Perussuomalaiset voi yltää jopa kärkipaikkaan eduskuntavaaleissa, arvioivat politiikan tutkijat Johanna Vuorelma ja Karina Jutila Talouselämä-lehdessä. Perussuomalaiset nousi puheenjohtaja Jussi Halla-ahon kaudella ensimmäistä kertaa yli 15 prosentin alle kaksi viikkoa sitten Ylen / Taloustutkimuksen mittauksessa. Tällä viikolla kannatuksen nousu on näkynyt vielä vahvempana Alman ja HS:n mittauksissa.

Tampereen yliopiston tutkijatohtori Johanna Vuorelma analysoi jo Ylen kannatusmittauksen aikaan, että tilanne on auki, Talouselämä kertoo. Vuorelma huomauttaa, että tutkimusten perusteella tiedetään, että moni tekee äänestyspäätöksensä vasta viimeisellä viikolla ja toisaalta liikkuvia äänestäjiä on paljon.

Molemmat pitävät kuitenkin todennäköisimpänä skenaariona sitä, että Sdp on vaalien ykkönen.

Vaalipäivän loppukiri ratkaisee

Vuorelman mukaan ratkaisevaa on, kuinka hyvin perussuomalaiset saa äänestäjät liikkeelle vaalipäivänä, mutta sitä on ainakin aiemmin ollut vaikea arvioida. Sdp:llä taas kaikkein terävin kannatus voi sulaa vaalipäivää kohti mentäessä.

Johtaja Karina Jutila e2 Tutkimuksesta muistuttaa siitä, että perussuomalaisilla on monipuolisempi kasvogalleria kuin Soinin aikana. Puheenjohtaja ei nyt ole ainoa tähti. Jutila mainitsee esimerkeiksi presidentinvaaleissa laajalti tunnetuksi tulleen Laura Huhtasaaren sekä helposti samastuttavan kansanmiehen Teuvo Hakkaraisen.

Vuorelma arvioi, että perussuomalaiset haalii ääniä etenkin nukkuvilta äänestäjiltä. Kärkenä ovat maahanmuutto ja ilmastonmuutos. Perussuomalaiset tarjoaa ainoana vaihtoehdon ilmastoskeptikoille, sillä kaikki muut suuret puolueet ovat sitoutuneet ilmastotavoitteisiin, Talouselämä kirjoittaa.

Suomen Uutiset