Perussuomalaiset ei aio purematta niellä EU-pakettia. Eduskunnassa alkoi tiistaiyönä poikkeuksellinen vyörytys, joka jatkui puhemiehen uupumukseen noin kello puoli viiteen aamuyöstä. Keskustelussa on kuultu josatoja itsenäisyyttä puolustavia ja EU-pakettia vastustavia puheenvuoroja ja se jatkuu edelleen.

Seuraa suoraa lähetystä täältä >

Kansanedustaja Jenna Simula (ps.) kiteyttää: ”EU-elvytyspaketista ei voida äänestää, ennen kuin kansanedustajat ovat pitäneet haluamansa puheenvuorot.”

Ja puheenvuoroja todella riittää. On kuvaavaa, että ensimmäisen illan ja yön keskustelupöytäkirjan sivuja kertyi 190.

Perussuomalaiset ampuivat alas hallituksen onttoja vakuutteluja siitä, että paketti olisi kertaluonteinen tai elvyttävä tai että se edes liittyisi koronaan. Puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps.):

”Kysyn tässä kohdassa sen, mitä perussuomalaiset ovat kysyneet monesti ennenkin, saamatta vastausta: Jos Suomi ei poliittisista
syistä voi kieltäytyä tästä maallemme haitallisesta paketista, miten se voisi kieltäytyä mistään tulevastakaan maallemme haitallisesta paketista? Kertaluonteisuus on pelkkä tyhjä sana, jos jokaiseen kertaluonteiseen järjestelyyn on käytännössä pakko osallistua.

Elpymispaketti ei liity koronaan. Rahanjakoperusteet liittyvät pääosin jäsenmaiden taloudelliseen tilanteeseen ennen koronaa. Korona on keppihevonen, jonka avulla toteutetaan tulonsiirtounionia, yhteistä budjettia ja kansallisvaltioiden alasajoa.”

Tiistaina alkaneen puhemaratonin viimeinen puheenvuoro ennen keskeytystä kuultiin kansanedustaja Ari Koposelta (ps.). Hän painotti asioiden nurinkurista käsittelyjärjestystä: ”Periaatteellinen keskustelu liittovaltiokehityksestä
pitäisi käydä ensin, sen jälkeen arvioida elpymispaketin mielekkyys”.

Puhemies Anu Vehviläisen (kesk,) mehut oli 04.24 mennessä juotu. Hän keskeytti keskustelun ja totesi, ettei alkuperäinen käsittelyaikataulu toteudu. Suomalaisuuden päiväksi kaavailtu, maan itsenäisyyttä kaventava äänestys siirtyy hyvällä todennäköisyydellä. Vehviläinen twiittasi päätöksestään aamulla.

Käsittely jatkuu keskiviikkona kello kahdelta.

Kansanedustaja Sebastian Tynkkynen (ps.) moitti Vehviläisen päätöstä.

Kansanedustaja Mika Niikko (ps.) tylytti pääministeri Sanna Marinia (sdp.), joka oli tavanomaiseen tapaansa poissa hankalasta kesksutelusta. Tiistaina Marin oli väistänyt sekä kuntavaalitentin että eduskunnan EU-debatin.

Kansanedustaja Riikka Purra (ps.) tuuletti tunnelmia auringon noustessa keskiviikkona 04.49:

Ryhmänjohtaja Ville Tavio (ps.) toivotti hyvää suomalaisuuden päivää ja summasi: ”Suomalaiset ansaitsevat oman kansallisvaltionsa.”


Juttua päivitetty 13.5.2021 klo 0:34.

SUOMEN UUTISET