

PS ARKISTO
Purra: Suomen ei pidä millään ehdoilla lähteä mukaan EU-elpymisrahastoon – ”Miljardien pommi lisää menopuolelle”
Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtajan, kansanedustaja Riikka Purran mukaan yhteisvastuiden lisäämisen sijaan nyt kannattaisi ryhtyä selvittämään mahdollisuuksia eurojärjestelmästä eroamiselle. – Meillä on hyvinkin lähellä olevia pohjoismaita, joissa ei ole euroa käytössä, joten mallia ei tarvitse etsiä kaukaa. Euroon ei kuulu moni muukaan EU-maa ja hyvin niillä tuntuu menevän, Purra sanoi AlfaTV:n haastattelussa.
Pääministeri Sanna Marinin mukaan Suomen linja koronataistelussa on hybridistrategia, johon liittyy niin sanottu ”testaa, jäljitä, eristä, hoida” -malli. Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja, kansanedustaja Riikka Purra toteaa, että hän tarkastelee mieluummin sitä, mitä hallitus konkreettisesti saa toimillaan aikaan.
– Minua kiinnostaa se, mitä eri sektoreilla tapahtuu ja miten epidemia tukahtuu, eikä se, millä nimellä toimia kutsutaan, Purra sanoo. Hänet nähtiin tänään perjantaina vieraana AlfaTV:n Koronalive-ohjelmassa.
Purra on tyytyväinen siitä, että esimerkiksi Ruotsiin verrattuna kuolleisuus ja tartunnat ovat Suomessa jääneet huomattavasti matalammalle tasolle. Kuitenkaan Purra ei vielä toistaiseksi halua arvioida hallituksen toimia kokonaisuutena.
– Koko kriisiajasta voidaan antaa arvio vasta paljon myöhemmin, kukaanhan ei vielä tiedä mahdollisesta toisesta aallosta eikä siitä, mitä kesällä tapahtuu kun yhteiskuntaa ryhdytään vähitellen avaamaan.
– Jos nyt katsotaan vaikka kuolemantapauksia, niin niitä on tosiaan ollut huomattavasti vähemmän kuin esimerkiksi Ruotsissa. Toisaalta on myös maita, jotka ovat onnistuneet estämään kuolemia vieläkin paremmin kuin Suomi.
Sen sijaan Ruotsissa ja Venäjällä epidemiatilanne on vaikeampi kuin Suomessa.
– Suomi on tavallaan nyt pussissa, koska molemmilla puolilla on valtiot, joissa epidemia jyllää eri tahdissa kuin meillä. Toivottavasti ei koeta että perustuslaki tai ihmisoikeussopimukset tulevat jälleen tielle, kun yritetään huolehtia, että näistä maista ei leviä virusta enempää Suomeen, Purra sanoo.
Oppositio tyytyväinen hyvistä asioista
Purra toteaa, että siitä saakka kun poikkeusoloihin mentiin ja valmiuslaki otettiin käyttöön, niin monet hallituksen aikaansaamat asiat ovat tapahtuneet poliittisen paineen alla.
– Me oppositiossa olemme tyytyväisiä hyvistä asioista, ja muilta osin yritämme kirittää ja välillä myös kritisoida. Hallitus on tehnyt myös virheitä, kuten esimerkiksi suojavälineisiin ja niiden riittävyyteen liittyvät epäselvyydet sekä lentokenttiin liittyvä toiminta, miten kentiltä pääsi aluksi hyvin vapaasti liikkumaan eteenpäin. Näitä asioita juuri oppositio on nostanut esille.
Mielipidekyselyjen mukaan kansa on antanut tukensa hallituksen toimille. Etenkin pääministeripuolue sdp on saanut viime viikkoina nauttia parantuneista kannatusluvuista. Purra sanoo, että vastaavanlainen kehitys on nähty kaikissa maissa jopa riippumatta siitä, miten hallitus on onnistunut estämään kuolemantapauksia.
Perusuomalaisten gallup-kannatus on viime viikkoina hieman laskenut. Uusimman Helsingin Sanomien gallupin mukaan kannatus on 18,1 prosenttia, joka silti on edelleen korkeampi kuin kevään 2019 eduskuntavaaleissa.
Purra uskoo, että perussuomalaisten kannatus tulee jälleen nousemaan, kun politiikassa siirrytään akuutin kriisivaiheen jälkeen hankalampien asioiden käsittelyyn.
– Tarkoitan ensisijaisesti taloutta ja EU:n yhteisvastuuseen liittyviä kysymyksiä.
