Venäjän paikallisvaalit päättyivät valtaeliitin kannalta lohdullisesti. Moskovassa älymystö narisi, mutta enemmistö kaupunginvaltuustosta säilyi Yhtenäisen Venäjän tai paremminkin sen liittolaisten näpeissä. Kaikkialla muualla maassa Putinin miehet ja naiset säilyttivät asemansa. Järjestys maan sisällä tarkoittanee sitä, että Venäjän ei välttämättä tarvitse löylyttää rajanaapureitaan yhteiskuntarauhan säilyttämiseksi ja huomion siirtämiseksi pois maan sisäisistä asioista.

Yhtenäisen Venäjän maine on Moskovassa sen verran ruvella, että puolueen kellokkaat rekisteröityivät itsenäisiksi ehdokkaiksi. Se saattoi olla viisas liike, sillä esimerkiksi Yhtenäisen Venäjän paikallispomo Andrei Metelsky jäi vaaleissa rannalle.

Vaalien hentoinen vastatuuli saattaa aiheuttaa jonkin verran päänvaivaa Putinin porukoissa, ainakin pohdittaessa kansanedustuslaitoksen eli duuman vaalien asetelmia vuodeksi 2021.

Oppositiolla Moskovassa peiteoperaatio

Varsinainen oppositio ei saanut Moskovassa ehdokkaitaan rekisteröidyksi. Opposition kannattajat olivatkin hissun kissun soluttautuneet muiden puolueiden listoille ja vastarintaliikkeen keulakuva Aleksei Navalnyi kertoi sitten, keitä olisi suotavaa äänestää. BBC:n laskelmien mukaan oppositio sai Moskovan valtuustoon 19 edustajaa ja nykymenon kannattajat enemmistön eli 26 edustajaa kaikkiaan 45-paikkaisessa valtuustossa.

Moskovan ulkopuolella Yhtenäiselle Venäjälle ei löytynyt vastavoimaa. Presidentti Vladimir Putinin tiedottaja Dmitri Peskov olikin kommenteissaan vaalitulokseen sangen tyytyväinen.

– Paikoin puolue sai enemmän paikkoja ja jossain vähemmän. Puolue kuitenkin osoitti poliittisen voimansa, Peskov myhäili suurpiirteisesti.

SUOMEN UUTISET