Perussuomalaisten vaaliteltalla riitti kävijöitä, kun eri puolueet järjestivät yhteisen tempauksen äänestysaktiivisuuden nostamiseksi Jyväskylässä. Toista kertaa perussuomalaisten eduskuntavaaliehdokkaana oleva jyväskyläläinen Eero Paananen on tyytyväinen kun ihmiset ovat kiinnostuneet ehdokkaista.

– On hyvä, että kaikki puolueet ovat yhtä aikaa esillä. Sitä oikeaa puoluetta tai ehdokasta vielä etsivä saa tutustua tasavertaisesti eri vaihtoehtoihin. Moni epävarma äänestäjä kertoo kyllästyneensä valtapolitiikkaan, sillä muutosta parempaan ei ole tapahtunut yhteiskunnassa. Itse olen saanut paljon myönteisiä yhteydenottoja, Paananen iloitsee.

Epävarmojen äänestäjien osuus kasvanut

Politiikan konkarina tunnettu Toimi Kankaanniemen mukaan vaalityö virkistyy nyt, sillä ehdokkaat ovat saaneet numeronsa ja varsinaiseen vaalipäivään on aikaa noin kuukausi.

– Epävarmojen äänestäjien osuus on kasvanut, joten siinä mielessä puolueiden yhteinen tempaus on hyvä asia äänestysaktiivisuuden nostamisessa. Menestyäkseen vaaleissa ehdokkaan täytyy tuoda selkeä vaihtoehto esille. Ihmiset on vakuutettava siitä, että äänellä voi vaikuttaa ja muuttaa asioita, Kankaanniemi toteaa.

Ensimmäistä kertaa eduskuntavaaliehdokkaana oleva hankasalmelainen Markku Manninen pitää yhteistä vaalitempausta erinomaisena lisänä yksittäisten tapahtumien rinnalla.

– Me perussuomalaiset olemme hyvässä iskussa. Olen saanut paljon yhteydenottoja kurjaan taloustilanteeseen kyllästyneiltä ihmisiltä, jotka kaipaavat muutosta. Ehdokas pärjää ajamalla asioita, jotka vaikuttavat suoraan ihmisten arkeen. Siten saadaan aktivoitua äänestäjiä, Manninen sanoo.

Äänestysaktiivisuus on ehdokkaiden
ja puolueiden vastuulla

Eduskuntavaalien äänestysaktiivisuus on oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläisen mukaan puolueiden ja ehdokkaiden vastuulla.

– Puolueet ja ehdokkaat ovat keskeisessä asemassa vaikuttamassa millaiseksi kansalaisten äänestysaktiivisuus muodostuu. Puolueiden ja ehdokkaiden pitää kirkastaa sanomansa sellaiseksi, että äänestäjä pystyy ottamaan siihen kantaa. Mitä kirkkaampi sanoma, niin sen enempi äänestäjiä, Jääskeläinen tiivistää.

Äänestäjä lähtee Jääskeläisen mukaan liikkeelle, jos hän haluaa vaikuttaa vaalien tulokseen sekä kokee puolueen ja ehdokkaan sanomasta olevan hänelle hyötyä. Äänestämättä jättämisestä ei ole hyötyä edes protestimielessä.

– On aina parempi mennä äänestämään kuin jättää äänestämättä. Protestimielessä kotiin jääminen ei kanna mihinkään. Silloin antaa päätösvallan niille, jotka käyvät äänestämässä. He saavat päättää ketkä valitaan eduskuntaan päättämään yhteisistä asioista, Jääskeläinen sanoo.

Perussuomalaiset saivat liikettä aikaan

Viime eduskuntavaalien äänestysprosentti oli 70,5, mikä on 2,6 prosenttiyksikköä enemmän kuin vuoden 2007 eduskuntavaaleissa. Jääskeläisen mukaan 70 prosentin äänestysaktiivisuuteen voidaan olla Suomessa tyytyväisiä.

– Viime vaalien äänestysprosentin nousuun saattoi olla vaikuttamassa uudehkon puolueen eli perussuomalaisten mukanaolo, Jääskeläinen sanoo.

Perussuomalaiset nousi viime vaalien voittajaksi, kun muut eduskuntapuolueet menettivät kannatustaan verrattuna edellisiin eduskuntavaaleihin. Perussuomalaiset lisäsi kannatustaan 15,0 prosenttiyksikköä ja sai koko maan äänistä 19,1 prosenttia.

Tämän vuoden eduskuntavaalit pidetään sunnuntaina 19. huhtikuuta. Ennakkoäänestys on kotimaassa 8.-14. ja ulkomailla 8.-11. huhtikuuta.

MIKA RINNE