonaan, vuoteen 2025 mennessä muiden alueiden kulutus olisi kasvanut saman verran, Anttonen perusteli väitteitään.

– Jos me toimimme vain EU-alueen sisällä, niillä ilmastotoimilla ei juurikaan ole vaikutusta siihen, että väheneekö ilmakehässä hiilidioksidi vai ei”, Anttonen sanoi.

Suomalainen bensaa tai dieselöljyä tankkaava autoilija kelpaa ilmastokeskustelun syntipukiksi, ja autoilijoita vaaditaan vaihtamaan sähköautoihin tai ainakin biopolttonesteisiin. Anttosen mukaan sen paremmin biopolttoaineet kuin sähköautotkaan eivät ole minkäänlainen ratkaisu ilmakehässä olevan hiilidioksidipitoisuuden vähenemiseen”, Anttonen lyttäsi.

Afrikka muuttuu asuinkelvottomaksi, väestö kasvaa

Sen sijaan tarvittaisiin Afrikkaan kohdistuvia toimia, Anttonen sanoi.

– Afrikassa muuttuu koko ajan enemmän alueita asuinkelvottomaksi ja samaan aikaan väestö kasvaa. Ihmiset lähtevät liikkeelle. Miten tällaiseen uhkaan voidaan varautua tai mitä pitäisi tehdä? On aivan selvää, ettei se ole millään yhdellä hokkuspokkustempulla saavutettavissa.

– Kuvitelma siitä, että tämä asia hoituu päästöjä vähentämällä Euroopan rajojen sisällä on naiivi ja vähän vastuuton, Anttonen sanoo.

Päästövähennyksiä tehokkaampana keinona Anttonen näkee hiilinielujen kasvattamisen eli Afrikan metsittämisen.

Suomenkin kasvaviin metsiin sitoutuva hiili vastaa kymmeniä prosentteja Suomen hiilidioksidipäästöistä. Kuten Suomen Uutiset kirjoitti viime vuonna, ilmastosopimukset eivät kuitenkaan hyvitä Suomelle tätä palvelusta planeetan ilmakehälle kuin aivan marginaalisesti.

Afrikan aavikoiden metsittämistä kannattaa myös vihreiden entinen kansanedustaja ja emeritusprofessori Eero Paloheimo, jota Suomen Uutiset haastatteli lokakuussa. Paloheimon Unite the Armies -hankkeessa kansallisista armeijoista koottaisiin suuri kansainvälinen toimintayksikkö, joka tekisi aavikoiden metsitystöitä muun muassa Afrikassa.

Myös perussuomalaiset kannattavat realismia ilmastoasioissa

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä kannattaa realistista ilmastopolitiikkaa, Suomen Uutiset kertoo.

Sen sijaan, että tavoiteltaisiin pieniä päästövähennyksiä Suomessa tai Euroopassa, esittävät perussuomalaiset vaihtoehtobudjetissaan, että suomalaisten yritysten ja teollisuuden kilpailukykyä on tuettava suojaamalla markkinoita saastuttajamaiden tuonnilta sekä madaltamalla kotimaisten toimijoiden energia- ja kuljetuskustannuksia.

Teollisuuden, yritysten ja työpaikkojen säilyttäminen Suomessa on tärkeää, koska Suomessa tuotteet tuotetaan puhtaasti ja ympäristöä kunnioittaen.

– Ei ole ympäristön eikä ilmaston etu, jos tuotanto ajetaan Suomesta maihin, joissa ei noudateta vastuullisia ympäristönormeja, ja tämän lisäksi ympäristönormeja polkien valmistettuja tuotteita kuljetetaan vielä maapallon toiselta laidalta Suomen markkinoille, kansanedustaja Olli Immonen totesi Suomen Uutisille.

Suomen Uutiset