Perussuomalaiset vaati tänään eduskunnan kyselytunnilla, että niin sanotusta polttoaineiden jakeluvelvoitteesta luovuttaisiin väliaikaisesti kokonaan. Huomenna äänestetään esityksestä, jossa hallitus on korottamassa jakeluvelvoitetta vuosien 2023-2024 taitteessa niin, että hinnat voivat autoalan mukaan nousta jopa 55 senttiä litralta.

– Kun jo valmiiksi kansa ja yritykset kamppailevat jokapäiväisten sähkö- ja polttoainehintojen kanssa, niin hallitus ei hellitä kurjistamista: nyt esitätte polttoaineiden jakeluvelvoitteen korottamista, joka voi nostaa polttoaineiden hintoja vuonna 2024 kertaheitolla jopa 55 senttiä litralta! perussuomalaisten kansanedustaja Jouni Kotiaho hämmästeli.

Suomalaiset saavat maksaa pienestä edusta kalliisti

Kotiahon mielestä hallituksen esityksessä hyvää on vain se, että jakeluvelvoitetta laskettaisiin ensi vuodeksi väliaikaisesti.

– Sitä osaa perussuomalaiset kannattavat, mutta siihen se hyvä sitten loppuukin. Vuonna 2024 hinnat nousisivat hallituksen esityksellä niin, että loppukin tukka lähtee päästä. Ilmeisesti haluatte rangaista kansalaisia siitä, että ensi vuonna he saavat pienen helpotuksen polttoainekuluihin, Kotiaho arvioi.

Hallitus kiristää paljon enemmän kuin EU vaatii

Kotiaho vaati, että jakeluvelvoitteesta luovutaan kokonaan ainakin väliaikaisesti.

– Vaadimme, ettei ilmastopolitiikkanne saa kallistaa pumppuhintoja ainakaan enempää, mitä EU vaatii. Nythän te menette EU:stakin ohi ja kalliimmaksi! Kotiaho huomautti.

– Hyvä hallitus, oletteko valmiita tekemään nämä perussuomalaisten esitykset? Kotiaho kysyi.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä ei ollut valmis tällaisiin hinnanalennuksiin vaan totesi, että biopolttoaineen kotimaisuudella on tärkeä rooli jakeluvelvoitteessa. Biopolttoainetta valmistetaan Suomessa.

Entä ruuantuotanto?

Jakeluvelvoite ei vaikuta vain henkilöliikenteen polttoainekuluihin. Kotiaho nostikin esiin jo valmiiksi kriisissä olevan maatalouden aseman.

– Eilen käsittelimme välikysymystä maatalouden kriisistä. Tiedättekö, mitä muutenkin karmean kustannuskehityksen keskellä tämä esityksenne tekee suomalaiselle ruuantuotannolle vuoden päästä? Ei suomalaista ruuantuotantoa tällä menolla pian olekaan, Kotiaho totesi.

– Arvoisa hallitus, perutteko – tai edes korjaatteko – tätä järkyttävää esitystä? Kotiaho tivasi.

Huoltovarmuus kriisissä

Tällaista lupausta Lintilä ei antanut, vaan korosti edelleen, että Suomessa tehty biopolttoaine on parempi kuin fossiilinen polttoaine ja myös turvallisuuskysymys.

Tätä ei perussuomalaisista kielletä, mutta perussuomalaisista korostetaan, ettei ihmisillä ei ole varaa jopa 50 sentin hinnankorotuksiin.

– Siinä se huoltovarmuus vasta kriisissä onkin, jos tällainen korotus hallituksen toimesta tehdään.

Suomen Uutiset