

PS ARKISTO
Rydman: Ilmastotoimia tehtäessä Euroopassa ei ole tunnistettu riippuvuutta kiinalaisesta akkuteknologiasta – ”Moni asia on jäänyt Euroopassa hoksaamatta”
Elinkeinoministeri Wille Rydman huomauttaa, että eräiden laskelmien mukaan Kiina hallitsee jo 70 prosenttia maailman harvinaisten maametallien louhinnasta ja niiden jalostuksesta 90 prosenttia. Rydman varoittaa, että pahimmassa skenaariossa kriittisiä materiaaleja voidaan hyödyntää myös kiristyskeinona samaan tapaan kuin Venäjä on jo hyödyntänyt energia-asettaan omassa valtapelissään.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump pyrkii haalimaan maailmalta mineraaleja Yhdysvaltain teollisuuden ja puolustuksen tarpeisiin, ja nyt Trump tahtoo myös Ukrainan toimittavan Yhdysvalloille maametalleja vastineena taloudellisesta tuesta Venäjän hyökkäyssodassa.
Ukrainalaiset ovat suhtautuneet varovaisen myönteisesti siihen, että esimerkiksi yhdysvaltalaiset yhtiöt investoisivat Ukrainan harvinaisiin maametalleihin osana Ukrainan suojelua.
Elinkeinoministeri Wille Rydman muistutti Ylen A-studiossa eilen, että globaaleista mineraalivaroista on kilpailtu jo ennen Trumpin kautta. Ukrainalaisten tapaan Rydman arvioi myönteiseksi sen, että Trump on kiinnittänyt huomiota Ukrainan luonnonresursseihin.
– Sellainen maa, jolla on Yhdysvaltojen kaipaamia resursseja, ei todennäköisimmin ole kaupan kohteena vaan on todennäköisemmin kaupan tekijänä, ja se on tietysti Euroopan kannalta myönteinen skenaario.
Geotieteiden professori Sami Moisio arvioi myös, että ”raaka-aineporkkanalla” Yhdysvallat saadaan uudella tavalla sitoutettua Venäjän aloittaman hyökkäyssodan päättämisen ratkaisuun, koska samalla Yhdysvallat voi vastata kilpailuun, joka sillä on menossa mineraaleista Kiinan kanssa.
Länsi kilpailee itäisten nousevien suurvaltojen kanssa
Olisiko sitten EU:n tullut jo aiemmin ”hoksata” mineraalien ja luonnonvarojen merkitys osana sodan ratkaisua? Rydman sanoo, että eurooppalaisilta on jäänyt hoksaamatta paljonkin merkityksellisiä seikkoja.
– Realiteettien sijaan viime vuosikymmeninä eurooppalaista politiikkaa on hallinnut harhainen idealismi. Olisikin syytä nähdä asian iso kuva eli se, että meneillään on kilpailu laajemmin läntisen yhteisön ja sen ulkopuolella olevien nousevien suurvaltojen kanssa.
– Eräiden laskelmien mukaan Kiina hallitsee jo 70 prosenttia maailman harvinaisten maametallien louhinnasta ja niiden jalostuksesta 90 prosenttia. Pahimmassa tapauksessa valtaa tällaisista materiaaleista – jotka ovat kriittisiä sähköisessä yhteiskunnassa – voidaan käyttää merkittävästi vahvempana aseena kuin mitä Venäjä toistaiseksi on hyödyntänyt energia-asetta omassa valtapoliittisessa kiristyksessään.
Harhaisesta idealismista Rydman mainitsee esimerkkinä sen, että viime vuosina on aktiivisesti vain pyritty eroon fossiilisista polttoaineista ja keskitytty laskemaan hiilipäästöjä.
– Ne ovat tärkeitä päämääriä, mutta samalla ei ole huomattu sitä, että kun tällaisista teknologioista ja energialähteistä irtaudutaan liian nopeasti, voi lopputuloksena olla, että olemmekin täysin riippuvaisia kiinalaisesta akkuteknologiasta ja harvinaisista maametalleista. Se ei ole hyvä asia strategisen autonomian kannalta – eikä suotuisaa ympäristönkään kannalta.
Suomella paljon mahdollisuuksia
Suomen mahdollisuus on siinä, että Suomella on useita kriittisiä mineraaleja, kuten esimerkiksi kobolttia, jonka tuotanto on kasvussa.
Rydman arvioi, että Suomenkin kaivantoihin voi kohdistua jatkossa kiinnostusta, vaikka Suomi ei olekaan omavarainen.
– Vaikka Suomessa pitoisuudet eivät ole olleet kovin korkeat, jatkossa kuitenkin yhä pienempiä pitoisuuksia voidaan taloudellisesti hyödyntää. Iso urakka edessä on varmistaa se, että Suomessa tuotettavat raaka-aineet jalostetaan mahdollisimman korkeaan jalostusarvoon. Näin arvonlisä kääntyy suomalaisten hyväksi.
Suuntaviivoja on luettavissa tuoreesta työ- ja elinkeinoministeriön julkaisemasta Suomen uudesta mineraalistrategiasta, joka linjaa kestävän ja vastuullisen mineraalien hyödyntämisen tulevaisuuden. Strategia tarjoaa suunnan mineraaliklusterin kasvulle, arvoketjun kehittämiselle ja teollisuuden raaka-aineiden riittävyyden turvaamiselle.
Liittolaiset mukaan varmistamaan mineraalien saatavuus
EU:ssa siis osin hidastellaan, mutta Rydman itse on ottanut kriittisten mineraalien saatavuuden varmistamisen esille jo aiemmin Suomen liittolaismaiden kanssa.
Jo viime keväänä palaverissa Yhdysvaltain ulkoministeri Anthony Blinkenin kanssa Rydman piti esillä sitä, että tarpeellisten mineraalien saatavuudesta on jatkossa huolehdittava samanmielisten maiden kesken ja että epäterveistä riippuvuuksista autoritäärisiin valtioihin, kuten Kiinaan, on pyrittävä eroon.
Korjaus 12.2.2025: Jutussa käytettiin aiemmin termiä “maailman mineraalilouhinnasta”. Kyse on maailman harvinaisten maametallien louhinta.
Tänään etäpalaveri mm. Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinkenin kanssa. Aiheena kriittiset mineraalit.
— Wille Rydman (@willerydman) April 5, 2024
On syytä huomioida seuraavat näkökulmat:
1) Tarpeellisten mineraalien saatavuudesta on huolehdittava samanmielisten maiden kesken ja epäterveistä riippuvuuksista… https://t.co/x3marTHRTC
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- mineraalistrategia energia-ase Sami Moisio kriittiset mineraalit suurvaltapolitiikka Anthony Blinken Venäjän hyökkäyssota Kiina-riippuvuus Akkuteknologia hiilipäästöt ilmastotoimet Koboltti Wille Rydman Donald Trump Fossiiliset polttoaineet Kiina Ukraina Yhdysvallat Venäjä
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaisten Koskela: Ilmastopolitiikan merkittävin ongelma on hiilivuoto Kiinaan

