

PS ARKISTO
Rydman: Ilmastotoimia tehtäessä Euroopassa ei ole tunnistettu riippuvuutta kiinalaisesta akkuteknologiasta – ”Moni asia on jäänyt Euroopassa hoksaamatta”
Elinkeinoministeri Wille Rydman huomauttaa, että eräiden laskelmien mukaan Kiina hallitsee jo 70 prosenttia maailman harvinaisten maametallien louhinnasta ja niiden jalostuksesta 90 prosenttia. Rydman varoittaa, että pahimmassa skenaariossa kriittisiä materiaaleja voidaan hyödyntää myös kiristyskeinona samaan tapaan kuin Venäjä on jo hyödyntänyt energia-asettaan omassa valtapelissään.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump pyrkii haalimaan maailmalta mineraaleja Yhdysvaltain teollisuuden ja puolustuksen tarpeisiin, ja nyt Trump tahtoo myös Ukrainan toimittavan Yhdysvalloille maametalleja vastineena taloudellisesta tuesta Venäjän hyökkäyssodassa.
Ukrainalaiset ovat suhtautuneet varovaisen myönteisesti siihen, että esimerkiksi yhdysvaltalaiset yhtiöt investoisivat Ukrainan harvinaisiin maametalleihin osana Ukrainan suojelua.
Elinkeinoministeri Wille Rydman muistutti Ylen A-studiossa eilen, että globaaleista mineraalivaroista on kilpailtu jo ennen Trumpin kautta. Ukrainalaisten tapaan Rydman arvioi myönteiseksi sen, että Trump on kiinnittänyt huomiota Ukrainan luonnonresursseihin.
– Sellainen maa, jolla on Yhdysvaltojen kaipaamia resursseja, ei todennäköisimmin ole kaupan kohteena vaan on todennäköisemmin kaupan tekijänä, ja se on tietysti Euroopan kannalta myönteinen skenaario.
Geotieteiden professori Sami Moisio arvioi myös, että ”raaka-aineporkkanalla” Yhdysvallat saadaan uudella tavalla sitoutettua Venäjän aloittaman hyökkäyssodan päättämisen ratkaisuun, koska samalla Yhdysvallat voi vastata kilpailuun, joka sillä on menossa mineraaleista Kiinan kanssa.
Länsi kilpailee itäisten nousevien suurvaltojen kanssa
Olisiko sitten EU:n tullut jo aiemmin ”hoksata” mineraalien ja luonnonvarojen merkitys osana sodan ratkaisua? Rydman sanoo, että eurooppalaisilta on jäänyt hoksaamatta paljonkin merkityksellisiä seikkoja.
– Realiteettien sijaan viime vuosikymmeninä eurooppalaista politiikkaa on hallinnut harhainen idealismi. Olisikin syytä nähdä asian iso kuva eli se, että meneillään on kilpailu laajemmin läntisen yhteisön ja sen ulkopuolella olevien nousevien suurvaltojen kanssa.
– Eräiden laskelmien mukaan Kiina hallitsee jo 70 prosenttia maailman harvinaisten maametallien louhinnasta ja niiden jalostuksesta 90 prosenttia. Pahimmassa tapauksessa valtaa tällaisista materiaaleista – jotka ovat kriittisiä sähköisessä yhteiskunnassa – voidaan käyttää merkittävästi vahvempana aseena kuin mitä Venäjä toistaiseksi on hyödyntänyt energia-asetta omassa valtapoliittisessa kiristyksessään.
Harhaisesta idealismista Rydman mainitsee esimerkkinä sen, että viime vuosina on aktiivisesti vain pyritty eroon fossiilisista polttoaineista ja keskitytty laskemaan hiilipäästöjä.
– Ne ovat tärkeitä päämääriä, mutta samalla ei ole huomattu sitä, että kun tällaisista teknologioista ja energialähteistä irtaudutaan liian nopeasti, voi lopputuloksena olla, että olemmekin täysin riippuvaisia kiinalaisesta akkuteknologiasta ja harvinaisista maametalleista. Se ei ole hyvä asia strategisen autonomian kannalta – eikä suotuisaa ympäristönkään kannalta.
Suomella paljon mahdollisuuksia
