

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Reijonen vaatii omaishoidontuen ja sen kriteerien yhtenäistämistä koko Suomessa: “Ilman omaishoitajia koko terveydenhuoltomme on vaarassa”
Kansanedustaja, sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Minna Reijonen on tehnyt eduskunnalle toimenpidealoitteen, jotta omaishoidontuki ja tuen kriteerit saataisiin yhtenäisiksi koko Suomessa. Reijosen mielestä olisi korkea aika saada omaishoitajien tuki valtakunnallisesti oikeudenmukaisemmaksi ja tasapuolisemmaksi.
Tuoreen eurooppalaisen kyselytutkimuksen mukaan omaishoitajat ovat kokeneet, ettei heidän työtään ole arvostettu koronapandemian aikana yhtä paljon kuin terveydenhoidon ammattilaisten työpanosta. Koronapandemia myös leikkasi omaishoitajien palveluita. Omaishoitajat muodostavat merkittävän osan Suomen terveydenhuollosta.
– Tällä hetkellä meillä on noin 60 000 omaishoitajaa, jotka säästävät yhteiskunnallemme valtavan summan vuodessa, sanoo Minna Reijonen.
Hyvinvointiyhteiskuntamme romahtaa ilman omaishoitajia
Käytännössä omaishoidon vaihtoehto on useimmiten kunnallinen hoito. Tämä vaihtoehto ei kuitenkaan ole kunnille edullisempi. Omaishoidon tuki säästää kunnille vähintään 1,3 miljardia euroa vuodessa vuoden 2013 hintatasossa muihin hoitomuotoihin verrattuna.
– Ilman omaishoitajia koko terveydenhuoltomme on vaarassa. Meillä ei ole hoitopaikkoja, henkilökuntaa eikä rahaa hoitaa 60 000 omaishoidettavaa laitoksissa tai palveluasumisessa, Reijonen toteaa.
Omaishoitajien työpanosta kiitellään useissa yhteyksissä, mutta konkreettisia tekoja heidän asemansa parantamiseksi ei juuri näy. Pahimmillaan käy niin, että omaishoitaja sinnittelee hoidettavansa kanssa kotona ilman rahallista tukea ja riittävää määrää palveluita. Siitä voi seurata, että omaishoitaja sairastuu itse. Omaishoidontuen saajista 58 % on 65 vuotta täyttäneitä.
Kuntien välillä suuria eroja
Tällä hetkellä kunnat maksavat omaishoidon tukea ja määrittävät omaishoidontuen kriteereitä. Omaishoidontuen määrä ja kriteerit vaihtelevat huomattavasti eri kuntien välillä riippuen kunnan rahatilanteesta ja päättäjien tahtotilasta.
– Joissain kunnissa kriteerit on nostettu niin korkealle, ettei sopimuksia tehdä kuin vasta hyvin vaativassa hoidossa. Käytännön määrittely jää kuntien harteille, vaikka laissa säädetään tiettyjä minimejä, sanoo Reijonen.
Omaishoitaja hoitaa omaisensa tuesta riippumatta
Lokakuussa 2019 uutisoitiin, että monessa Itä- ja Pohjois-Suomen kunnassa omaishoidon tukeen varatut määrärahat loppuivat jo lokakuussa eikä uusia hoitosopimuksia tehdä. Tämä tarkoitti, että vanhuksen, pitkäaikaissairaan tai vammaisen huoltaja tai läheinen ei pystynyt aloittamaan omaishoitajana loppuvuonna 2019. Hakemukset pyydettiin tekemään uudestaan seuraavana vuonna.
– Omaishoitaja ei voi oikein tässä tilanteessa tehdä muuta kuin yrittää kestää. Omaishoitaja kuitenkin hoitaa omaisensa, sai hän tukea tai ei, toteaa Reijonen.
Sote-uudistus aiheuttaa muutoksia omaishoidontukeen
Yhtenäistämistä tapahtuu muodostettavien hyvinvointialueiden sisällä. Sote-uudistus ei kuitenkaan yhtenäistä omaishoitoa tasapuoliseksi koko Suomessa.
– Olisi ajankohtaista saada tuki tasapuolisemmaksi ja oikeudenmukaisemmaksi. Vaikka hyvinvointialueiden aloittaessa toimintansa myös omaishoito, sen määrärahat ja kriteerien määritys siirtyvät alueille eli leveämmille hartioille, se ei silti takaa tasapuolisuutta koko maan laajuisesti, toteaa Reijonen.
Tasapuolisuus taataan ainoastaan muuttamalla omaishoidon tuen määrä ja omaishoidon tuen saamisen kriteerit valtakunnallisiksi.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- omaishoitajien palvelut omaishoidon tuen kriteerit hyvinvointialueet koronapandemia hyvinvointiyhteiskunta omaishoidontuki toimenpidealoite sote-uudistus Minna Reijonen Terveydenhuolto
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaiset Naiset: Omaishoitajille annettava viimein ansaittu arvo – “Yksi omaishoitaja säästää jopa 10 000 euroa vuodessa”

Juvonen: Suomen on vahvistettava omia hoitajaresurssejaan – tarvitaan hoitajareservi

Reijonen: Eihän omaishoitajia unohdeta sotessa?

Reijonen: Härski vaalitemppu Sanna Marinilta – omaishoitajien kustannuksella

Perussuomalaiset haluaa omaishoidontuen verovapaaksi – hallitus ei tue esitystä

Mäkynen: Terveydenhuollon valvonta puutteellista – “Miksei ministeri Kiuru puutu asiaan?”

Ylen paljastusjuttu vammaisten kohtelusta tyrmistyttää – Rantanen: ”Miten tähän tilanteeseen on tultu?”

Tynkkyseltä lakialoite vammaisasiavaltuutetun viran perustamiseksi: Vammaisten oikeuksien toteutuminen vaatii riittävästi asiantuntemusta ja resursseja

Hyvinvointiyhteiskuntamme romahtaa ilman omaishoitajia – Koponen: “On päättäjien velvollisuus varmistaa, että heitä riittää myös tulevaisuudessa”
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.