Eduskunta keskusteli tänään kokoomuksen välikysymyksestä koskien julkisen talouden velkaantumista. Perussuomalaiset eivät allekirjoittaneet kokoomuksen välikysymystä vaan tekivät oman epäluottamuslauseensa, sillä kokoomuksen lääkkeet talouden pelastamiseksi ovat perussuomalaisten mukaan väärät. Perussuomalaiset arvostelevat muun muassa kokoomuksen tukea EU:n tukipaketeille ja kireälle ilmastopolitiikalle.

Perussuomalaisten kansanedustaja Lulu Ranne totesi ryhmäpuheenvuorossaan, että kriisit ovat tehneet vaalikaudesta poikkeuksellisen, mutta saman ovat kokeneet kaikki verrokkimaamme.

– Poikkeuksellisten menotarpeiden keskellä hallitus on jatkanut punavihreän ohjelmansa toteuttamista kuin mitään ei olisi tapahtunut. Se ei ole luopunut mistään, vaikka uusia, välttämättömiäkin menoja on tullut, vaan paisuttanut budjettia ja velkaa kuin viimeistä päivää, Ranne arvosteli.

Suomi on jäänyt kelkasta

Kun muut Pohjoismaat ovat saaneet velkasuhteensa laskuun, IMF:n arvion mukaan Suomen velkasuhde jatkaa kasvuaan nopeimmin kehittyneiden talouksien joukossa.

– Yhä paisuvat velka ja julkiset menot ovat Suomen menestymisen este. Suomi sutii, pysyy paikoillaan ja uppoaa yhtä syvemmälle, ellei suunta muutu, Ranne totesi.

Velkaa on otettu epärealistisilla odotuksilla.

Vanhat pääpuolueet ovat Ranteen mukaan luvanneet vaalikausi toisensa jälkeen talouskasvua ja kasvavaa työllisyyttä, ja taas toistetaan samaa mantraa.

– Vieläkään ei ole opittu, että toivottua kasvua ei voi ulosmitata etukäteen velaksi ja kuvitella, että kasvu tulee ja pelastaa. Kasvun harha on paisuttanut velkaa neljän viimeisen hallituksen aikana liki 90 miljardilla eurolla. Velkasuhde on saatava laskuun ennen kuin on lupa puhua kasvusta, Ranne muistutti.

Ei juustohöylää

Säästöjä on perussuomalaisten mielestä tehtävä, mutta se ei saa tarkoittaa suomalaisten hyvinvoinnista tai turvallisuudesta leikkaamista saati uusia veroja.

– Julkinen palvelukoneisto pystyy huolehtimaan suomalaisten hyvinvoinnista ja turvallisuudesta, kun tehdään vain oikeita asioita ja tehdään ne hyvin. Ei juustohöylää vaan ydintehtäviin keskittymistä, Ranne sanoi.

Tärkeysjärjestys hukassa

Ranne arvosteli kokoomuksen tärkeysjärjestystä taloudenpidossa ja korosti, että perussuomalaisten tärkeysjärjestyksessä suomalaisen etu tulee aina ensin.

– Kokoomuksen tärkeysjärjestys on valitettavasti keskeisissä kysymyksissä sama kuin hallituksen. Siksi emme ole mukana tässä välikysymyksessä, Ranne perusteli.

– Ei nimittäin voi uskottavasti tervehdyttää taloutta luovuttamalla yhä enemmän päätösvaltaa ja rahaa EU:lle, kuten hallitus ja kokoomus ovat tehneet.

– Ei voi ylläpitää suomalaisten palveluita rahoittamalla velkarahalla kehitysmaiden korruptiota. Nekin rahat menevät kankkulan kaivoon ja murentavat suomalaisten tulevaisuutta.

– Ei voi luoda vihreää kasvua romuttamalla suomalaisten ostovoimaa. Ylikireä ilmastopolitiikka heikentää pieni- ja keskituloisten ostovoimaa ja luo energia- ja liikenneköyhyyttä.

– Ei voi luvata kasvua ulkomaisilla huippuosaajilla tuomalla Suomeen kehitysmaiden matalapalkkatyövoimaa elämään tulonsiirtojen varassa, maanmiestensä ja harmaan talouden riistettävänä, Ranne luetteli.

Perussuomalaiset esittää epäluottamusta

Hallituksen talouspolitiikka on perussuomalaisten mukaan kasvattanut vastuuttomasti valtion velkaa ja vastuita kestämättömällä tavalla.

– Toimet, joilla talous kohenisi pitkällä aikavälillä, ovat tekemättä. Valtion velan todellinen maksaja on lopulta keskituloinen työntekijä tai yrittäjä, joka kantaa kohtuuttoman taakan hyvinvointiyhteiskuntamme ylläpitämiseksi maksaen samalla ennätyksellisen paljon lämmityksestä, liikkumisesta, ruuasta ja arjesta, Ranne huomautti.

– Koska hallitus on epäonnistunut kansallisten ja kansalaisten etujen puolustamisessa sekä taloudenhoidossa, esitän, ettei se nauti eduskunnan luottamusta, Ranne totesi.

Suomen Uutiset