Koulujen avaaminen oli huono ratkaisu
Hallitus on päättänyt, että yhteiskuntaa avataan asteittain, esimerkiksi ravintolat ja kahvilat voidaan avata tietyin rajoituksin kesällä. Koulut avattiin jo aiemmin 14. toukokuuta.
Purran mielestä koulujen avaaminen oli huono ratkaisu.
– Vastustin sitä enkä nähnyt järkeväksi palata kouluihin vain kahdeksi viikoksi ennen lomia. Etäopetus oli juuri saatu hyvään käyntiin ja sitä olisi voitu jatkaa.
– Tietysti ymmärrän, että koulujen avaamiselle oli olemassa perusteita kuten se, että läheskään kaikissa perheissä etäopetus ei ollut sujunut. On ollut paljon sellaisia lapsia, jotka ehkä ”tippuivat kelkasta” ja joihin ei ole edes saatu yhteyttä. Minusta olisi kuitenkin ollut järkevämpää – epidemia huomioiden – tehdä jonkinlaisia kohdistettuja toimia, jotka olisivat puuttuneet juuri näihin lapsiin.
Perheissä on ollut myös pahoinvointia, joka on jäänyt piiloon.
– Itse luotan opettajiin, että heillä on pääasiassa tieto ja näkemys siitä, keitä nämä lapset ovat. Jos lapsi jättää tulematta päivittäisiin Teams-istuntoihin eikä tee tehtäviään, todennäköisesti huoli on herännyt jo aiemmin. Toki varmasti on tapauksia, joissa ongelmat ovat etäkoulussa kärjistyneet, mutta uskon että opettajat olisivat pystyneet poimimaan näitä ihmisiä. Sillä olisi voitu välttää muun muassa julkisen liikenteen kasvu ja se, että nyt kaikki menevät kouluihin, Purra sanoo.
Virus olisi pitänyt pyrkiä tukahduttamaan
Purra ja monet muut perussuomalaiset, esimerkiksi kansanedustaja Ville Tavio, ovat esittäneet, että olisi ollut järkevämpää myös talouden kannalta pyrkiä tukahduttamaan virus nopeammin.
– Tarkoitan sitä, että olisi tehty voimakkaampia, kohdistettuja toimia erityisesti alueelle, jossa ongelma on suuri, kuten Uudellamaalla. Sitten taas maakunnissa, joissa on hädin tuskin enää tartuntoja ollenkaan, niin niissä olisi voitu toimia jollain toisella tavalla.
– Nyt näemme, että tämä (tukahduttaminen) ei ole se, mitä nyt tehdään, vaan pikkuhiljaa yhteiskuntaa avataan. Tässä pitää siis tarkastella mitä nyt tapahtuu. Jos syksyllä tulee toinen aalto, mitä pidetään todennäköisenä, niin sitten toivottavasti mennään tukahduttamiseen, ettei löysässä hirressä roikkuminen jatkuisi ikuisesti. Se on pirullista sekä kansantaloudelle että yksilöille.
EU-ongelmamaiden vaikeudet eivät johdu koronasta
Saksa ja Ranska esittivät aiemmin tällä viikolla EU:lle 500 miljardin elpymisrahastoa, josta jaettaisiin avustuksia koronasta kärsineille EU-jäsenvaltioille. Purra torjuu ehdotuksen, ja näkee sen lähinnä yrityksenä kiihdyttää liittovaltiokehitystä ja yhteisvastuuta.
– Ei se kuulosta hyvältä. Elpymisrahasto olisi vain uusi, valtava menoerä valtiolle. Julkistalous, erityisesti kuntien talous, on jo nyt valmiiksi huonossa kunnossa ja etenemme kohti suuria vaikeuksia. Jos osallistuisimme yhteisvastusiin, se olisi miljardien pommi lisää menopuolelle.
Yhteisvastuita EU:ssa on lisätty jo pitkään. Purra sanoo, että kriisi on saanut aikaan sen, että ongelmamailla kuten Kreikalla, Italialla ja Espanjalla on nyt entistä enemmän ongelmia.
– Niiden ongelmat eivät kuitenkaan johdu koronasta vaan huonosta taloudenpidosta, velkaantumisesta ja verojen karttelusta. Italiassa myös mafia vie rahaa välistä.
Elpymisrahastossa ei siis kyse olisi lainoista vaan nimenomaan avustuksista. Purra katsoo, että EU on edennyt koko ajan tähän suuntaan, finanssikriisistä alkaen.
