

PS ARKISTO
Rydman: Ilmastotoimia tehtäessä Euroopassa ei ole tunnistettu riippuvuutta kiinalaisesta akkuteknologiasta – ”Moni asia on jäänyt Euroopassa hoksaamatta”
Elinkeinoministeri Wille Rydman huomauttaa, että eräiden laskelmien mukaan Kiina hallitsee jo 70 prosenttia maailman harvinaisten maametallien louhinnasta ja niiden jalostuksesta 90 prosenttia. Rydman varoittaa, että pahimmassa skenaariossa kriittisiä materiaaleja voidaan hyödyntää myös kiristyskeinona samaan tapaan kuin Venäjä on jo hyödyntänyt energia-asettaan omassa valtapelissään.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump pyrkii haalimaan maailmalta mineraaleja Yhdysvaltain teollisuuden ja puolustuksen tarpeisiin, ja nyt Trump tahtoo myös Ukrainan toimittavan Yhdysvalloille maametalleja vastineena taloudellisesta tuesta Venäjän hyökkäyssodassa.
Ukrainalaiset ovat suhtautuneet varovaisen myönteisesti siihen, että esimerkiksi yhdysvaltalaiset yhtiöt investoisivat Ukrainan harvinaisiin maametalleihin osana Ukrainan suojelua.
Elinkeinoministeri Wille Rydman muistutti Ylen A-studiossa eilen, että globaaleista mineraalivaroista on kilpailtu jo ennen Trumpin kautta. Ukrainalaisten tapaan Rydman arvioi myönteiseksi sen, että Trump on kiinnittänyt huomiota Ukrainan luonnonresursseihin.
– Sellainen maa, jolla on Yhdysvaltojen kaipaamia resursseja, ei todennäköisimmin ole kaupan kohteena vaan on todennäköisemmin kaupan tekijänä, ja se on tietysti Euroopan kannalta myönteinen skenaario.
Geotieteiden professori Sami Moisio arvioi myös, että ”raaka-aineporkkanalla” Yhdysvallat saadaan uudella tavalla sitoutettua Venäjän aloittaman hyökkäyssodan päättämisen ratkaisuun, koska samalla Yhdysvallat voi vastata kilpailuun, joka sillä on menossa mineraaleista Kiinan kanssa.
Länsi kilpailee itäisten nousevien suurvaltojen kanssa
Olisiko sitten EU:n tullut jo aiemmin ”hoksata” mineraalien ja luonnonvarojen merkitys osana sodan ratkaisua? Rydman sanoo, että eurooppalaisilta on jäänyt hoksaamatta paljonkin merkityksellisiä seikkoja.
– Realiteettien sijaan viime vuosikymmeninä eurooppalaista politiikkaa on hallinnut harhainen idealismi. Olisikin syytä nähdä asian iso kuva eli se, että meneillään on kilpailu laajemmin läntisen yhteisön ja sen ulkopuolella olevien nousevien suurvaltojen kanssa.
– Eräiden laskelmien mukaan Kiina hallitsee jo 70 prosenttia maailman harvinaisten maametallien louhinnasta ja niiden jalostuksesta 90 prosenttia. Pahimmassa tapauksessa valtaa tällaisista materiaaleista – jotka ovat kriittisiä sähköisessä yhteiskunnassa – voidaan käyttää merkittävästi vahvempana aseena kuin mitä Venäjä toistaiseksi on hyödyntänyt energia-asetta omassa valtapoliittisessa kiristyksessään.
Harhaisesta idealismista Rydman mainitsee esimerkkinä sen, että viime vuosina on aktiivisesti vain pyritty eroon fossiilisista polttoaineista ja keskitytty laskemaan hiilipäästöjä.
– Ne ovat tärkeitä päämääriä, mutta samalla ei ole huomattu sitä, että kun tällaisista teknologioista ja energialähteistä irtaudutaan liian nopeasti, voi lopputuloksena olla, että olemmekin täysin riippuvaisia kiinalaisesta akkuteknologiasta ja harvinaisista maametalleista. Se ei ole hyvä asia strategisen autonomian kannalta – eikä suotuisaa ympäristönkään kannalta.
Suomella paljon mahdollisuuksia
Suomen mahdollisuus on siinä, että Suomella on useita kriittisiä mineraaleja, kuten esimerkiksi kobolttia, jonka tuotanto on kasvussa.
Rydman arvioi, että Suomenkin kaivantoihin voi kohdistua jatkossa kiinnostusta, vaikka Suomi ei olekaan omavarainen.
– Vaikka Suomessa pitoisuudet eivät ole olleet kovin korkeat, jatkossa kuitenkin yhä pienempiä pitoisuuksia voidaan taloudellisesti hyödyntää. Iso urakka edessä on varmistaa se, että Suomessa tuotettavat raaka-aineet jalostetaan mahdollisimman korkeaan jalostusarvoon. Näin arvonlisä kääntyy suomalaisten hyväksi.
Suuntaviivoja on luettavissa tuoreesta työ- ja elinkeinoministeriön julkaisemasta Suomen uudesta mineraalistrategiasta, joka linjaa kestävän ja vastuullisen mineraalien hyödyntämisen tulevaisuuden. Strategia tarjoaa suunnan mineraaliklusterin kasvulle, arvoketjun kehittämiselle ja teollisuuden raaka-aineiden riittävyyden turvaamiselle.
Liittolaiset mukaan varmistamaan mineraalien saatavuus
EU:ssa siis osin hidastellaan, mutta Rydman itse on ottanut kriittisten mineraalien saatavuuden varmistamisen esille jo aiemmin Suomen liittolaismaiden kanssa.
Jo viime keväänä palaverissa Yhdysvaltain ulkoministeri Anthony Blinkenin kanssa Rydman piti esillä sitä, että tarpeellisten mineraalien saatavuudesta on jatkossa huolehdittava samanmielisten maiden kesken ja että epäterveistä riippuvuuksista autoritäärisiin valtioihin, kuten Kiinaan, on pyrittävä eroon.
Korjaus 12.2.2025: Jutussa käytettiin aiemmin termiä ”maailman mineraalilouhinnasta”. Kyse on maailman harvinaisten maametallien louhinta.
Tänään etäpalaveri mm. Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinkenin kanssa. Aiheena kriittiset mineraalit.
— Wille Rydman (@willerydman) April 5, 2024
On syytä huomioida seuraavat näkökulmat:
1) Tarpeellisten mineraalien saatavuudesta on huolehdittava samanmielisten maiden kesken ja epäterveistä riippuvuuksista… https://t.co/x3marTHRTC
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- mineraalistrategia energia-ase Sami Moisio kriittiset mineraalit suurvaltapolitiikka Anthony Blinken Venäjän hyökkäyssota Kiina-riippuvuus Akkuteknologia hiilipäästöt ilmastotoimet Koboltti Wille Rydman Donald Trump Fossiiliset polttoaineet Kiina Ukraina Yhdysvallat Venäjä
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaisten Koskela: Ilmastopolitiikan merkittävin ongelma on hiilivuoto Kiinaan

Perussuomalaiset: Ei ole vain yhtä tapaa pitää huolta ympäristöstä

Veikko Vallin moittii EU:n strategisia ratkaisuja: ”Kiina on ollut kaukaa viisas ja Eurooppa ollut kaukaa tyhmä”

Jani Mäkelältä tyrmäys EU-rahastolle: EU ei pärjää kilpailussa Yhdysvaltoja vastaan, ja siksi sen kanssa on liittouduttava
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.