Turvallisuus täytyy huomioida kaikista näkökulmista, jos Suomi lähettää sotilaskouluttajia Irakiin. Näin arvioi perussuomalaisten varapuheenjohtaja, puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Niinistö tiistaina eduskunnassa. Hän piti eduskuntaryhmän ryhmäpuheenvuoron, kun eduskunnassa keskusteltiin Suomen osallistumisesta turvallisuussektorin koulutusyhteistyöhön Irakissa.

Valtioneuvosto esitti selonteossaan, että Suomi lähettäisi noin 50 sotilasta kouluttamaan Irakin armeijan ja turvallisuuspalvelun sekä Kurdistanin Peshmerga-joukkoja.

Köykäinen selonteko

Niinistö moitti valtioneuvoston selontekoa köykäiseksi yksityiskohdissaan. Siksi perusteellinen valiokuntatyö on tärkeää.

– Suomalaisten kouluttajien turvallisuus on asia, josta ei pidä tinkiä. Joko turvallisuudesta huolehditaan tai sitten suomalaiset eivät lähde. Irakissa on tuhannen kilometrin pituinen rintama ISIS:iä vastaan. Rintamalinja elää ja siinä on aukkoja. Iskut selustassa ovat mahdollisia. Ehkä suurimman riskin suomalaisille aiheuttaa liikkuminen koulutuspaikasta toiseen. Joukkomme omasuojauksesta on huolehdittava niin, että esimerkiksi tienvarsipommeihin varaudutaan riittävän hyvin, Niinistö totesi.

Terrorismi huomioitava

Myös muut riskit täytyy huomioida. Vaaarana on, että Irakista ja Syyriasta kotiin palaavat jihadistit syyllistyvät terrori-iskuun Suomessa.

– Operaatioin tästä ulottuvuudesta on käytävä perusteellinen ja rehellinen keskustelu, koska ISIS on kehottanut kannattajiaan iskemään koalitioon osallistuvien maiden kansalaisiin, Niinistö korosti.

Hän vaati myös kouluttajiksi lähtevien palvelussuhteiden ehtoja kohdalleen, ettei käy kuin helikopteritaisteluosaston kanssa, jossa sopimuksiin liittyvät epäselvyydet hankaloittivat operaation alkua.

Kotouttamista mietittävä

Niinistö mietti myös kotouttamisen kehittämistä.

– Jos ja kun Suomessa asuvia ihmisiä, ja jopa Suomen kansalaisia, on halunnut hylätä turvallisen yhteiskuntamme ja lähteä tappamaan ja tuhoamaan raakalaisten riveihin, jokin on pahasti pielessä, Niinistö totesi.

Veli-Pekka Leskelä