Perussuomalaisten työmies Matti Putkonen syyttää Jan Vapaavuorta (kok.) Rauman telakan lopettamisesta. Putkosen mukaan hallitus on ministeri Vapaavuoren johdolla varmistanut suomalaisten telakoiden rakennemuutoksen.

– Rauman telakka lopetetaan. Mikäli hallitus olisi myöntänyt STX:lle viime vuoden lopulla 50 miljoonan markkinaehtoisen käyttöpääomalainan loistoristeilijän rakentamista varten, olisi Turun telakoilla täystyöllisyys. Rauma olisi saanut rakentaa kahden laivan suurtilauksen, jotka nyt siirrettiin Turun telakalle. Toivottavasti ministeri Vapaavuoresta löytyy vihdoinkin miestä myöntämään virheensä ja jättämään eronpyyntö ministerin toimesta.

EU-säännökset eivät kieltäneet tukea

Ministeri Vapaavuori on toistuvasti esittänyt, että EU:n kilpailusäännökset olisivat kieltäneet STX:n loistoristeilijän rakentamiseen haetun markkinaehtoisen käyttöpääomalainan. Putkosen mukaan mikään Suomen laki tai EU:n säännös ei todellisuudessa olisi kieltänyt myöntämästä lainaa STX:lle. Jos Vapaavuoren väite olisi pitänyt paikkansa, putkat olisivat täynnä virkamiehiä ja ex-ministereitä. Vastaavia lainoja on myönnetty aikaisemminkin.

– Käyttöpääomalaina on keskeinen ja jokapäiväinen elementti kaikissa projektiluonteisissa tuotannoissa ja rakentamisesta kuten telakkatuotannossa. Syy on selvä – pääosa tuloista tulee yrityksen tilille vasta projektien valmistumisen jälkeen. Käyttöpääomalainaa käytetään tyypillisesti juuri työntekijöiden palkkojen ja alihankinokkijoiden tavarantoimitusten maksuun rakennusvaiheen aikana. Kysymys oli vain ja ainoastaan 50 miljoonan euron markkinaehtoisesta lainasta, jolla olisi varmistettu 1,8 miljardin euron kauppa ja noin 20 000 työntekijän leipä vuosiksi eteenpäin.

– Nyt sitten hallitus niittää sitä mitä kylvi. Ministeri Vapaavuoren vuosisadan suurimman teollisuuspoliittisen munauksen maksumiehinä ja -naisina ovat Rauman telakan ja alihankkijoiden työntekijät. Telakan allas tyhjenee. Ja kaikki tämä vain 50 miljoonan euron tähden.

Matias Turkkila