

Vasemmalla: Jussi Halla-aho EU-pakettikeskustelussa. Oikealla: kuva eduskuntasalista. Arkistokuvaa. / LEHTIKUVA
Perussuomalaiset kävivät eduskunnassa EU-pakettia vastaan massiivisella vyörytyksellä – käsittely jatkuu jo toiseen yöhön
Perussuomalaiset ei aio purematta niellä EU-pakettia. Eduskunnassa alkoi tiistaiyönä poikkeuksellinen vyörytys, joka jatkui puhemiehen uupumukseen noin kello puoli viiteen aamuyöstä. Keskustelussa on kuultu josatoja itsenäisyyttä puolustavia ja EU-pakettia vastustavia puheenvuoroja ja se jatkuu edelleen.
Seuraa suoraa lähetystä täältä >
Kansanedustaja Jenna Simula (ps.) kiteyttää: ”EU-elvytyspaketista ei voida äänestää, ennen kuin kansanedustajat ovat pitäneet haluamansa puheenvuorot.”
Selvennystä: EU-elvytyspaketista ei voida äänestää, ennen kuin kansanedustajat ovat pitäneet haluamansa puheenvuorot.
— Jenna Simula (@ainoahelmi) May 12, 2021
Ja puheenvuoroja todella riittää. On kuvaavaa, että ensimmäisen illan ja yön keskustelupöytäkirjan sivuja kertyi 190.
Perussuomalaiset ampuivat alas hallituksen onttoja vakuutteluja siitä, että paketti olisi kertaluonteinen tai elvyttävä tai että se edes liittyisi koronaan. Puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps.):
”Kysyn tässä kohdassa sen, mitä perussuomalaiset ovat kysyneet monesti ennenkin, saamatta vastausta: Jos Suomi ei poliittisista
syistä voi kieltäytyä tästä maallemme haitallisesta paketista, miten se voisi kieltäytyä mistään tulevastakaan maallemme haitallisesta paketista? Kertaluonteisuus on pelkkä tyhjä sana, jos jokaiseen kertaluonteiseen järjestelyyn on käytännössä pakko osallistua.
Elpymispaketti ei liity koronaan. Rahanjakoperusteet liittyvät pääosin jäsenmaiden taloudelliseen tilanteeseen ennen koronaa. Korona on keppihevonen, jonka avulla toteutetaan tulonsiirtounionia, yhteistä budjettia ja kansallisvaltioiden alasajoa.”
Tiistaina alkaneen puhemaratonin viimeinen puheenvuoro ennen keskeytystä kuultiin kansanedustaja Ari Koposelta (ps.). Hän painotti asioiden nurinkurista käsittelyjärjestystä: ”Periaatteellinen keskustelu liittovaltiokehityksestä
pitäisi käydä ensin, sen jälkeen arvioida elpymispaketin mielekkyys”.
Puhemies Anu Vehviläisen (kesk,) mehut oli 04.24 mennessä juotu. Hän keskeytti keskustelun ja totesi, ettei alkuperäinen käsittelyaikataulu toteudu. Suomalaisuuden päiväksi kaavailtu, maan itsenäisyyttä kaventava äänestys siirtyy hyvällä todennäköisyydellä. Vehviläinen twiittasi päätöksestään aamulla.
Käsittely jatkuu keskiviikkona kello kahdelta.
Keskustelu EU:n elpymispaketista jatkuu tänään klo 14 alkavassa istunnossa. Asiasta äänestetään vasta sitten, kun kaikki asiaan liittyvät puheenvuorot on käytetty. Arvioni tällä hetkellä on se, että tälle päivälle suunniteltu äänestys siirtyy myöhempään ajankohtaan.#eduskunta
— Anu Vehviläinen (@AnuVehvilainen) May 12, 2021
Kansanedustaja Sebastian Tynkkynen (ps.) moitti Vehviläisen päätöstä.
Arvoisa puhemies @AnuVehvilainen.
Miksi keskeytitte istunnon äsken, vaikka edustajille oli selvästi ilmoitettu, että klo 22:00 takaraja oli poistettu keskustelulta ja puheenvuoroja oli vielä jäljellä?
Ja mikä oli syy oudolle selittämättömälle tauolle ennen sitä? #elpymispaketti
— Sebastian Tynkkynen (@SebastianTyne) May 12, 2021
Kansanedustaja Mika Niikko (ps.) tylytti pääministeri Sanna Marinia (sdp.), joka oli tavanomaiseen tapaansa poissa hankalasta kesksutelusta. Tiistaina Marin oli väistänyt sekä kuntavaalitentin että eduskunnan EU-debatin.
#elpymispaketti keskustelu jatkuu kello 14.00 Puhemiehen keskeytettyä täysistunto. Toivottavasti Pääministeri ehtii tällä kertaa osallistua tärkeään keskusteluun ja vastaamaan kysymyksiin.
— mikaniikko (@mikaniikko) May 12, 2021
Kansanedustaja Riikka Purra (ps.) tuuletti tunnelmia auringon noustessa keskiviikkona 04.49:
#Elpymispaketti-keskustelu päätettiin eduskunnassa klo 4:20 ja sitä jatketaan klo 14 alkavassa istunnossa.
Koska valiokunta alkaa klo 11:15, ei ole mieltä käydä tässä välissä kotona.
Aurinko nousee Helsingissä juuri nyt, klo 4:48. Kaunista!#elpymisrahasto
— Riikka Purra (@ir_rkp) May 12, 2021
Ryhmänjohtaja Ville Tavio (ps.) toivotti hyvää suomalaisuuden päivää ja summasi: ”Suomalaiset ansaitsevat oman kansallisvaltionsa.”
Emme ole mitään EU-kansalaisia kuin paperilla.
Me olemme suomalaisia.
Suomalaiset ansaitsevat oman kansallisvaltionsa.
Hyvää suomalaisuuden päivää!#suomalaisuudenpäivä
— Ville Tavio (@VilleTavio) May 12, 2021
Juttua päivitetty 13.5.2021 klo 0:34.
SUOMEN UUTISET
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Purra: Ette te seuraavallakaan kerralla puolustaisi Suomea

Immonen: Elpymispaketti murentaa EU:n sääntöperusteisuutta, lisää moraalikatoa ja vie Suomen tulonsiirtounioniin – ”Tätä emme hyväksy, tuskin hyväksyy Suomen kansakaan”

Peltokangas kannustaa kansanedustajia äänestämään ei EU:n elvytyspaketille: ”Nyt päätetään Suomen tulevaisuudesta”

PS-kansanedustajat elpymispaketista: ”Kertaluontoisuus on kumottu jo monesta suusta, miksi Suomessa väitetään muuta?”

Slunga-Poutsalo: ”Koko elpymispaketin logiikka pohjaa siihen, että mitä huonommin hoidat asiasi, sitä enemmän saat”

Ruotsi vaati ja sai yli miljardin euron jäsenmaksualennuksen elvytyspakettineuvotteluissa – ”Pääministeri Marin on joko neuvottelutaidoton tai käyttää mitä tahansa keinoja saavuttaakseen päämääränsä”

Reijonen: Kansalta tulee kysyä mielipidettä EU-tukipaketista

Pääministeri Marin saapui lopulta elvytyspakettikeskusteluun: Toisti samaa mantraa viime kesän neuvotteluista – väittää edelleen, että paketti olisi Suomelle hyvä

Tavio: Itsenäisyyttä luovutetaan EU:lle koronan varjolla
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.