Haluatko pimeän yrityksen Vanuatuun, Samoalle vai Panamaan? SNSCO Global auttaa, eikä maksa paljon. Vähän yli tuhannella dollarilla irtoaa yhtiö, jossa on feikkijohtajat, nimetön visakortti ja päälle vielä pankkitili.

Panamalle ja muihin veroparatiiseihin perustetut pimeät yhtiöt tulivat äskettäin Mossack Fonsecan tietovuodon myötä päivänvaloon. Mutta Mossack Fonseca on vain yksi suurehko yhtiö, joka kyseenalaisia palveluja tarjoaa. Verkosta löytyy valtava joukko lakiasiaintoimistoja ja muita yrityksiä, jotka tarjoavat palvelunaan pimeiden yhtiöiden perustamista veroparatiisimaihin. Nämä yhtiöt markkinoivat palveluaan täysin avoimesti.

Identiteetti piiloon feikkijohtajilla

Privacy-solutions –sivuston mukaan Panaman yhtiölait ovat maailman vakaimmat ja liberaaleimmat. Lakeja ei ole muutettu sitten vuoden 1927. Yhtiön perustaminen on nopeaa ja helppoa, eikä Panaman valtio puutu ulkomaista toimintaa harjoittavien yhtiöiden toimintaan mitenkään.

Panaman lain mukaan perustettavalla yhtiöllä on oltava minimissään kolme johtajaa – presidentti, sihteeri ja varainhoitaja. Tyypillisessä feikkiyhtiötapauksessa veroparatiisipalveluja tarjoava yhtiö nimittää omia työntekijöitään näihin rooleihin. Feikkijohtajista käytetään termiä ”nominee director”. Tällä järjestelyllä häivytetään näkyvistä yhtiön todellisen johtajisto.

Smart Offshore –sivusto tarjoaa onlinepalvelun, jolla kuka tahansa voi perustaa yhtiöitä eri puolille maailmaa. Peruspaketti belizeläisen yhtiön perustamiseen 1190 dollaria, panamalainen yhtiö feikkijohtajilla 860 puntaa. Vai valitsetko mieluummin Seychellit, Delawaren Yhdysvalloissa vai Dominikaanisen tasavallan? Kaikki on mahdollista, ja maksun voi suorittaa kätevästi netissä. Visa, Mastercard tai Amex – kaikki ovat ok.

Offshore corporation tarjoaa ”TM testaa”-tyypisen vertailun sitä, mihin veroparatiisiin trusti kannattaisi perustaa. Sivuston mukaan Cookin saaret voittaa vertailun muun muassa siksi, koska maa ei ole ratifioinut Haagin sopimusta.

Panama Offshore Worldwide puolestaan liputtaa Panaman puolesta. Yhtiö muistuttaa, että jos varallisuus täytyy siirtää syrjään verottajan tai vaikkapa puolison ulottuvilta, on offshore-yhtiö silloin juuri oikea ratkaisu.

Yhtiö markkinoi omaa palveluaan kauhukertomuksilla siitä, miten huonosti jotkut muut panamalaisyhtiöt ovat hoitaneet asiakkaitaan. Yhtiö tarjoaa ”talomiespalvelua”, jolla voidaan siivota pieleen tehtyjen feikkiyhtiöiden sotkut.

LP Corporates Services rauhoittelee asiakkaitaan uutiskirjeellään. Yhtiö toteaa, etteivät Mossack Fonsecan paljastukset millään tavalla kosketa sen asiakkaita.

Matias Turkkila