

PS ARKISTO
Putkonen: Yritysten palkanmaksukyky kuntoon laskemalla viherverot minimiin
Jotta yrittäjien palkanmaksukyky paranee, on uskallettava puuttua kannattavuutta nakertaviin juurisyihin. Sähköveron alentaminen loisi palvelualoille myös palkankorotusvaraa, joka lisäisi työpaikkojen vetovoimaa ja poistaisi työvoimapulan, Matti Putkonen sanoo.
Perussuomalaisten työmies Matti Putkonen puhui tumaustunnilla työmarkkinoiden kohtaanto-ongelmasta. Työministeri Tuula Haatainen (sd.) kertoi äskettäin, että osaavan työvoiman saanti on vaikeutunut ja osalla työnantajista olisi pula työntekijöistä. Hallitus myös ilmoitti perustaneensa uuden työperäisen maahanmuuton yksikön.
Perussuomalaiset kannattaa työvoiman tarveharkinnan säilyttämistä ja työpaikkojen täyttämistä kotimaisin voimin.
– Kuka poimii Närpiön tomaatit ja mistä saadaan ravintolohin kokit, jos EU- ja ETA-maiden ulkopuolisen työvoiman tarveharkinta säilytetään? Tai harkintaa jopa kiristetään? Miksi suomalaisia ei saa näihin ja muihin niin sanottuihin matalapalkkatöihin, Putkonen kysyy ja vastaa itse:
– Siksi, koska palkalla ei tule toimeen, eikä pysty elättämään perhettään.
Energiaverot minimiin, palkanmaksukyky kohentuu
Perussuomalaisten ratkaisu työnantajien ja työntekijöiden kohtaamiseksi on yritysten palkanmaksukyvyn laittaminen kuntoon. Se tehdään laskemalla viherverot minimiin.
-Miksi näiden (matalapalkka) alojen palkkoja ei nosteta kilpailukykyisiksi? Yrittäjät vastaavat, että ei ole palkanmaksukykyä. Miksi ei ole? Kun tarkastellaan tomaattitarhojen kustannusrakennetta, niin huomataan, etteivät palkat ole merkittävin kustannuserä. Sähkö- ja lämmityskustannukset ovat huomattavasti suurempi erä kuin palkat.
– Jotta yrittäjien palkanmaksukyky paranee, on uskallettava puuttua kannattavuutta nakertaviin juurisyihin. Närpiön tomaattitarhojen kustannuksista energian osuus vaihtelee 40-50 prosentin ja työvoimakustannukset 20-30 prosentin välillä. Mikäli tomaattitarhojen energiaverot lasketaan EU:n minitasolle, palkanmaksuvara paranee merkittävästi. Silloin on varaa maksaa palkkoja, joilla saa suomalaiset poimimaan tomaatit, Putkonen sanoo.
Halutaanko poistaa halpatyövoiman tarve Suomesta?
Perussuomalaiset on esittänyt sekä yksityisten että julkisten palveluiden sähköveron laskemista veroluokan II tasolle.
– Yhdenvertaisuus toteutuisi. Sekä palvelu – että teollisuusyritysten vero sähkön käytöstä olisi yhdenmukainen. Sähköveron alentaminen loisi palvelualoille myös palkankorotusvaraa, joka lisäisi työpaikkojen vetovoimaa ja poistaisi työvoimapulan, Putkonen sanoo.
Hän korostaa, että Suomeen saapuva halpatyövoima tulee kalliiksi veronmaksajille.
– Halpatyövoima ei pysty elättämään itseään palkallaan. Puhumattakaan, että he osallistuisivat yhteiskunnan rahoittamiseen nettomaksajina. Kyse on poliittisesta tahdosta: halutaanko poistaa halpatyövoiman tarve Suomesta.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- energiaverot matalapalkka-alat yrittäjät työntekijät palkka halpatyövoima perussuomalaiset Matti Putkonen
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Halla-aho: Jos ilmastonmuutos ei teekään Suomesta Välimeren maata, niin punavihreä talouspolitiikka tekee – ”Olemme hyvin vaarallisessa kierteessä”

Perussuomalaisista tuli suurin duunaripuolue – kannatus työväestön keskuudessa jo yli 41 prosenttia

Puoluesihteeri Grönroos: Turvapaikkamaahanmuuton ja halpatyövoiman tuomisen lopettaminen on välttämätöntä suomalaisen yhteiskunnan toimivuuden turvaamisen kannalta

Hallitus houkuttelee halpatyövoimaa ja jakaa työlupia jopa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneille – Suomessa yli puoli miljonaa työnhakijaa

Perussuomalaisten vaihtoehtobudjetti karsii suomalaisten kannalta haitallisia menoja: ”Jokainen yli kohtuuden kerätty veroeuro on epäluottamuslause kansalaisiamme kohtaan”

Slunga-Poutsalo: Työvoimapulaa ei ratkaista ulkomaisella halpatyövoimalla – ”Ei se filippiiniläinen kokki pärjää meillä palkallaan sen paremmin kuin suomalainenkaan”

Wihonen kysyy toimista, joilla hallitus aikoo helpottaa yksinyrittäjien ensimmäisen työntekijän palkkausta
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.