Suomalaisille julkisen sektorin IT-hankinnoille on ollut usein tunnusomaista, että rahaa ja aikaa saadaan käytettyä paljon, mutta aikataulu venyy ja lopputulos on sutta ja sekundaa. STM:n koronajäljityssovelluksen hankinnasta on hyvää vauhtia tulossa tämän tason projekti.

– Koronavirusepidemia on ollut Suomessa jo pari kuukautta, mutta ministeriön mammuttiprojektiin on varattu aikaa kaksi kuukautta ja rahaa viisi miljoonaa. Monissa muissa maissa tällainen sovellus on jo tehty, ja useimmiten kyse on avoimen lähdekoodin sovelluksesta. Suomi voisi siis hyödyntää muiden jo tekemää työtä jopa ilmaiseksi. Miksi tämä ei käynyt STM:lle? Tietääkö ministeriö, mitä se on tilaamassa, ja kenen arvioon perustuu kustannustaso? perussuomalaisten kansanedustajat sosiaali- ja terveysvaliokunnassa Arja Juvonen, Kaisa Juuso ja Minna Reijonen ihmettelevät.

75 000 euroa per työpäivä

Ministeriö on varannut hankekoordinaatioon 400 000 euroa, sovelluksen ja taustajärjestelmän kehittämiseen 3,2 miljoonaa euroa, käyttöönoton tukeen ja viestintään 1,4 miljoonaa euroa sekä ylläpidon kustannuksiin myöhemmin tarkentuvan summan.

– Kun sovelluksen pitäisi valmistua kahdessa kuukaudessa ja siihen on varattu 3,2 miljoonaa euroa, tämä tarkoittaisi noin 75 000 € kustannusta työpäivää kohti. Tämä tarkoittaisi useiden kymmenien henkilöiden tiimiä tekemään yksinkertaista sovellusta, tai erittäin huomattavaa ylilaskutusta. Herää kysymys, onko tässäkin kyse siitä, että hankinta aiotaan tehdä kilpailuttamatta ja kustannus on päätetty etukäteen, kun sopiva toimittajataho on löytynyt, Juvonen, Juuso ja Reijonen pohtivat.

Projektia toteutetaan vääristä lähtökohdista

Sovelluksen kehittäminen tyhjästä vaikuttaa erikoiselta jo siksi, että sovelluksen käyttöönotossa ollaan jo nyt myöhässä.

– Monissa muissa maissa vastaava sovellus on jo käytössä. Mitä pidempään sovelluksen käyttöönotossa viivytellään, sitä vähemmän hyötyä siitä on koronavirusepidemian torjunnassa. Tästä syystä on järjetöntä olla hyödyntämättä muiden jo tekemää työtä.

– Projektia toteutetaan täysin vääristä lähtökohdista. Projektin sisältönä tulisi olla se, että valitaan saatavilla olevista, jo valmistuneista sovelluksista Suomen tarpeisiin paras, käännetään se suomeksi ja ruotsiksi ja otetaan se käyttöön. STM:n olisi otettava järki käteen ja toimittava ripeästi ja kustannustehokkaasti sen sijaan, että tekevät yksinkertaisen sovelluksen hankinnasta uuden Apotin kaltaisen mammuttiprojektin, Juvonen, Juuso ja Reijonen vaativat.

Juvonen, Juuso ja Reijonen ovat tänään jättäneet eduskunnassa kirjallisen kysymyksen hankintaprosessin yksityiskohtien ja lainmukaisuuden selvittämiseksi.

SUOMEN UUTISET