Ranskan aluevaalien toinen kierros käydään sunnuntaina. Sosialistit ovat roiman vaalitappion vuoksi vetäytymässä lukuisilta alueilta, joissa he tulivat kolmanneksi konservatiivien ja eurovastaisen kansallisen rintaman jälkeen. Vaaleja on kommentoitu niin Ranskassa kuin Saksassakin.

Ranskan pääministeri Manuel Valls ilmoitti, että kansallisen rintaman vaalivoitto voisi ajaa Ranskan sisällissodan partaalle.

Sosialistien uhkapeliä

Sosialistit ovat vetäytymässä monelta alueelta, joissa he jäivät kolmanneksi. He ovat kehottaneet äänestäjiään äänestämään näillä alueilla konservatiiveja, jolloin kansallisen rintaman voittokulku voitaisiin pysäyttää.

Taktiikassa on kuitenkin omat riskinsä. Luovuttaminen voi antaa vaikutelman, että sosialistit ja konservatiivit ovat veistetty yhdestä puusta. Kansallinen rintama voidaan siten nähdä ainoana vaihtoehtona.

Saksan demarit syyttävät talouskuria

Saksan sosialidemokraattien puheenjohtaja Sigmar Gabriel kertoi, että kansallisen rintaman nousu johtuu Euroopan tiukasta talouskurista. Talouskuria on ponnekkaasti ajanut Euroopassa Saksan liittokansleri Angela Merkel.

Gabriel kertoi aina varoittaneensa Merkeliä Ranskan talouskuriohjelmasta. Hänen mukaansa oli jo kaksi vuotta sitten selvää, että budjettikuri tulee nostamaan kansallisen rintaman kannatusta.

Hän paheksui konservatiiveja siitä, ettei Ranskan konservatiivit suostuneet jättäytymään pois vaalien toiselta kierrokselta alueilta, joissa he tulivat kolmansiksi.

Gabriel kuvasi kansallista rintamaa ”Euroopan viholliseksi”. Saksan sosialidemokraattien kannatus on viime aikoina laskenut.

Henri Myllyniemi