

PS ARKISTO
Polttoainehintoihin jopa 55 sentin korotus reilun vuoden päästä – ”Vuonna 2024 hinnat nousisivat hallituksen esityksellä niin, että loppukin tukka lähtee päästä”
Perussuomalaiset vaati tänään eduskunnan kyselytunnilla, että niin sanotusta polttoaineiden jakeluvelvoitteesta luovuttaisiin väliaikaisesti kokonaan. Huomenna äänestetään esityksestä, jossa hallitus on korottamassa jakeluvelvoitetta vuosien 2023-2024 taitteessa niin, että hinnat voivat autoalan mukaan nousta jopa 55 senttiä litralta.
– Kun jo valmiiksi kansa ja yritykset kamppailevat jokapäiväisten sähkö- ja polttoainehintojen kanssa, niin hallitus ei hellitä kurjistamista: nyt esitätte polttoaineiden jakeluvelvoitteen korottamista, joka voi nostaa polttoaineiden hintoja vuonna 2024 kertaheitolla jopa 55 senttiä litralta! perussuomalaisten kansanedustaja Jouni Kotiaho hämmästeli.
Suomalaiset saavat maksaa pienestä edusta kalliisti
Kotiahon mielestä hallituksen esityksessä hyvää on vain se, että jakeluvelvoitetta laskettaisiin ensi vuodeksi väliaikaisesti.
– Sitä osaa perussuomalaiset kannattavat, mutta siihen se hyvä sitten loppuukin. Vuonna 2024 hinnat nousisivat hallituksen esityksellä niin, että loppukin tukka lähtee päästä. Ilmeisesti haluatte rangaista kansalaisia siitä, että ensi vuonna he saavat pienen helpotuksen polttoainekuluihin, Kotiaho arvioi.
Hallitus kiristää paljon enemmän kuin EU vaatii
Kotiaho vaati, että jakeluvelvoitteesta luovutaan kokonaan ainakin väliaikaisesti.
– Vaadimme, ettei ilmastopolitiikkanne saa kallistaa pumppuhintoja ainakaan enempää, mitä EU vaatii. Nythän te menette EU:stakin ohi ja kalliimmaksi! Kotiaho huomautti.
– Hyvä hallitus, oletteko valmiita tekemään nämä perussuomalaisten esitykset? Kotiaho kysyi.
Elinkeinoministeri Mika Lintilä ei ollut valmis tällaisiin hinnanalennuksiin vaan totesi, että biopolttoaineen kotimaisuudella on tärkeä rooli jakeluvelvoitteessa. Biopolttoainetta valmistetaan Suomessa.
Entä ruuantuotanto?
Jakeluvelvoite ei vaikuta vain henkilöliikenteen polttoainekuluihin. Kotiaho nostikin esiin jo valmiiksi kriisissä olevan maatalouden aseman.
– Eilen käsittelimme välikysymystä maatalouden kriisistä. Tiedättekö, mitä muutenkin karmean kustannuskehityksen keskellä tämä esityksenne tekee suomalaiselle ruuantuotannolle vuoden päästä? Ei suomalaista ruuantuotantoa tällä menolla pian olekaan, Kotiaho totesi.
– Arvoisa hallitus, perutteko – tai edes korjaatteko – tätä järkyttävää esitystä? Kotiaho tivasi.
Huoltovarmuus kriisissä
Tällaista lupausta Lintilä ei antanut, vaan korosti edelleen, että Suomessa tehty biopolttoaine on parempi kuin fossiilinen polttoaine ja myös turvallisuuskysymys.
Tätä ei perussuomalaisista kielletä, mutta perussuomalaisista korostetaan, ettei ihmisillä ei ole varaa jopa 50 sentin hinnankorotuksiin.
– Siinä se huoltovarmuus vasta kriisissä onkin, jos tällainen korotus hallituksen toimesta tehdään.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- maatalouden kriisi jakeluvelvoite biopolttoaine Mika Lintilä polttoaineiden hinta Jouni Kotiaho ruuantuotanto Euroopan unioni kyselytunti ilmastopolitiikka Huoltovarmuus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Julkisen sektorin säästöohjelma on käynnistettävä välittömästi – Ranne: ”Pelastetaan Suomen talous!”

Immonen: Suomeen tarvitaan isänmaallista talouspolitiikkaa – ”Nykyhallituksen harjoittama velkaralli ei voi enää jatkua”

Oppositiolta välikysymys maatalouden kriisistä: Hallitus on laiminlyönyt huoltovarmuuden, ruuan hinta valtavassa kasvussa

Perussuomalaiset vastustavat polttoaineiden hintojen korottamista jakeluvelvoitteella

Tavio: ”Suomen hiilineutraaliustavoite on huuhaata”

Perussuomalaiset: Autoilun kustannukset alas – polttoaineveroa laskettava vaiheittain
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.