

SRV:n rakentaman toimistornitalo Horisontin rakennustyömaa Kalasataman alueella Helsingissä 25. maaliskuuta 2024. / LEHTIKUVA
PS-Nuoriso arkkitehtuuripolitiikasta: ”Turun taudin hengessä on aiheutettu mittavaa vahinkoa sekä suomalaiselle kulttuurihistorialle että kaupunkiemme viihtyvyydelle”
Perussuomalainen Nuoriso linjasi Turun syyskokouksessa arkkitehtuuripolitiikastaan, joka täydensi olemassa olevaa kieli- ja kulttuuripoliittista ohjelmaa. Perussuomalainen Nuoriso haluaa nähdä paluun perinteiseen arkkitehtuuriin sekä suojella historiallista rakennuskantaa ja perinteistä kaupunkikuvaa, kertoo PS-Nuorison puheenjohtaja Lauri Laitinen.
Perussuomalainen Nuoriso haluaa nähdä paluun perinteiseen arkkitehtuuriin, joka pohjautuu klassisiin kauneusihanteisiin, kuten symmetriaan ja harmoniaan. Näitä periaatteita noudattavat rakennukset ovat tasapainoisia ja miellyttäviä katsoa luoden tiloja, joissa ihmiset viihtyvät ja tuntevat olonsa turvalliseksi. Symmetrinen ja harmoninen arkkitehtuuri tuo esiin vakauden ja jatkuvuuden tunteen.
– Moderni arkkitehtuuri on usein etääntynyt kansallisen identiteetin ja yhteisöllisyyden tunteesta luoden ympäristöjä, jotka eivät heijasta kansamme arvoja tai historiaa. Meidän näkemyksemme mukaan rakennusten tulee olla enemmän kuin vain toiminnallisia tiloja; niiden on myös tuotettava esteettistä nautintoa ja heijastettava yhteiskunnan henkeä, linjaa Perussuomalaisen Nuorison puheenjohtaja Lauri Laitinen.
Suomessa ei ole tarvetta pilvenpiirtäjille
Perinteinen arkkitehtuuri korostaa myös kestävien ja laadukkaiden materiaalien käyttöä sekä käsityötaitoja. PS-Nuoriso kannattaa kotimaisista ja luonnonmukaisista materiaaleista, kuten puusta ja kivestä, rakennettujen rakennusten suosimista. Etenkin puurakentaminen on myös ympäristöystävällistä sen sitoessa hiiltä ja toisaalta korvaamalla suuripäästöistä betoni- ja terästuotantoa. Korkeaa rakentamista tulisi välttää, koska matala kaupunkiprofiili takaa, että kadut saavat luonnonvaloa.
– Suomessa on erittäin paljon tilaa väkilukuun nähden, joten erityistä tarvetta massiivisille rakennuksille ja pilvenpiirtäjille ei ole. Perussuomalainen Nuoriso tahtoo myös suojella historiallista rakennuskantaa ja perinteistä kaupunkikuvaa. Vanhoja arvorakennuksia purkamalla, Turun taudin hengessä, on aiheutettu mittavaa vahinkoa sekä suomalaiselle kulttuurihistorialle että kaupunkiemme viihtyvyydelle, Laitinen pahoittelee.
Yksityisautoilu on välttämättömyys haja-asutusalueilla
Kävelykelpoisessa kaupungissa keskeiset palvelut eivät ole keskitettyjä yksittäisiin kauppakeskuksiin, vaan keskustan ja asuinalueiden elinvoimaa ylläpidetään palveluiden paikallisella hajauttamisella. Paikalliset palvelut ja kivijalkamyymälät myös ohjaavat ihmisiä liikkumaan lyhyitä matkoja aktiivisemmin, kun kaikki ei löydy parkkipaikan edestä.
– Kuitenkin eri liikkumismuotoja käytetään monenlaisiin tarpeisiin, ja siksi niille on pyrittävä takaamaan yhtäläiset mahdollisuudet. Yksityisautoilu on välttämättömyys haja-asutusalueilla, mikä tulee huomioida pienempiä seutuja kehittäessä. Erityisesti mitä suuriin kaupunkeihin tulee, ei autoilua tule hankaloittaa vain hankaloittamisen vuoksi.
– Julkisen liikenteen ja pyörätieverkoston kehittäminen ohjaa kaupunkiliikkumista kestävämpään ja terveellisempään suuntaan, kun suositaan hiljaisempia ja aktiivisempia liikkumismuotoja. Hiljaisuus myös osaltaan edistää asukkaiden viihtyvyyttä, Laitinen sanoo.
Luonto on olennainen osa kansallista identiteettiä
Viheralueiden merkitys kaupunkiviihtyvyydelle korostuu entisestään Suomessa, jossa luonto on olennainen osa kansallista identiteettiä. Tämän vuoksi kaupunkisuunnittelussa tulee aina ottaa huomioon asukkaiden tarve luonnonläheisyyteen.
– Vehreät puistot ja metsiköt kaupunkien keskustoissa mahdollistavat luonnossa liikkumisen ja virkistäytymisen, vaikka ympärillä olisikin kaupunkialuetta. Puistojen yhteyteen voidaan myös rakentaa esimerkiksi leikki- ja kuntoiluvälineitä, jotka toimivat vetonauloina kaikenikäisille käyttäjille, Laitinen kertoo.
Arkkitehtuuripoliittisessa linjauksessaan Perussuomalainen Nuoriso haluaa lisää perinteisiin kauneusihanteisiin pohjautuvaa rakentamista, kotimaisten ja ympäristöystävällisten materiaalien käyttämistä rakentamisessa ja siirtymistä täyteen pakatuista kauppakeskuksista eläviin keskustoihin. Nuorisojärjestön mielestä kävelykelpoisuus ei ole ristiriidassa yksityisautoilun kanssa. Luonnonläheisyys ja viheralueet on otettava huomioon kaavoituksessa.

Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- viheralueet kulttuurihistoria Turun tauti kansalliset arvot kieli- ja kulttuuripolitiikka arkkitehtuuripolitiikka luonnonläheisyys arkkitehtuuri haja-asutusalueet Lauri Laitinen Perussuomalainen Nuoriso elinvoimaisuus yksityisautoilu Rakentaminen
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Koponen: Epäkäytännölliset arkkitehtuurioksennukset eivät sovi mihinkään käyttöön – varsinkaan kouluiksi

Keskisarja: Elinkeinon vaihtaminen oli 1850-luvulla vaikeampaa kuin tänä päivänä sukupuolen vaihtaminen

Teemu Keskisarja: “Meillä ei ole varaa ilkkua turkulaisille. Pääkaupunkiseutua vaivaa nyt Turun taudin viheliäisempi variantti, hillitön himorakentaminen” (video)
Kansanedustaja Teemu Keskisarja moittii suomalaisen kunnallishallinnon paisunutta byrokratiaa ja läksyttää kuntapäättäjiä velkarahan tuhlaamisesta ”itse keksittyihin turhakkeisiin”. – Näin se ei voi mennä. Jopa kaikkivoipa heppu nimeltä yhteiskunta on lyyhistymässä mahdottoman taakkansa alle, Keskisarja sanoo.

Teemu Keskisarjan kolumni: Paskarakentaminen tuhoaa talouden, ympäristön ja elämän
Hvitträsk-museo Kirkkonummella on lumoava näky arkkitehtikolmikko Gesellius, Lindgren, Saarisen sielunmaisemaan. Ihmisen suunnitelma veljeilee luonnon ja ikuisuuden kanssa täysin saumattomasti. Ei yksityiskohtien runsautta vaan kiven ykseys järveen, vuoreen ja metsään.
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Jussi Halla-aho: ”Onko minkään median toimituksessa yhtä paljon rikollisia kuin Hesarissa?”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho jakaa X-tilillään kurinpalautusta Helsingin Sanomille. Halla-aho osallistuu näin keskusteluun tuoreesta hovioikeuden tuomiosta kahdelle Helsingin Sanomien toimittajalle niin kutsutussa Viestikoekeskus-jutussa. Hovioikeus kovensi käräjäoikeuden aiempaa tuomiota.

Teemu Keskisarja: Suomen osuus maailman hiilipäästöistä on yksi promille ja Suomen pinta-alasta 75 prosenttia on metsää – ”Repikää siitä tieteelliset tosiasianne”
Ylen aamussa vierailleelta kansanedustaja Teemu Keskisarjalta tivattiin kantaa hallitukselta odotettavaan ilmastostrategiaan. Keskisarja totesi asian olevan hänelle yhdentekevä. - Perussuomalaisille luonnonsuojelu on luonnollinen, pyhä asia. Ilmakehäkiihkoilu sen sijaan on paholaisen keksintö. Se on EU:n anekauppaa, lähiluonnon raiskaamista ja hiilinielujen nieleskelyä. Ilmakehäkiihkon sfääreistä olisikin tehtävä paluu aidosti vihreälle metsäpolulle.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Nyt tuli perussuomalaisten vastaus SDP:n Razmyarin leikkauslistoihin: ”Tätäkö tarkoittaa kaiken voi tehdä reilummin?”
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Miko Bergbom tyrmää sosialidemokraattien varapuheenjohtaja Nasima Razmyarin esitykset maataloustukien leikkauksista sekä veronkorotukset listaamattomille yhtiöille.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.