

PS-kansanedustajat: Poliitikkoja saa arvostella, toimittajia ei – “Media vastatkoon huutoonsa ja lopettakoon ihmisten leimaamisen ja asenteellisen uutisoinnin”
Päätoimittajien kannanotto toimittajien ja muiden julkisuudessa ammatillisesti toimivien ihmisten oikeusturvan parantamiseksi herättää keskustelua sosiaalisessa mediassa. Perussuomalaisten kansanedustajat ihmettelevät päätoimittajien erikoista ulostuloa.
– Vetoamme kansanedustajiin ja virkamiehiin, jotka työkseen ajantasaistavat lainsäädäntöä vastaamaan uudenlaisiin ongelmiin. Pahimmillaan työtään tekevän toimittajan kohtaama häirintä ja kiusanteko on niin laajaa, että sitä voidaan pitää systemaattisena vainoamisena, kannanotossa todetaan.
Toimittajille halutaan erityisasema
Perussuomalaisten kansanedustaja Jani Mäkelä ihmettelee päätoimittajien vaatimusta nostaa toimittajat erityisasemaan lain edessä.
– Se on erikoista, huomioiden ettei ketään muutakaan kyllä pitäisi voida vainota, Mäkelä huomauttaa Facebookissa.
– Nyt odotan, että media vastaa huutoonsa ja lopettaa esimerkiksi erilaisten yhteiskunnallisten toimijoiden vainoamisen näiden uskonnollisen tai poliittisen vakaumuksen takia, muun asenteellisen uutisoinnin sekä ihmisten leimaamisen ylipäänsä pelkän epäilyn tai jopa yhden osapuolen todistamattomien väitteiden johdosta.
Poliitikkojen loukkaaminen hyväksytään
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri toteaa, ettei ketään saa vainota eikä kenenkään kunniaa törkyviesteillä tahallaan loukata. Se on selvää ja rikoslaissa kriminalisoitu.
– Nyt sananvapauden nimissä vaaditaan toimia rikosoikeuteen toimittajien lisäsuojaksi, koska he ovat julkisessa ammatissa. Myös poliitikot toimivat julkisuudessa, mutta esimerkiksi heidän kunniansa loukkaaminen on hyväksyttävää helpommin, Meri muistuttaa.
– Rikoslain 24 luvussa on kriminalisoitu kunnianloukkaus: “Tarkoitettuna kunnianloukkauksena ei pidetä arvostelua, joka kohdistuu toisen menettelyyn politiikassa, elinkeinoelämässä, julkisessa virassa tai tehtävässä, tieteessä, taiteessa taikka näihin rinnastettavassa julkisessa toiminnassa ja joka ei selvästi ylitä sitä, mitä voidaan pitää hyväksyttävänä.”
Kritiikkiä kestettävä paremmin
Meri huomauttaa, että “kunnianloukkauksena ei myöskään pidetä yleiseltä kannalta merkittävän asian käsittelemiseksi esitettyä ilmaisua, jos sen esittäminen, huomioon ottaen sen sisältö, toisten oikeudet ja muut olosuhteet, ei selvästi ylitä sitä, mitä voidaan pitää hyväksyttävänä.”
– Tämä pykälä on säädetty meille, jotka altistamme itsemme vapaaehtoisesti julkiseen työhön. Kritiikkiä pitää silloin kestää paremmin. Jos se taas ylittää hyväksyttävän rajan, on kyseessä rikos, Meri kirjoittaa Facebookissa.
– Tarkoittavatko toimittajat, että heille tulee joku parempi suoja kuin poliitikoille tai muille julkisessa ammatissa oleville?
Vaatimus ei ole tasapainossa
Meri ei hyväksy perusteeksi väitettä, jonka mukaan toimittaja alkaa sensuroimaan juttujaan vainoamisen pelossa.
– Entä kun poliitikko kokee, että toimittaja niin sanotusti vainoaa häntä? Nyt esitetty vaatimus ei ole ihan tasapainoisen oloinen, ellei sitten toimittajienkin jatkuva julkinen muunneltujen totuuksien kirjoittelu tai leimaaminen olisi katsottava kunnianloukkaukseksi tai vainoamiseksi poliitikkoa tai muuta julkkista vastaan.
– Vai olisiko lopulta niin että julkisessa ammatissa kaikkien pitää kestää kritiikki? Ei vainoamista eikä kunnianloukkausta, mutta normaali kärkeväkin kritiikki.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ronkainen: Terrorismin uhka todellinen median vähättelystä huolimatta – “Ylen toimittajan analyysi sai vereni kiehumaan”

Kommentti: Helsingin Sanomien vaihtoehtoinen totuus vähättelee kansallismielisten voittoja ja paisuttelee tappioita

Toimittajat ilman rajoja -järjestön pomo: “Liian monella toimittajalla akateeminen koulutus ja vasemmistoliberaali arvomaailma”

Ville Tavio: Yle uutisoi Suomesta turvapaikkaa hakeneen miehen surmasta Irakissa tarkoitushakuisesti

Voiko Yleen luottaa? Käyttää puolueellisia asiantuntijoita, salailee rahankäyttöään, saa usein moitteita Julkisen sanan neuvostolta

MT: Keskustalaisen Ilkka-lehden ex-päätoimittaja ei edelleenkään pidä politiikkojen suoraa tukemista ongelmana, harmittelee median yksiäänisyyttä

Perussuomalaiset hallintoneuvoston jäsenet Ronkainen ja Immonen vaativat Ylen toimittajalle potkuja: ”Louhimiehen ajojahti mennyt liian pitkälle!”

Ylen faktantarkistaja sai syytteen kunnianloukkauksesta
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Sodan kurimus vaati Jyrki Ålandin lapsen hengen – 20-vuotias lähti Ukrainaan vapaaehtoisena, eikä hän koskaan enää palaa kotiin

Hoitajien tekemät vanhusten raiskaukset järkyttävät Ruotsissa – rohkean Elsan haastattelu sai muut uhrit avautumaan, Uppsalan kunnan koko vanhuslautakunta eroaa
Vanhuksiin kohdistunut seksuaaliväkivalta nousi julkisuuteen viime syyskuussa Ruotsissa, kun 84-vuotias Elsa päätti kertoi asiasta Uppsala Nya Tidningille (UNT). Elsan haastattelu rohkaisi myös muita kotipalvelun työntekijöiden uhreiksi joutuneita vanhuksia kertomaan raiskauksista toimittajille.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää