Rahahuoltoon on syytä kiinnittää nykyistä parempaa huomiota, kehottaa kansanedustaja ja talousvaliokunnan jäsen Sakari Puisto. Vaikka asiaa ei normaalioloissa tule välttämättä miettineeksi, rahahuollon toimivuus on kriittinen huoltovarmuustekijä silloin, kun asiat ovat pahasti pielessä.

Ratkaisuksi Sakari Puisto ehdottaa varamaksujärjestelmää. Tällaisesta järjestelmästä olisi hyötyä myös muulloin kuin kriisiaikoina.

– Nyt tulisi pikimmiten selvittää digitaalisten alustojen käyttöönotto käteisen ja muiden maksuvälineiden oheen. Naapurimaamme Ruotsi on ollut edelläkävijä, Puisto kuvailee.

Ruotsin keskuspankki on parhaillaan aloittamassa oman digitaalisen kruunun, e-kronan, testauksen. Sitä voidaan käyttää maksuvälineenä, esimerkiksi matkapuhelinsovelluksen muodossa, talletusten ja tilisiirtojen tekemiseen.

Käteinenkin turvattava

Käytännössä se on keskuspankin oma luomus, joka toimii liikepankkien tilinsiirtojärjestelmästä riippumatta. Vaikka koko muu maksujärjestelmä olisi jäissä, lohkoketjuun perustuva rinnakkainen järjestelmä mitä luultavimmin pysyy toiminnassa ja turvassa.

Myös Baltian maissa, etenkin Virossa ja Liettuassa, on muodostunut vahvoja lohkoketjuteknologian keskittymiä yritysten ja julkisen hallinnon myötävaikutuksessa.

– Kävimme ulkoasiainvaliokunnan kanssa Virossa loppuvuodesta, ja meille esiteltiin e-Estonia-hanketta. Se on puolestaan kokonainen digitaalinen palvelujärjestelmä, joka on rakennettu pienellä rahalla. Hajautettu järjestelmä sisältää erilaisia julkisia palveluita ja rekistereitä, ja on suunniteltu kestämään kyberhyökkäyksiä.

– Samalla käteisen varmuus pitää turvata. Otto-automaatithan siirtyivät juuri nekin ruotsalaisomisteiselle yritykselle, kansanedustaja muistuttaa.

SUOMEN UUTISET