Ruotsin vaalikentille puskettiin valheellista tietoa.

Expressen uutisoi Ruotsissa elokuun lopussa, että paikallistason sosiaalidemokraatti oli levittänyt tahallisesti väärää tietoa puolueen keskeisistä poliittisista vastustajista eli ruotsidemokraateista ja moderaateista.

Arabiankielisissä teksteissä varoitettiin hiljattain maahantulleita ja jo pidempään maassa olleita, että ruotsidemokraattien ja moderaattien vaaliohjelmissa vaaditaan mm. halal-lihan kieltämistä, islamilaisten koulujen ja useiden moskeijoiden sulkemista sekä suurten pakolaismäärien lähettämistä takaisin kotimaihinsa. Nämä väitteet puolueohjelmista eivät siis pitäneet paikkaansa tai olivat kärjistyksiä.

Pian löydettiin myös toinen samantyyppinen valesivusto, ja sivun ylläpitäjäksi paljastunut sosiaalidemokraattien listoilla ollut ehdokas ei halunnut kommentoida lehdelle asiaa ollenkaan ja löi luurin korvaan.

Sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Stefan Löfven ja lehdistövastaava Håkan Gestrin tuomitsivat valekampanjan välittömästi ja Ruotsin sekä sosiaalidemokraattisen puolueen periaatteiden vastaisiksi. Puolue pyysi myös sivut perustanutta sosiaalidemokraattien ehdokasta välittömästi perumaan ehdokkuutensa vaaleissa.

Expressenin mukaan moderaatit päättivät jatkaa asian selvittämistä määräämällä tilintarkastustoimisto PWC:n tekemään selvityksen asiasta. Vaalien lähestymisen takia kahdeksanhenkinen työryhmä sai vain 48 tuntia aikaa.

Selvityksen mukaan Facebook-sivuille tehty ensimmäinen päivitys olisi tehty kuwaitilaiseksi itsensä merkinneeltä Facebook-käyttäjältä, jonka nimi todennäköisesti ei ole aito. Päivityksen ensimmäinen jako tapahtui Alingsåsin moskeijan islamilaisesta keskuksesta.

Ulkomaalaisten toimijoiden vaalivaikuttamisen varalta moderaatit ovat toimittaneet selvityksen eteenpäin Ruotsin puolustusministeriön alaiselle yleisestä turvallisuudesta vastaavalle MSB-virastolle sekä Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö ETYJ:lle. Moderaattien puoluesihteeri Gunnar Strömmer kertoo, että puolueen mielestä sosialidemokraatit iovat suhtautuneet tapaukseen aivan liian leväperäisesti.

Vaikka valesivustot on nyt suljettu, jo tapahtuneita jakoja ja mielipidevaikuttamista ei tietenkään voi perua. Moderaattien paikallispoliitikko kertoo Expressenille, että arabiankieliset äänestäjät kääntyvät nyt poispäin eivätkä halua keskustella moderaattien kanssa.

SUOMEN UUTISET