Perussuomalaiset: Ei ole vain yhtä tapaa pitää huolta ympäristöstä

Veikko Vallin moittii EU:n strategisia ratkaisuja: “Kiina on ollut kaukaa viisas ja Eurooppa ollut kaukaa tyhmä”

Jani Mäkelältä tyrmäys EU-rahastolle: EU ei pärjää kilpailussa Yhdysvaltoja vastaan, ja siksi sen kanssa on liittouduttava
Viikon suosituimmat

Jari ”Suomessa ei ole katujengejä” Taponen erosi poliisin palveluksesta – perusti konsulttifirman
Sosiaalisessa mediassa kuuluisaksi tullut ylikomisario Jari Taponen on eronnut poliisin palveluksesta. Hän on perustanut oman konsulttiyrityksen, joka tarjoaa palveluksiaan muun muassa kaupungeille ja medialle. Erosta ilmoittaessaan Taponen syytti Helsingin poliisin johtoa politisoitumisesta ja poliisien vaientamisesta. Myös Taposta itseään on syytetty poliisityön politisoimisesta ja toisinajattelijoiden vainoamisesta. Tässä jutussa on yhteenveto ylikomisario Taposen värikkäästä urasta poliisina.

Antikainen: Kaasuputkimies Heinäluoman irvailu sai nolon lopun – venäläissotilaita ryömi kaasuputkissa Ukrainassa
Tiedotusvälineissä on uutisoitu tänään, että Venäjän joukot olisivat yllättäneet ukrainalaiset kaasuputken kautta Kurskin alueella viime viikonloppuna. Venäläisjoukkojen arvellaan ryömineen kaasuputken läpi kaksi päivää ja odottaneen sen sisällä vielä neljä päivää ennen nousemistaan esiin.

Eduskunta hyväksyi ulkomaalaislain ja säilöönoton kiristykset – Vigelius: ’’Laittomasti maassa oleskelevien maastapoisto tehostuu ja vierastaistelijoiden paluu estetään’’
Eduskunta äänesti tänään ulkomaalaislain tiukennuksista.

