

LEHTIKUVA
Ronkainen kysyy valtiolta rahaa terveydenhuollon koronatestaukseen
Perussuomalainen kansanedustaja Jari Ronkainen perää kirjallisessa kysymyksessään rahoitusta laajennettujen koronatestausten vuoksi, joista on valtakunnallisesti koitumassa terveydenhuollolle 500 miljoonan euron vuosittaiset kustannukset.
Hallitus myönsi 26.6.2020 lisätalousarviossa 200 miljoonaan euron yleisavustuksen sairaanhoitopiireille Covid-19-epidemian kustannuksiin, mutta myönnetyssä rahoituksessa ei otettu huomioon laajentuneen testauksen synnyttämiä lisäkustannuksia.
– Testaaminen on ehdottoman tärkeää epidemian taklaamiseksi. On päivänselvää, että sairaanhoitopiirit toimivat jo nyt ministeriön ja THL:n laajan testaamisen ohjeistuksen mukaan. Rahoitusta kuitenkin tarvittaisiin laajentuneen testauksen kattamiseksi, Jari Ronkainen kertoo.
Korvamerkittävä koronatesteihin
Valtioneuvoston 27.8.2020 antamaan asetukseen Covid-19 -epidemiasta sairaanhoitopiireille aiheutuvien kustannusten ja alijäämän korvaamiseksi myönnettävästä väliaikaisesta kompensaatiosta on kirjattu valtiovarainministeriöltä haettavan rahoituksen kohdistuvan myös testauksen aiheuttamiin kustannuksiin.
– Hallituksen tulisi nyt tehdä lisätalousarvioesitys tälle vuodelle ja lisätä valtion vuoden 2021 talousarvioon päätökset koronan aiheuttaman laajentuneen testauksen lisärahoituksesta, Ronkainen perustelee.
Kysymyksessään Ronkainen viittaa myös perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd) 19.8.2020 tiedotustilaisuudessa tekemään ilmoitukseen siitä, että valtioneuvosto on sitoutunut testauskulujen korvaamiseen kunnille.
– Haluaisin tietää, milloin kunnat alkavat rahaa saamaan ja aikooko hallitus korvamerkitä korvauksen siten, ettei se menisi jo ennen epidemiaa olleen heikon kuntatalouden hoitoon, Ronkainen sanoo.
Hoitovelkakin maksettavana
Suorien kustannusten ohella sosiaali- ja terveydenhuoltoon on keväästä lähtien kertynyt hoitovelkaa, jonka Ronkainen näkee uhkaavan nykymuotoista palvelujärjestelmää.
– Jo nyt nähdään, että heikoissa tilanteissa olevien ihmisryhmien palveluntarpeeseen vastaaminen on vaikeutunut, niin miten jatkossa käy, kun hoitovelka lankeaa maksettavaksi, Ronkainen kysyy.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Wihonen: Suomeen saapuu kausityöntekijöitä myös pahimmilta korona-alueilta – miksi ongelmaan ei ole reagoitu?

STEA-avustuksia nauttiville järjestöille iski ahdistus – ministeri Saarikko riensi apuun: Järjestöjen kassavajetta paikataan vaikka velkarahalla

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Juvonen: Valiokunta koolle välittömästi – koronatietoa saatava, tiukat vastatoimet käyttöön

Hallituksen koronasekoilu ei saa kiitosta: Rajoituksia purettiin liian aikaisin, maskeista veronmaksajille kohtuuton lasku

Juvonen: Miksi hallitus herää pakkokaranteeniinkin vasta nyt?

Hallitus puhuu koronasta – käyttää rahat ideologiaan

Wihonen matkailualan tukitoimista: Hitaat valmistelut vain syventävät yritysten hätää
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.