EU:n ulkorajojen valvontaa sekä turvapaikkamenettelyä tiukennetaan ja palautukset suoraan rajalta onnistuvat entistä helpommin. Jäsenvaltioille on tulossa joko velvollisuus vastaanottaa kiintiöpakolaisia tai maksaa korvaus EU:n yhteisrahastoon. Saavutettu sopu on toki historiallinen, mutta vastaanotto on ristiriitainen.

Soutamisen ja huopaamisen vuodet ovat näillä näkymin ohitse, kun EU:ssa viimein päästiin yli yön kestäneissä neuvotteluissa yksimielisyyteen jäsenvaltioiden välejä pahastikin hiertäneestä pakolais- ja maahanmuuttopolitiikasta. Erityisen otettu oli unionin sisäasioista ja maahanmuutosta vastaava komissaari Ylva Johansson:

– Historiallinen saavutus, tuuletti Johansson uutistoimisto TT:n kiertoartikkelissa.

– Lopultakin saamme maahanmuuttopolitiikan kuntoon Euroopassa.

Sijoita tai maksa

Sopimuksen mukaan eteläisen Euroopan maat ottavat käyttöön tiukemman turvapaikkamenettelyn EU:n ulkopuolisilla rajoilla. Samalla ne saavat enemmän valtaa poistaa alueeltaan henkilöt, joiden turvapaikkahakemus on hylätty.

Sisemmällä unionissa olevat maat saavat valita, ottavatko ne vastaan tietyn määrän pakolaisia, vai maksavatko ne sijoittamisen sijasta rahaa EU:n yhteisrahastoon. Julkisuudessa on mainittu taakanjakosopimuksen yhteydessä 20 000 euron korvaus yhdestä ottamatta jätetystä pakolaisesta.

Sopimuksen yksityiskohtia ei ole vielä julkaistu.

”Pragmaattinen ratkaisu”

Euroopan parlamentin puhemies Roberta Metsola ei pidä Politicon mukaan saavutettua sopua ”täydellisenä”, pikemminkin kyse on ”pragmaattisesta” ratkaisusta.

Sopimus pitää vielä muodollisesti ratifioida Euroopan parlamentissa sekä Euroopan neuvostossa.

Itse kunkin jäsenmaan pitää saattaa sopimus myös omaan lainsäädäntöönsä, mikä sekin vie aikansa.

”Katastrofaalinen päivä”

Runsaat 50 järjestöä varoittaa avoimessa kirjeessään, että sopimus sallii lasten pidättämisen ja turvapaikanhakijoiden siirtämisen Euroopan ulkopuolelle. Se mahdollisesti myös lisää rotuun perustuvaa profilointia.

– Tämä on katastrofaalinen päivä ihmisille, jotka pakenevat sotaa ja väkivaltaa. Euroopan unioni keskittyy turvapaikkauudistuksellaan pidätyskeskusten perustamiseen ja karkotuksiin vaarallisiin kolmansiin maihin. Tämä on kompromissi ihmisoikeuksien kustannuksella, toteaa puolestaan Lääkärit ilman rajoja -järjestön edustaja.

SUOMEN UUTISET