Euroopan parlamentin suurimman ryhmän (EPP) johdolla käytiin teatraalinen keskustelu Katalonian tilanteesta. Espanjan pääministeri Mariano Rajoyn kipparoima kansanpuolue on EPP-ryhmän jäsen.

EPP:n vaatimuksesta keskustelu rajattiin aihepiiriltään varsin tiukasti lakipuolelle. Puheenvuoroja jaettiin vain ryhmien johtajille. Euroopan komission varapresidentti Frans Timmermans tuki espanjalaispoliisien sunnuntaista väkivaltaa todeten, että kurinpito on toisinaan tarpeellista. Europarlamentin keskustelusta uutisoi Politico.

– Katalonian aluehallinto hylkäsi lain noudattamisen järjestäessään kansanäänestystä, Timmermans kertoi keskustelua avatessaan.

EU-myönteiset katalaanit kääntymässä eurokriitikoiksi

Erillisessä istunnossa espanjalaismeppi Jordi Solé kertoi Timmermansille, että hän on hyvää vauhtia käännyttämässä EU-myönteiset katalaanit eurokriitikoiksi. Solé on separatistisen ERC:n jäsen.

– Jos eurooppalaisinstituutiot jatkavat keskustelua vain ja ainoastaan laista, ja että kyse on Espanjan sisäisestä asiasta, niin olette tekemässä maailmanennätystä EU-myönteisten katalaanien käännyttämisestä euroskeptikoiksi, Solé ripitti Timmermansia.

Timmermans ja Euroopan komissio sai pyyhkeitä myös ECR-ryhmän varapuheenjohtajalta, puolalaiselta Ryszard Legutkolta. Hänen mukaansa EU näyttäytyy selektiivisten arvojen unionina. Hän kertoi komission suhtautuvan eri lailla, jos kyse ei olisi Espanjasta.

– Komission kaksoisstandardit hyppäävät silmille, Legutko täräytti.

Espanjalaisdiplomaatilta oppitunti toimittajille

Politico kirjoittaa espanjalaisen diplomaatin järjestäneen alustustilaisuuden toimittajille. Diplomaatti oli luonnehtinut katalaanien toimintaa vallankaappaukseksi. Hän kertoi, että Katalonian aluepresidentti Carles Puigdemont saattaa kaavailla jopa sotaa.

Diplomaatti tyrmäsi kansainvälisen sovitteluratkaisun suorilta. Hänen mukaansa Espanjan keskushallinto on valmis istumaan neuvottelupöytään katalaanien kanssa heti, kun Espanjan perustuslakia kunnioitetaan.

Tämä tarkoittaa Madridin odottavan käytännössä Katalonian ehdotonta antautumista.

Henri Alakylä