Suomen mahdollisuus on siinä, että Suomella on useita kriittisiä mineraaleja, kuten esimerkiksi kobolttia, jonka tuotanto on kasvussa.
Rydman arvioi, että Suomenkin kaivantoihin voi kohdistua jatkossa kiinnostusta, vaikka Suomi ei olekaan omavarainen.
– Vaikka Suomessa pitoisuudet eivät ole olleet kovin korkeat, jatkossa kuitenkin yhä pienempiä pitoisuuksia voidaan taloudellisesti hyödyntää. Iso urakka edessä on varmistaa se, että Suomessa tuotettavat raaka-aineet jalostetaan mahdollisimman korkeaan jalostusarvoon. Näin arvonlisä kääntyy suomalaisten hyväksi.
Suuntaviivoja on luettavissa tuoreesta työ- ja elinkeinoministeriön julkaisemasta Suomen uudesta mineraalistrategiasta, joka linjaa kestävän ja vastuullisen mineraalien hyödyntämisen tulevaisuuden. Strategia tarjoaa suunnan mineraaliklusterin kasvulle, arvoketjun kehittämiselle ja teollisuuden raaka-aineiden riittävyyden turvaamiselle.
Liittolaiset mukaan varmistamaan mineraalien saatavuus
EU:ssa siis osin hidastellaan, mutta Rydman itse on ottanut kriittisten mineraalien saatavuuden varmistamisen esille jo aiemmin Suomen liittolaismaiden kanssa.
Jo viime keväänä palaverissa Yhdysvaltain ulkoministeri Anthony Blinkenin kanssa Rydman piti esillä sitä, että tarpeellisten mineraalien saatavuudesta on jatkossa huolehdittava samanmielisten maiden kesken ja että epäterveistä riippuvuuksista autoritäärisiin valtioihin, kuten Kiinaan, on pyrittävä eroon.
Korjaus 12.2.2025: Jutussa käytettiin aiemmin termiä “maailman mineraalilouhinnasta”. Kyse on maailman harvinaisten maametallien louhinta.
Tänään etäpalaveri mm. Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinkenin kanssa. Aiheena kriittiset mineraalit.
— Wille Rydman (@willerydman) April 5, 2024
On syytä huomioida seuraavat näkökulmat:
1) Tarpeellisten mineraalien saatavuudesta on huolehdittava samanmielisten maiden kesken ja epäterveistä riippuvuuksista… https://t.co/x3marTHRTC
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- mineraalistrategia energia-ase Sami Moisio kriittiset mineraalit suurvaltapolitiikka Anthony Blinken Venäjän hyökkäyssota Kiina-riippuvuus Akkuteknologia hiilipäästöt ilmastotoimet Koboltti Wille Rydman Donald Trump Fossiiliset polttoaineet Kiina Ukraina Yhdysvallat Venäjä
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaisten Koskela: Ilmastopolitiikan merkittävin ongelma on hiilivuoto Kiinaan

Perussuomalaiset: Ei ole vain yhtä tapaa pitää huolta ympäristöstä

Veikko Vallin moittii EU:n strategisia ratkaisuja: “Kiina on ollut kaukaa viisas ja Eurooppa ollut kaukaa tyhmä”

Jani Mäkelältä tyrmäys EU-rahastolle: EU ei pärjää kilpailussa Yhdysvaltoja vastaan, ja siksi sen kanssa on liittouduttava
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Sodan kurimus vaati Jyrki Ålandin lapsen hengen – 20-vuotias lähti Ukrainaan vapaaehtoisena, eikä hän koskaan enää palaa kotiin

Hoitajien tekemät vanhusten raiskaukset järkyttävät Ruotsissa – rohkean Elsan haastattelu sai muut uhrit avautumaan, Uppsalan kunnan koko vanhuslautakunta eroaa
Vanhuksiin kohdistunut seksuaaliväkivalta nousi julkisuuteen viime syyskuussa Ruotsissa, kun 84-vuotias Elsa päätti kertoi asiasta Uppsala Nya Tidningille (UNT). Elsan haastattelu rohkaisi myös muita kotipalvelun työntekijöiden uhreiksi joutuneita vanhuksia kertomaan raiskauksista toimittajille.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää