

LEHTIKUVA
Ruotsi tiukentaa kansalaisuuden saamisen ehtoja: toimeentulovaatimus ja pitempi asumisaika
Ruotsi aikoo tiukentaa kansalaisuuden saamisen ehtoja merkittävästi. Muun muassa asumisaikavaatimusta pidennetään ja hakijan on pystyttävä todistamaan, että hän kykenee elättämään itsensä. Aiemmin paljon lievemmätkin tiukennusvaatimukset leimattiin “muukalaisvihaksi”, mutta nyt vastustusta ei juurikaan ole.
Tähän asti Ruotsi on ollut yksi maailman helpoimmista maista kansalaisuuden saamisen kannalta. Tähän on nyt tulossa muutos. Mikäli hallituspuolueiden ja ruotsidemokraattien solmiman Tidö-sopimuksen tavoitteet pannaan täytäntöön, Ruotsista tulee yksi Euroopan tiukimmista maista uusien kansalaisten hyväksymisessä, kirjoittaa Ruotsin yleisradio SVT.
Hallitus on jo sopinut kielitaitoon ja yhteiskuntatietoon liittyvien vaatimusten tiukentamisesta. Jatkossa myös muihin asioihin liittyvät vaatimukset tulevat nousemaan.
Asumisaika nousee kahdeksaan vuoteen
Kansalaisuuteen vaadittava asumisaika nousee kahdeksaan vuoteen. Tällä hetkellä se on pakolaisille vain neljä vuotta ja muilla perusteilla maahan tulleille viisi vuotta.
Kansalaisuuden saamiseksi hakijan on pystyttävä todistamaan, että hän kykenee elättämään itsensä. Tarkoitus on myös ottaa käyttöön kansalaistamisseremonia, jossa annetaan virallinen uskollisuudenvakuutus kuninkaalle ja uudelle kotimaalle.
Lievätkin tiukennukset leimattiin “muukalaisvihaksi”
Ajatuspaja Timbroa edustava valtiotieteen tohtori Andreas Johansson Heinö ei pidä ehdotettuja tiukennuksia sinänsä “erityisen dramaattisina”, vaan sitä, että ne toteutetaan kaikki yhtä aikaa. Hän kaipaa myös laajempaa keskustelua aiheesta.
– Kun kansanpuolue ehdotti melko lieviä tiukennuksia 20 vuotta sitten, niihin kohdistui voimakasta vastustusta ja ne leimattiin muukalaisvihamielisiksi. Nyt vastarintaa ei tunnu juurikaan olevan, sanoo Andreas Johansson Heinö SVT:lle.
Tutkija: Pelottelee hakemasta kansalaisuutta
Valtiotieteen tohtori Heinö pitää ehdotettuja tiukennuksia onnistuneina, jos niiden tavoitteena on “pelotella” ihmisiä hakemasta Ruotsin kansalaisuutta.
– Lainsäädännön motiivi on lähes yhtä tärkeä kuin sen sanamuoto. Onko tavoitteena helpottaa ihmisten pääsyä yhteiskuntaan vai pelotella heitä pois?
Ministeri: Kansalaisuuden arvostusta nostettava
Hallitus ja sitä tukevat ruotsidemokraatit seisovat vankasti uudistusten takana. Kansalaisuuksia ei haluta jakaa liian helposti.
– Kansalaisuuden saamisen on merkittävä jotakin. Sen arvostusta on nostettava sekä juridisella että symbolisella tasolla, totesi maahanmuuttoministeri Maria Malmer Stenergard aiemmin SVT:lle.
Myös kansalaisuuden peruuttamista suunnitellaan
Lisäksi hallitus suunnittelee ruotsidemokraattien tuella perustuslain muutosta, joka mahdollistaisi jatkossa Ruotsin kansalaisuuden peruuttamisen. Tämä tulisi kyseeseen esimerkiksi silloin, kun henkilö on saanut kansalaisuuden väärin perustein tai uhkaa Ruotsin turvallisuutta.
Hallituksen tavoitteena on myös tilkitä porsaanreikä, joka on tähän asti mahdollistanut sen, että 15-17-vuotiaalle hakijalle on voitu myöntää Ruotsin kansalaisuus, vaikka hän olisi syyllistynyt vakaviin rikoksiin. Tämän lakiteknisen virheen ansiosta esimerkiksi Delta Gym -kuntosalilla tehdystä murhasta syytettynä oleva 16-vuotias maahanmuuttajanuori sai Ruotsin kansalaisuuden, vaikka hän oli jo sitä hakiessaan epäiltynä tästä henkirikoksesta.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Andreas Johansson Heinö Tidö-sopimus kansalaisuushakemus Maria Malmer Stenergard Maahanmuuttopolitiikka Kansalaisuus Ruotsidemokraatit Ruotsi
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ruotsin hallitukselta tiukka linjaus: ”Maahanmuuttajilta on vaadittava enemmän, jotta he voivat saada osansa hyvinvoinnista”

Nyt on veronmaksajille luvassa kylmää kyytiä: Näin hallitus lisää maahanmuuttajien kotouttamishyysäämistä – enää ei puutu kuin torvisoittokunta ja punainen matto

Saajien ja maksajien välinen epätasapaino rasittaa julkista taloutta – sosiaaliturva on muutettava kansalaisuusperusteiseksi

Perussuomalaiset julkaisi maahanmuuton kuntatilastot pääkaupunkiseudulta: “Karut vaikutukset joka sektorille”

Maahanmuuttopolitiikan linjauksille päivä lisäaikaa hallitusneuvotteluissa – ilmastopolitiikan osalta jo edistystä tänään

Maahanmuutto- ja ilmastopolitiikasta esitykset valmiina – huomenna selviää, jatkuvatko hallitusneuvottelut samalla kokoonpanolla

Perussuomalaiset haluaa parantaa suomalaisten turvallisuutta ja hyvinvointia sekä korjata julkista taloutta – Purra: ”Tavoittelemme paikkaa vain sellaisessa hallituksessa, jossa saamme edistettyä näitä asioita”

Ruotsi purkaa kannustinloukut – tuet eivät saa olla suurempia kuin palkka

Suomen maahanmuuttopolitiikka kiristyy selvästi – järjestelmän väärinkäytökset estetään
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.