Vihreiden kaupunginvaltuutetun Latekoe Lawson Hellun vihahuudot raikuivat maanantaina Oulun kaupunginvaltuuston Teams-etäkouksessa. Lawson Hellun kasetti hajosi totaalisesti, kun mies ryhtyi sättimään valtuustokollegaansa. Vihreän valtuutetun mukaan huutelu olisi ollut reagointia kokouksessa esiintyneeseen rasismiin.

Tunteet kuumenivat Oulun kaupunginvaltuuston etäkokouksessa viime maanantaina. Vihreiden kaupunginvaltuutettu Latekoe Lawson Hellu ei malttanut keskeyttää paasaamistaan, vaikka kokouksen puheenjohtaja saattoi vihreälle valtuutetulle tiedon tämän puheenvuoron loppumisesta.

-Aika päättyy, Lawson Hellulle huomautetaan valtuuston kokouksesta leikatulla, sosiaalisessa mediassa suurta huomiota saaneella videolla.

Yhtäkkiä Lawson Hellu saa spontaanin raivokohtauksen, ja poliittinen paasaus vaihtuu vihahuudoiksi.

– P****le, v***u, Olen vihainen, Lokka pitää lopettaa, Lawson Hellu mekastaa, jolloin puheenjohtaja huomauttaa uudestaan, että puheenvuoro tosiaan on päättynyt. Hurjan melskeen keskeltä on vaikeaa saada selvää, esittääkö Lawson Hellu lokan puheenvuoron lopettamista vai jotain muuta.

Mikrofoni hiljeni, sikahuutelu loppui

Lawson Hellu ei kuitenkaan malta keskeyttää vihahuutojaan, vaan hän alkaa räyhätä valtuustokollegansa Junes Lokan puheen päälle.

– P****le, sika, vihreä valtuutettu mesoaa.

Kokouksen puheenjohtaja puuttuu uudestaan tilanteeseen, ja vetoaa: ”tuli seis”. Varmemmaksi vakuudeksi Lawson Hellun mikrofonista katkeaa ääniyhteys.

Lawson Hellun vihahuudot ovat varsin huonosti yhteensopivia hänen puolueensa keskeisiin fundamentteihin nähden. Kaikista puolueista vihreät ovat tunnetusti olleet aktiivisimmin torjumassa vihapuhetta ja kaikenlaista sanallista häirintää. Viime eduskuntakaudella vihreät jopa jättivät eduskunnassa kirjallisen kysymyksen vihapuheeseen puuttumisesta lainsäädännön keinoin.

Rasismistako kaikki nyt taas johtui?

Oulunsalolainen Latekoe Lawson Hellu on monivuotinen Oulun kunnallispolitiikan vaikuttaja ja valtuutettu vuodesta 2013 saakka. Maanantain viharyöpytyksen jälkeen hän on sittemmin ryhtynyt pahoittelemaan puheitaan. Vihreä valtuutettu selittää omaa toimintaansa reagointina rasismiin.

– Kokouksessa sallittiin asiaton ja rasistinen puhe läpi kokouksen ilman, että siihen puututtiin juuri lainkaan, Lawson Hellu sanoo Ilta-Sanomissa. Tosin kenenkään tiedossa ei ole, mihin rasistiseen puheeseen Lawson Hellu viittaa.

Suomen Uutiset tavoitti Lawson Hellun valtuustokollegan Jenni Pitkon, joka toimii myös vihreiden eduskuntaryhmän johtajana. Pitko ei halua kommentoida, miten Lawson Hellun tapausta on käsitelty sisäisesti Oulun vihreiden valtuustoryhmässä.

-En kommentoi asiaa, Pitko sanoo ja ohjeistaa kysymään valtuustoryhmän puheenjohtaja Janne Hakkaraiselta.

Pitko kuitenkin viittaa puheenjohtaja Hakkaraisen lausuntoon, jonka mukaan Lawsonin puheet olivat sopimattomia.

-Olen samaa mieltä (Hakkaraisen kanssa) Pitko sanoo.

Suomen Uutiset ei tavoittanut Hakkaraista tähän juttuun.

Simula: vihreät yrittävät estää maahanmuuttokeskustelun

Myös kansanedustaja Jenna Simula (ps.) osallistui valtuuston kokoukseen.

– Aina kun Oulun valtuustossa mainitsee sanallakaan maahanmuuton, alkaa päälle puhuminen ja rasismista huutelu erityisesti vihreiden suunnalta. Fiksujen ihmisten pitäisi pystyä keskustelemaan asioista asioina. Koen, että vastapuoli yrittää toiminnallaan hiljentää maahanmuuttokeskustelun ja estää esimerkiksi maahanmuuttokriittisten aloitteiden läpimenoa, Simula kommentoi Suomen Uutisille.