Uudeksi sosiaali- ja terveysministeriksi nouseva Pirkko Mattila (ps.) hahmotteli edessään olevaa työsarkaa.

– Hihat kääritään ja töihin. Ajattelen, että tulen olemaan ministeri, joka ymmärtää ministerin tehtävän, suuret haasteet ja suuren työmäärän. Sote ja maakuntahallinto ovat valmistelussa hyvässä vaiheessa. Eivät valmiita mutta etenemässä. Viedään ne loppuun.

Mattila avasi lyhyesti omaa taustaansa. Hän kertoi olevansa toisen kauden kansanedustaja ja ”vielä toistaiseksi” hallintovaliokunnan puheenjohtaja. Valitun sanamuodon perusteella voitaneen olettaa, että hallintovaliokunta saa syksyn mittaan uuden puheenjohtajan.

– Maakunta-asiat ovat olleet minulle läheisiä, Mattila jatkoi. Hän kertoi olevansa hallituksen nykyisten linjausten takana, toki korostaen perussuomalaisten omia painotuksia.


Video: Pirkko Mattila tiedotustilaisuudessa.

– Niitä linjauksia, mitä hallitus on tehnyt työskentelynsä aikana – olen niiden takana, totta kai. Olen puhunut eduskunnan ryhmäpuheessa valinnanvapaudesta, pienistä ja keskisuurista yrityksistä. Perussuomalaiset haluaa turvata palvelut, estää kermankuorinnan, suosia suomalaista työtä ja turvata työntekijöiden aseman. Itsehallintoalueille toivon todellista päätösvaltaa, ettei puhuta vain valtionhallinnon jatkeesta. Liikkuva juna menköön kuitenkin vakaasti eteenpäin, ei hötkyen, Mattila täsmensi sote- ja maakuntahallintouudistuksista.

– Ministeri Hanna Mäntylän ansiokkaasti aloittamia hankkeita jatketaan – nostan täältä esimerkeiksi perustulokokeilun, josta on keskusteltu vuosien ajan ja johon nykyinen hallitus on tarttunut. Sosiaaliturvamme on sangen monimutkainen, sekin sopii hallitusohjelmaan, että puretaan sieltä sitten niitä normeja mitä voidaan, mutta turvataan silti ihmisen sosiaaliturva, Mattila täydensi.

Mäntylän luopuminen

Mattila kiitti ministerintehtävästä luopuvaa Hanna Mäntylää (ps.) tämän lämpimistä sanoista ja tekemästään työstä. Hän kertoi ymmärtävänsä Mäntylän luopumisen syyt ja pyysi kunnioittamaan tämän päätöstä.

– Ministeri Mäntylä sanoi mielestäni aika laittamattomasti, että on turha tehdä tästä suurta draamaa. Hallitus ei vaihdu, hallitusohjelma ei vaihdu, puolue ei vaihdu eikä puolueohjelma. On kyse ministerivaihdoksesta. Ymmärrän Hannan henkilökohtaiset syyt. Kunnioitan niitä ja pyydän että niitä kunnioittavat myös muut, Mattila kehotti.

Ryhmän vankka tuki takana

Mattila luottaa saavansa tulevassa tehtävässään tukea sekä Mäntylältä että myös perussuomalaisten eduskuntaryhmältä.

– Huolimatta siitä, että nousen liikkuvaan junaan, teen sen luottavaisin mielin. Yksityiskohtiin en tänään mene, ymmärrätte varmaan tilanteen, Mattila puhutteli runsaslukuista toimittajajoukkoa.

– Puolueohjelman mukaisesti – ensin suomalainen työ ja yrittäminen. Olen valmis näihin asioihin tarttumaan. Perussuomalaiset ovat hallituksessa mukana ja pitävät sovitusta kiinni.

Maahanmuuttotilanne ei vielä ohi

– Hallintovaliokunnan puheenjohtajana olen tietysti paljon eduskunnan päässä maahanmuuttotilannetta saanut ja joutunut käsittelemään. Tilanne ei ole vielä ohi. Työmme näkyy hallituksessa ja siinä mitä eurooppalaisessa keskustelussa on käyty läpi, niin pidän tärkeänä että maahanmuuttopolitiikka on yhtenäistä EU:n alueella, Mattila linjasi.

Mattila harkitsisi Saksan ja Tanskan mallin mukaisia maahanmuuttolinjauksia myös Suomeen.

– On mietittävä keinoja, mitä tässä poikkeavassa tilanteessa tehdään.

Hän muistutti myös maahanmuuton kokonaiskustannusten selvittämisestä ja julkaisusta.

Mistä nuotioon puhalletaan?

Vaikka Mattila on ollut toistuvasti mediassa esillä, ei hän ole vielä aikaisemmin joutunut yhtä kirkkaaseen valokeilaan kuin tämänpäiväisessä tiedotustilaisuudessa. Hän puhutteli mediaa rakentavasti.

– Tämä on ensimmäinen laajamittainen kontaktini tiedotusvälineisiin. Näen teidät yhteistyökumppaneina. Haluan ajatella, että viemme Suomea samaan maaliin. Mielellään ei puhalleta nuotiota eri puolilta, silloinhan vain savu pöllähtää vain eri puolilta.

SUOMEN UUTISET