Riikka Purran mukaan se, että uudessa hallitusohjelmassa halutaan kaventaa hyvinvointi- ja terveyseroja, ei tunnu uskottavalta, kun samalla rajojen ylitse halutaan maahan lisää huono-osaisuutta, lisää potilaita, lisää työttömiä ja lisää terapian tarpeessa olevia kotouttamistoimenpiteiden kohteita.

Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtajaksi noussut kansanedustaja Riikka Purra moitti ankarasti edellisen hallituksen sote-sähläystä, johon haaskattiin vuosien aikana paljon rahaa, mutta juuri mitään ei saatu aikaiseksi.

Purra puhui perussuomalaisten puoluekokouksessa Tampereella.

– Viime hallituskauden tärkeimmän uudistuksen oli määrä olla sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus. Poliittisesti se kääntyi keskusteluksi suuryrityksistä, valinnanvapaudesta, maakuntahallinnosta, leveämmistä hartioista, horisontaalisesta ja vertikaalisesta integraatiosta eli suomeksi siitä, että asiat toimisivat ja niin edelleen.

– Koko uudistusta väritti valtavan räikeä poliittinen lehmänkauppa – yhdelle puolueelle hillotolppia maakuntahallintoon, toiselle puolueelle monikansallisia suuryrityksiä kuppaamaan veronmaksajan rahaa ja kolmannelle, no ihan mitä vain.

Sipilän hallitus unohti uudistuksen tarkoituksen

Perussuomalaiset oli mukana kirjoittamassa edellisen hallituksen hallitusohjelman sote-kantoja. Purra esitti, että sen jälkeen kun perussuomalaiset oli heitetty ulos hallituksesta, hallitun sote-uudistuksen valmistelu tyssäsi.

– Potkimisemme ulos hallituksesta ja sitä seurannut hilloloikka löivät osaltamme järkevän sote-uudistuksen oven kiinni ja mahdollistivat sen, että jäljelle jääneet porukat pääsivät kiilto silmissään vaatimaan ihan mitä kehtasivat.

– Uudistuksessa oli valtavia ongelmia, joita kritisoimme pitkin matkaa. Merkittävintä oli se, että itse tarkoitus tuntui unohtuneen. Se, että ihminen saisi riittävän nopeasti riittävän hyvää hoitoa yhä haasteellisemmassa taloustilanteessa, ikääntymisen, kestävyysvajeen ja pakenevien palveluiden kurjimuksessa.

Sote kaatui ja lopulta hallituskin

Purra muistutti, että perussuomalaisille olisi käynyt maakuntauudistus, jos sen rinnalla olisi saatu kunnollinen sote.

– Mitään tarkoitusta pelkälle maakuntauudistukselle ei kuitenkaan ole, varsinkaan jos hyvä sote saataisiin muulla keinoin paremmin aikaiseksi. Meille olisi käynyt myös valinnanvapaus, kunhan se olisi tehty hallitusohjelman kirjausten mukaan ja hallitusti, Purra totesi.

– Me emme kavahda yksityisiä toimijoita, mutta kansalaisten veroeurojen syytäminen suurille firmoille, jotka eivät edes maksa verojaan Suomeen, ei todellakaan kuulu arvopohjaamme. Sote kaatui, hallituskin lopulta. Kului hyvin paljon rahaa, mutta juuri mitään ei saatu aikaiseksi.

Vaalitappion kärsinyt keskusta sählää hallituksessa

Suurimman vaalitappion kärsinyt ja edellisellä hallituskaudella epäonnistunut keskusta nousi jälleen hallitukseen. Purran mielestä tämä on käsittämätöntä.

– Keskustan tärkein tavoite on saada maakuntauudistus tällä kaudella maaliin. Se haluaa saada kannatuksensa nousuun tarjoamalla tällä kertaa ei-kokoomuslaista politiikkaa, ei-sipiläläistä puheenjohtajuutta ja tietysti maakunnan väelle tehtäviä ja tolppia.

– Sote-uudistuksen lähtökohdat eivät ole muuttuneet. Väestökehitys on entistä huolestuttavampaa, jaettavaa rahaa ei ole liiaksi, ihmiset sairastuvat, masentuvat, hyvinvointijärjestelmämme rakoilee, syrjäseutujen palvelut harvenevat entisestään. Pääministeripuolue on sdp, joka toki ei vaadi valinnanvapautta, mutta jolla on myös hyvin vähän varsinaisia konkreettisia ratkaisuehdotuksia asiaan – edes sellaisia, jotka jo eroaisivat ehdotetuista.

Arvomaailman muutos perusterveydenhuoltoon

Purran mukaan se, että uudessa hallitusohjelmassa halutaan kaventaa hyvinvointi- ja terveyseroja, ei tunnu uskottavalta, kun samalla rajojen ylitse halutaan maahan lisää huono-osaisuutta, lisää potilaita, lisää työttömiä ja lisää terapian tarpeessa olevia kotouttamistoimenpiteiden kohteita.

– Sellaista on nykyään vasemmistolainen ajattelu. Todella kaukana sisäisestä solidaarisuudesta. Uskon, että sillä noin neljällä miljardilla, jota tämäkin hallitus kaavailee paitsi maahanmuuton kuluihin myös lisääntyvään kehitysapuun, saatettaisiin saada hieman sote-sektoria korjattua

Purran mukaan perussuomalaiset eivät usko, että sote-sektorin ongelmat korjaantuvat lisäämällä digitalisaatiota tai antamalla monikansallisten suuryritysten hoitaa kansalaisiamme.

– Emme myöskään usko, että ongelmat korjataan niin, että vihervasemmistohallitus avaa rahahanoja yhä isommalle. Perusterveydenhuollon ongelmia ei korjata ilman lisärahaa, mutta yksin tämä ei riitä. Ennen kaikkea vaaditaan arvomaailman muutosta – sitä, että me ymmärrämme, että meidän verorahamme, meidän hyvinvointijärjestelmämme ja meidän sotemme on tarkoitettu ensisijaisesti meille, suomalaisille.

– Perussuomalaisen soten ensimmäinen periaate on sama kuin muillakin sektoreilla: suomalaisten veroeurot tulee käyttää suomalaisten hyväksi. Arvostamme ihmisoikeuksia, mutta niiden nauttijoita ei tule haalia maahamme lisää, Purra painotti.

SUOMEN UUTISET