Eduskunta käsitteli torstaina vuoden 2022 ilmastovuosikertomusta. Perussuomalaisten eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Lulu Ranne peräänkuulutti vaikuttavaa ja kestävää ilmasto- ja ympäristöpolitiikkaa, jolla perussuomalaiset haluavat korvata äärivihreyden.

– Me haluamme, kuten kaikki suomalaiset, huolehtia ympäristöstä ja suojella luontoa. Päästöjä on välttämätöntä vähentää hallitusti, oikein aikataulutettuna, vaikuttavasti ja kustannustehokkaasti. Kuitenkin niin, että suomalainen arki on sujuvaa, turvallista ja kohtuuhintaista, Lulu Ranne painotti.

Onko tavoite uhrauksien arvoinen?

Ranteen mukaan Suomen nykyinen hiilineutraaliustavoite on Uruguayn jälkeen maailman toiseksi kirein.

– Oleellinen kysymys on, onko tavoite oikein perusteltu, tarkoituksenmukainen ja uhrauksien arvoinen. Mitä se maksaa ja mitä siitä seuraa?

– Hallitus ei vastaa näihin kysymyksiin, koska totuus on karmea. Hallituksen mielestä elämisen koko infra ja teknologia tulee investoida uusiksi alle 15 vuodessa tekemällä nykyisen käyttö mahdottomaksi, Ranne ihmettelee.

Talous ei kestä ylikunnianhimoisia ilmastotoimia

Yhä suurempi osa kansalaisten tuloista menee perustarpeisiin, ruokaan, asumiseen ja liikkumiseen sekä velkojen hoitoon. Muu kulutus vähenee ja heikentää talouden elinvoimaa.

Suomen perustelemattoman kireä tavoite aiheuttaa laajamittaista energiaköyhyyttä ja hyvinvointitappioita. Tavoitteen saavuttamisella 15 vuotta muita ennen ei ole mitään vaikutusta ilmastonmuutokseen.

– Suomen kauppatase on tänä vuonna jo yli 9 miljardia euroa alijäämäinen. Talous ei kestä hallituksen ja kokoomuksen ajamaa ilmastopolitiikkaa. Vuosikertomuksessa todetaankin, että ilmastopolitiikka paisuttaa velkaa ja kasvattaa tulonsiirtojen tarvetta. Lisäksi todetaan, että ”ilmastopolitiikkaa ei ole itsensä rahoittavaa”. Koko totuus ilmastofanaattisuuden hintalapusta alkaa vähitellen paljastua kaikille, Ranne sanoo.

Nyt tarvitaan malttia ja maalaisjärkeä

Ranne huomauttaa, että vaikka energiateknologia on murroksessa, nykyiset teknologiat eivät ratkaise päästöongelmia eivätkä siihen riitä luonnonvarat tai kansalaisten sietokyky.

Nykyinen, käyttökelpoinen teknologia on saatava käyttää loppuun. Esimerkiksi polttomoottoreita tai puun polttoa ei pidä kieltää. Vetyteknologia, hiilidioksidin talteenotto, kuljetus ja varastointi sekä synteettiset polttoaineet ovat kehittymässä, ja Suomi on aktiivisesti mukana tässä kehitystyössä.

– Kestää kuitenkin vielä vuosia ja vuosikymmeniä ennen kuin saamme jokaisen kukkarolle sopivia, päästöttömiä ratkaisuja markkinoille. Kansalaiset voivat niitä odotellessaan elää hyvällä omallatunnolla omaa arkeaan. Meidän päättäjien taas tulee siirtää Suomen hiilineutraaliustavoitetta vuoteen 2050 ja vähintäänkin tuplata Suomen hiilibudjetti.

– Nyt tarvitaan teknistä ja taloudellista malttia ja maalaisjärkeä, Ranne painottaa.

SUOMEN UUTISET