Gangsta rap-musiikki ja ennen kaikkea sanoitukset ovat kietoutuneet vahvasti rikollismaailmaan – nimensä mukaisesti. Räppäri on nykyajan runonlaulaja, joka ylistää väkivallantekoja ja raakuutta. Ongelmaan on herätty Ruotsissa – sosiaalidemokraatteja myöden.

Osa räppäreistä toimii rikollisjengien viestinviejinä ja sisällyttää sanoituksiinsa koodeja, jotka vain rikollismaailman ytimessä olevat ymmärtävät. Kyse on usein kehotteista, joiden teema on kosto; väkivallalla mässäily tai jopa tappouhkaus.

– Jengit suojelevat räppäriä ja tämä taas pullistuu voimansa tunnossa. Räppärit puolestaan tuovat rikollisten arkeen eräänlaista hohtoa, kun nämä näkyvät musiikkivideoissa ja nimet mainitaan sanoituksissa, sanoo jengiskenen tunteva toimittaja Diamant Salihu.

Laulujen sanoja voidaan käyttää ja käytetään aseina muita jengejä vastaan. Tekstit vilisevät kielikuvia, joita suuri yleisö ei tunne, mutta jotka voivat johtaa jonkun kuolemaan jengien oudossa ja brutaalissa kuplassa.

Seis seis nyt soitto

Räppäri Nils ”Einár Grönbergin murha on saanut yhteiskunnalliset voimat liikekannalle. Ruotsidemokraatit vaativat voimakkaampia otteita murhamusiikkia vastaan. Puolueen oikeuspoliittinen asiantuntija Tobias Andersson edellyttää tieteellistä selvitystä rap-musiikin vaikutuksista ja penää musiikkigenrelle soittorajoituksia Ruotsin yleisradiossa.

– Periaatteessa olen sitä mieltä, että musiikkia ei pidä kieltää. Voidaan kuitenkin kysyä, miten mielekästä julkisen palvelun yhtiön on tarjota alusta tällaisille toimijoille, jotta muut julkisen sektorin toimijat, kuten poliisit ja ensihoidon työntekijät saavat sitten kantaa seuraukset. Tämä on outoa dynamiikkaa, Andersson toteaa Göteborgs Postenille.

Yllättäen myös sosialidemokraattien sisäministeri Mikael Damberg on ottanut esille gangsterirapin mukanaan tuomat ongelmat. Ratkaisua hän tosin ei ole esittänyt.

Helsingin kaduillakin taistellaan sanoitusten tahdissa

Suomi tulee vinhalla vauhdilla Ruotsin perässä myös gangsta rap -ilmiössä. Sosiaalinen media ei nuku koskaan ja voimakkaasti tunteisiin vetoavat ilmiöt kopioidaan nopeasti. Sodanjälkeisen Helsingin kaupunginosien välisistä turpaanvedoista on tosin tultu tielle, jolta ei ole paluuta.

Rapista alkunsa saanut suunsoitto somessa on jo johtanut Ylen uutisten mukaan vakaviin väkivallantekoihin ryhmien välillä. Katujengien jäsenet eivät toki kaikki ole rikollisia, mutta osa heistä osallistuu poliisin mukaan huumekauppaan levittäjinä ja järjestäytyneen rikollisuuden juoksupoikina.

– Rap-biiseissä on voimakkaasti rikollisuutta ja väkivaltaa ihannoivia sekä toisia ryhmiä mollaavia sanoituksia. Nokittelu jatkuu sosiaalisessa mediassa ryhmien välillä, missä omaa kaupunginosaa tai esimerkiksi sen postinumeroa korostetaan, kertoo ammattimainen rikollisuus -toimintojen johtaja Markku Heinikari Helsingin poliisilaitokselta.

SUOMEN UUTISET