– EU toimii muutenkin omia sääntöjään vastaan. Se, että kyse ei olisi lainoista vaan avustuksista, muuttaa kuvion radikaalimmaksi, koska ei edes lähdetä siitä, että rahoja maksettaisiin takaisin. Jo yksistään lainoilla olisi merkittävä vaikutus kansallisvaltioille ja niiden vastuille. Tämä on kuitenkin vielä paljon enemmän.
Eurosta voisi pikkuhiljaa pakittaa pois
Suomen linja on aiemmin ollut yhteisvastuiden torjuminen, mutta viime aikoina hallituksesta on kuultu myös hyväksyviä signaaleja. Esimerkiksi eurooppaministeri Tytti Tuppuraisen (sd.) mukaan Suomen kanta elpymisrahastoon on ”rakentava ja avoin.”
Perussuomalaisten kanta yhteisvastuiden lisäämiseen on kielteinen.
– Nähdäkseni Suomen ei pidä millään ehdoilla lähteä mukaan uusiin yhteisvastuisiin. Kyllä me (perussuomalaiset) ennemminkin kannatamme sitä, että kriisitilanteessa olisi oleellista tarkastella koko järjestelmää ja ehkä samalla miettiä, miten eurosta päästäisiin pois, Purra sanoi.
Hän jatkaa, ettei perussuomalaisilla ole virallista linjausta eurosta eroamiselle.
– Vähintäänkin eurosta eroamisesta seuraavat riskit ja niiden välttäminen tulisi selvittää etukäteen. Euroero löytyy myös EU-poliittisesta ohjelmastamme, jossa rakennetaan erilaisia polkuja miten eurosta päästään pois. Lisäksi meillä on myös hyvinkin lähellä olevia pohjoismaita, joissa ei ole euroa käytössä, joten mallia ei tarvitse etsiä kaukaa. Euroon ei kuulu moni muukaan EU-maa ja hyvin niillä tuntuu menevän.
– Vaikka EU:ssa ei ole mekanismia eurosta eroamiselle, jo julkinen keskustelu asiasta on erinomaista. Myös monet professorit ja ekonomistit ovat viime aikoina ottaneet kantaa asiaan. Tilanne on nähdäkseni jo hyvin erilainen kuin aiemmin, Purra sanoo.
Purra nostaa esille myös pienen pakittamisen mahdollisuuden.
– Esimerkiksi niin, että otettaisiin euron rinnalle oma valuutta markka maksuvälineeksi, eli peruutettaisiin samaa kautta mitä on euroon tultukin. Tällaista voidaan pohtia.
Eduskunnan kyselytunnilla ei saada vastauksia
Monet kansanedustajat ovat viime aikoina ihmetelleet sitä, ettei eduskunnan kyselytunnilla hallitukselta tule riittävän selkeitä vastauksia kansanedustajien kysymyksiin. Purran mukaan ongelma ei liity yksistään koronakriisiin.
– Minusta tuntuu, että koko tällä kaudella ei ole oikein saatu kunnollisia vastauksia. Kyselytunneista on tullut teatteria: on aivan sama, miten päin kysymyksen esittää, kun siihen ei kuitenkaan tule konkreettista vastausta.
– Vastaukset ovat hokematyyppisiä, esimerkiksi puhutaan hyperstrategiasta. Ne ovat ulkoa opeteltuja vastauksia, joissa ei yleensä ole pohdintaa tai varsinaista vastausta kysymykseen, Purra sanoo.
Hän katsoo, että ongelma liittyy laajemmin siihen, että hallitukselta tulee usein eduskuntaan heikosti valmisteltuja esityksiä.
– Se on havaittu mediassakin. Osa esitysten ongelmista tietysti liittyy siihen, että ne ovat kiireellisiä. Toisaalta on kuitenkin myös tullut lakipaketteja, jotka vain näennäisesti liittyvät koronaan ja sitten niitä lakiesityksiä joudutaan korjaamaan. Tällainen oli muun muassa hallintovaliokuntaan tullut ulkomaalaislain muuttamisesitys.
KoronaLive-ohjelma katsottavissa täällä >
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- ongelmamaat Elpymisrahasto oma valuutta koronarajoitukset koronakriisi tartuntataudit koulut yhteisvastuut liittovaltiokehitys verovarat Finanssikriisi Tytti Tuppurainen Riikka Purra Sanna Marin Ville Tavio Suomi Euro perussuomalaiset talous EU eduskunta
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Hallitus lisää suomalaisten takausvastuita – PS: ”Onko meidän etumme kuulua valuuttaan, joka sitoo meidät toisten velkojen maksajaksi?”