Pirkko Ruohonen-Lerneriltä kovaa kritiikkiä demarien Eero Heinäluomalle: “Kieroilun mestari, josta Putinkin on hänet palkinnut korkea-arvoisella mitalilla”
Demarimeppi, entinen SDP:n kansanedustaja Eero Heinäluoma on saanut Iltalehdessä osakseen kovaa kritiikkiä 16 vuotta sitten vuonna 2009 eduskunnan täysistunnossa pitämästään puheenvuorosta Nord Stream -keskustelussa samaan aikaan eduskunnassa toimineilta silloisilta kansanedustajilta. Kaasuputkea lobanneen Heinäluoman sarkastiset heitot ”suikkahattuisista, punatähtisistä ja harmaapukuisista” miehistä tämän päivän kontekstissa tuskin hymyilyttävät enää demareitakaan.

Sisäministeri Rantanen: Maassa ei voi olla yhtä aikaa avoimet rajat ja korkea sosiaaliturva
Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelman uudessa jaksossa pohditaan työperäisen maahanmuuton taloudellisia ja turvallisuuspoliittisia vaikutuksia Suomelle. Sisäministeri Mari Rantanen näkee, että yleisesti ilmapiiri ja suhtautuminen maahanmuuttoon on muuttunut erilaiseksi jo koko Euroopassa. - Suhtautuminen maahanmuuttoon on tullut järkiperäisemmäksi, eli nyt osataan jo katsoa paremmin myös massamaahanmuuton haitallisia vaikutuksia eri maille.

Vihreä kupla puhkesi – akkuvalmistaja Northvolt konkurssiin
Eräs Ruotsin taloushistorian suurimmista epäonnistumisista varmistui keskiviikkona, kun akkuvalmistaja Northvolt jätti konkurssihakemuksen Tukholman käräjäoikeudelle. Tuhannet menettävät työnsä ja vihreä siirtymä kokee pahan kolauksen. Konkurssin maksajiksi joutuvat käytännössä kaikki ruotsalaiset, sillä hankkeeseen sijoitetut eläke- ja verorahat katoavat kankkulan kaivoon.

Mäkelä: Ei mitään järkeä hakea ulkomailta lisää työttömiä Suomeen – ”Työvoimapulasta on puhuttu kohta jo 20 vuotta, ja kukaan ei vielä ole sitä nähnyt”
Suomen Uutiset Show'n uudessa jaksossa pohditaan työperäisen maahanmuuton taloudellisia ja turvallisuuspoliittisia vaikutuksia Suomelle. Perussuomalaisten kansanedustaja Jani Mäkelä katsoo, että pikemminkin Suomessa kannattaisi pyrkiä muuttamaan talouden rakenteita niin, että järjestelmä tukisi kasvua ja työllisyyttä.

Kristittyjä vainotaan ympäri maailmaa median vaietessa – Antikainen: Sisäministeri Mari Rantanen on toiminut oikein
Perussuomalainen sisäministeri Mari Rantanen sai tänään eduskunnan luottamuksen äänin 94–53. Vihreät esitti viime viikolla Rantaselle epäluottamusta vasemmistoliiton kannattamana. Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen on tyytyväinen, että Rantanen sai eduskunnan luottamuksen. Hän muistuttaa, että kristittyjä vainotaan tälläkin hetkellä useassa maassa samalla, kun media vaikenee asiasta.

Dosentti Ari Helo moittii lukion historiankirjaa: ”Halutaanko koululaisille antaa naiiviin utopistinen kuva Euroopan ulkopuolisten alueiden historiasta ennen kolonialismin kautta?”
Historioitsija ja dosentti Ari Helo antaa tanakkaa kritiikkiä lukion historian oppikirjalle Opus 6 HI6, jonka sisällössä Helo osoittaa olevan selkeitä historiallisen ajattelun puutteita. Kirjassa esimerkiksi länsimainen monikulttuurisuuskäsitys jää tunnistamatta ja historiaa kirjoitetaan eurosokeasti, eli eurooppalaisten näkökulmaa suljetaan pois.

Antikainen: Puola irtautuu Ottawan sopimuksesta – Suomen toimittava samoin
Puolan pääministeri Donald Tusk on ilmoittanut Puolan parlamentissa, että hän haluaa maan irtautuvan jalkaväkimiinat kieltävästä Ottawan sopimuksesta. Tusk on pyytänyt Puolan puolustusministeriötä aloittamaan valmistelut sopimuksesta irtautumiseksi.