Jos valtiovarainvaliokunnan lausumat ovat oikeasti sitovia, kuten hallitus ja kokoomus väittävät, haluaisin tiedustella teiltä, mitä te käytännössä sitten teette, jos ja kun seuraava vastaavanlainen paketti ja vaade Brysselistä tulee? Riikka Purra kysyi EU-elpymispaketin puolustajilta.


Eduskunta keskustelee tänään EU:n niin sanotusta elpymispaketista. Käytännössä käsittely koskee valtiovarainvaliokunnan EU:n uusista omista varoista tekemää mietintöä.

Useat puhujat hallituspuolueista ja kokoomuksesta korostivat valiokunnan mietinnön ja etenkin sen lausumien suurta merkitystä ja sitovuutta. Paketin puolustajien mukaan nuo lausumat sitovat Suomen nykyistä ja seuraavia hallituksia ja takaavat, että velkapaketin kaltaiset päätökset eivät voisi toistua.

Seuraavaa pakettia odotellessa

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja, kansanedustaja Riikka Purra tarttui tähän väitteeseen iltapäivän debattipuheenvuorossaan.

– Jos valtiovarainvaliokunnan lausumat ovat oikeasti sitovia, kuten hallitus ja kokoomus väittävät, haluaisin tiedustella teiltä, mitä te käytännössä sitten teette, jos ja kun seuraava vastaavanlainen paketti ja vaade Brysselistä tulee? Mitä teette, kun Ranska ja Saksa edistävät uutta tämänkaltaista pakettia, joka perustuu yhteiselle velalle ja tulonsiirroille?

– Oletteko te sitten valmiit ”lisäämään kaaosta ja heikentämään vakautta” – kuten täällä perussuomalaisten paketin vastustamista kuvaatte – mikäli ja kun uusi paketti tulee, Purra kysyi ja viittasi useampiin edeltäviin puhujiin, jotka väittivät perussuomalaisten kritiikkiä haitalliseksi sekä Suomelle että koko EU:lle.

– Sittenkö te ette valita ”käytöstapojen puutteesta” tai ”populismista” ja hauku perussuomalaisia, vaan johdonmukaisesti taistelette Suomen itsemääräämisoikeuden ja eduskunnan kannan puolesta? Saanen epäillä.

Tarkoituksena tehdä pysyvä mekanismi

Useat tahot, jopa EU:n korkeimmilta tahoilta, ovat esittäneet, että paketti ei jää ainokaiseksi, vaan että toimenpiteestä ja prosessista on tavalla tai toisella tarkoitus tehdä pysyvä mekanismi.

Suomen hallitus saattaa siis piankin olla jo tilanteessa, jossa sen pitäisi kantaa vastuuta omista puheistaan ja lupauksistaan – ja valtiovarainvaliokunnan mietinnön lausumista, jotka muodostavat siis eduskunnan kannan.

SUOMEN UUTISET