Halla-aho: Hallituksen on ryhdyttävä valmistelemaan eroa yhteisvaluutasta – kriisiaikana eurosta on tulossa nilkkaan sidottu kivi, joka vetää Suomen mukanaan syvyyksiin

Mäkelä: Suomi siirtää rahaa ja valtaa Eurooppaan “europajatsoa” pelaamalla

Suomi velkaantuu ennennäkemätöntä vauhtia, maa putoamassa pois Euroopan keskikastista – PS-talousraati puntaroi: Tuleeko koronakriisistä pelkkä veruke kasvattaa EU-jäsenvaltioiden yhteisvastuuta?

Perussuomalaisten Junnila, Ranne ja Vähämäki: Suomen ei tule allekirjoittaa numeroimatonta sekkiä Euroopalle

Puisto varoittaa kasvavista EU-takausvastuista: ”Suomi jäämässä suurempien valtioiden heittopussiksi”

Hajoaako euro? – Purra: Yhteisvastuut kannustavat vastuuttomuuteen

Vimmattu vääntö tukipaketeista – Koskenkylä: Suomen hallituksen ja eduskunnan otettava kantaa siihen, noudatetaanko EU:n perussopimuksia

Emeritusprofessori Viren EU-tukipaketeista: Yhteisvastuu poistaisi markkinakurin, ja se on ainoa mekanismi, joka hillitsee vastuutonta velkaantumista
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

Kun mitta tulee täyteen: Rikollisjengien terrorille pantiin kertakaikkinen piste – El Salvadorin kansalaisten turvallisuudentunne oli aiemmin pohjamudissa, tänään parempi kuin sveitsiläisillä
El Salvadorin itsevaltainen presidentti lopetti kovalla kädellä maata terrorisoivien rikollisjengien mielivallan. Kansa ja yrityselämä kiittävät mutta arvostelijoitakin riittää. Yhtä kaikki El Slavador on tänään kansalaisten mielestä yksi maailman turvalllisimmista maista.