Vuosittainen politiikan viikko Visbyssä oli tänä vuonna ruotsidemokraattien osalta tuoreissa käsissä. Valtiopäiväryhmän puheenjohtaja vaati turvapaikanhakijoiden ja oleskeluluvan saaneiden sijoittamista EU:n ulkopuolelle. Hän myös vetosi naisäänestäjiin sanomalla puolueen olevan feministin luonnollinen valinta.

Jimmie Åkesson ei tänä vuonna osallistunut Almedalenin politiikkaviikolle Gotlannin Visbyssä. Puheenjohtajaa tuurasi ruotsidemokraattien valtiopäiväryhmän puheenjohtaja Linda Lindberg.

Ruotsidemokraatit on nyt kiinni vallan kahvassa porvarihallituksen tukipuolueena. Siitä huolimatta Lindberg käytti puheessaan paljon aikaa median sekä sosialidemokraattien arvosteluun. Paljon on jäänyt hampaankoloon. Nyt katsotaan kuitenkin eteenpäin.

-Ymmärrämme kärsimättömyyden, sen että kaikki vie aikaa ja mitään ei tunnu tapahtuvan. Uskokaa minua, paine on kova ja muutos tapahtuu, hän totesi Expressenin mukaan

”Feministien pitäisi olla ruotsidemokraatteja”

Lindberg kiinnitti puheessaan huomiota myös tasa-arvokysymyksiin ja erityisesti siihen, että naisen asema on huonontunut Ruotsissa. Turvattomuus on lisääntynyt. Ruotsidemokraattien pitäisikin hänen mukaansa houkutella yhä enemmän naisäänestäjiä puolueen kannattajiksi

-Naisten asemaa väheksyvät ja väkivallan sekä painostuksen oikeuttavat kulttuurit ovat saaneet jalansijaa Ruotsissa ja se huolestuttaa minua.

-Kaiken järjen mukaan voimme tulla vain yhteen johtopäätökseen. Kaikkien uskottavien feministien pitäisi olla ruotsidemokraatteja.

Turvapaikkoprosessi pois EU:sta

SVT:lle antamassaan erillishaastattelussa Lindberg otti kantaa EU:ssakin ristivetoa aiheuttavaan kysymykseen laittomien siirtolaisten ja turvapaikanhakijoiden kohtelusta unionissa.

Ruotsidemokraattien tavoitteena on, että turvallinen valtio EU:n ulkopuolella ottaisi kontolleen koko turvapaikkaprosessin. Jos turvapaikanhakijalle myönnettäisiin oleskelulupa, hän jäisi kyseiseen maahan.

-Ruotsi on ottanut vastaan valtavan määrän turvapaikanhakijoita mutta nyt tarvitsemme hengähdystauon ja järjestyksen Ruotsiin. Jos ostamme tämän palvelun sopimuksella kolmannesta maasta, se täyttää turvapaikkaprosessin vaatimukset ja tarkoituksen, Lindberg sanoo.

Hänen mukaansa asia on pöydällä, kun porvarihallitus ja ruotsidemokraatit neuvottelevat Tidö-sopimuksen jatkosta syksyllä.

SUOMEN UUTISET