Eduskunta keskusteli tänään kokoomuksen välikysymyksestä koskien julkisen talouden velkaantumista. Perussuomalaiset jätti oman epäluottamuslauseensa asiassa.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purran mukaan valoa ei ole näkyvissä, sillä talouden kasvunäkymät pysyvät pitkään heikkoina ja monet menot sosiaaliturvasta energiainvestointeihin ja -tukiin tulevat kasvamaan.

– Julkinen talous on kuitenkin korjattava. Mikäli haluamme tulevaisuudessakin säilyttää hyvinvointijärjestelmämme, menot on sopeutettava vastaamaan tuloja. Korot ovat nousseet, velkamäärä ei ole yhdentekevä asia eikä velaksi eläminen voi jatkua, Purra totesi.

SDP esittää lisää veroja

Purra sanoi luulleensa, että kaikki isot puolueet ovat tunnistaneet ongelman.

– Sitten sosiaalidemokraatit julkaisivat vaaliohjelmansa. Sinne meni nykyisen pääministeripuolueen huoli taloudentilasta. Vain hyvin pieniä ja täysin ilmassa olevia menoleikkauksia, Purra hämmästeli.

Menovähennysten sijaan SDP kyllä esittää uusia veroja ja tiukempaa progressiota.

– Siis tilanteessa, jossa IMF esittää jo varoituksensa julkisen talouden tilasta, julkinen sektori on paisunut entisestään, bruttoveroaste on tapissa ja silti oleelliset tehtävät, kuten sote, koulut ja sisäinen turvallisuus, ovat ongelmissa, palkansaajan ostovoima on huippuheikko ja reaaliansiot laskevat – siinäkin tilanteessa demarit haluavat samaa lisää, Purra luetteli.

Työssäkäynnin on oltava kannattavaa

Purra linjasi, että julkinen talous on pakko tasapainottaa kahden seuraavan hallituskauden aikana: verorahoitteiset menot on saatava laskuun, verorahoitteisten tehtävien määrä on saatava laskuun ja lainsäädäntömuutoksin Suomi on saatava kuntoon.

– Kun toissijaisten menojen leikkaamisen tiekartta on valmiina, on käytävä verojen kimppuun. Niitä on alennettava, sillä tässä maassa ei työssäkäynti kannata ja pelkkä arjen pyörittäminen maksaa niin paljon, että aivan liian monilta on rahat loppu ja motivaatio loppu. Suomi näivettyy, Purra totesi.

Huomio tavallisiin työssäkäyviin ihmisiin

Sen sijaan, että poliittinen energia käytetään vain kaikkein pienituloisimpiin tai kaikkein suurituloisimpiin, pitäisi Purran mukaan kääntää katse enemmistöön siinä keskellä.

– Aivan tavallinen työssäkäyvä suomalainen ei naura palkkapäivänä, kun katsoo ahneen verokarhun raatelujälkiä. Loput ilot poistuvat bensapumpulla, ruokakaupassa ja sähkölaskua maksaessa, Purra huomautti.

Purra muistutti, että työn verotuksen progressio eli veroprosentin kasvun jyrkkyys on Suomessa maailman kovimpia. Jo 2 960 euron kuukausituloilla marginaaliveroaste on noin 50 prosenttia, eli jokaisesta lisäeurosta lähtee veroja ja maksuja puolet.

– Työ ei kannata matalilla mutta ei myöskään keskituloilla. Erotuksena on se, että pienituloiset saavat sosiaaliturvaa, mutta omalla työllään sinnittelevät keskituloiset eivät, Purra huomautti.

Suomi nousee työllä

Purra totesi, ettei Suomi nouse millään muulla kuin tuottavalla työllä, joka syntyy erityisesti yksityiselle sektorille, yrityksiin.

– Suomi ei nouse sillä, että siirrämme rahaa täällä taskusta toiseen ja joka välissä teidän kouranne käy ottamassa omansa, jolla se kustantaa sekä välttämättömät tehtävät että sen kaiken muun, jota te haluatte tukea.

– Suomi nousee sillä, että saamme uutta työtä, työtunteja, uusia yrityksiä, investointeja. Sillä, että työnteko kannattaa, yrityksen perustaminen ja työpaikan avaaminen kannattaa. Suomi nousee koulutuksella ja osaamisella, perusduuneilla, omiemme etua ajamalla, Purra luetteli.

Purra täydensi, että hyvää kehitystä voidaan täydentää hyödyllisellä maahanmuutolla, joka ei ole veronmaksajalle rasite, mutta huono-osaisuutta Suomen ei pidä aktiivisin päätöksin lisätä.

Suomen Uutiset