

PS ARKISTO
Rydman: Ilmastotoimia tehtäessä Euroopassa ei ole tunnistettu riippuvuutta kiinalaisesta akkuteknologiasta – ”Moni asia on jäänyt Euroopassa hoksaamatta”
Elinkeinoministeri Wille Rydman huomauttaa, että eräiden laskelmien mukaan Kiina hallitsee jo 70 prosenttia maailman harvinaisten maametallien louhinnasta ja niiden jalostuksesta 90 prosenttia. Rydman varoittaa, että pahimmassa skenaariossa kriittisiä materiaaleja voidaan hyödyntää myös kiristyskeinona samaan tapaan kuin Venäjä on jo hyödyntänyt energia-asettaan omassa valtapelissään.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump pyrkii haalimaan maailmalta mineraaleja Yhdysvaltain teollisuuden ja puolustuksen tarpeisiin, ja nyt Trump tahtoo myös Ukrainan toimittavan Yhdysvalloille maametalleja vastineena taloudellisesta tuesta Venäjän hyökkäyssodassa.
Ukrainalaiset ovat suhtautuneet varovaisen myönteisesti siihen, että esimerkiksi yhdysvaltalaiset yhtiöt investoisivat Ukrainan harvinaisiin maametalleihin osana Ukrainan suojelua.
Elinkeinoministeri Wille Rydman muistutti Ylen A-studiossa eilen, että globaaleista mineraalivaroista on kilpailtu jo ennen Trumpin kautta. Ukrainalaisten tapaan Rydman arvioi myönteiseksi sen, että Trump on kiinnittänyt huomiota Ukrainan luonnonresursseihin.
– Sellainen maa, jolla on Yhdysvaltojen kaipaamia resursseja, ei todennäköisimmin ole kaupan kohteena vaan on todennäköisemmin kaupan tekijänä, ja se on tietysti Euroopan kannalta myönteinen skenaario.
Geotieteiden professori Sami Moisio arvioi myös, että ”raaka-aineporkkanalla” Yhdysvallat saadaan uudella tavalla sitoutettua Venäjän aloittaman hyökkäyssodan päättämisen ratkaisuun, koska samalla Yhdysvallat voi vastata kilpailuun, joka sillä on menossa mineraaleista Kiinan kanssa.
Länsi kilpailee itäisten nousevien suurvaltojen kanssa
Olisiko sitten EU:n tullut jo aiemmin ”hoksata” mineraalien ja luonnonvarojen merkitys osana sodan ratkaisua? Rydman sanoo, että eurooppalaisilta on jäänyt hoksaamatta paljonkin merkityksellisiä seikkoja.
– Realiteettien sijaan viime vuosikymmeninä eurooppalaista politiikkaa on hallinnut harhainen idealismi. Olisikin syytä nähdä asian iso kuva eli se, että meneillään on kilpailu laajemmin läntisen yhteisön ja sen ulkopuolella olevien nousevien suurvaltojen kanssa.
– Eräiden laskelmien mukaan Kiina hallitsee jo 70 prosenttia maailman harvinaisten maametallien louhinnasta ja niiden jalostuksesta 90 prosenttia. Pahimmassa tapauksessa valtaa tällaisista materiaaleista – jotka ovat kriittisiä sähköisessä yhteiskunnassa – voidaan käyttää merkittävästi vahvempana aseena kuin mitä Venäjä toistaiseksi on hyödyntänyt energia-asetta omassa valtapoliittisessa kiristyksessään.
Harhaisesta idealismista Rydman mainitsee esimerkkinä sen, että viime vuosina on aktiivisesti vain pyritty eroon fossiilisista polttoaineista ja keskitytty laskemaan hiilipäästöjä.
– Ne ovat tärkeitä päämääriä, mutta samalla ei ole huomattu sitä, että kun tällaisista teknologioista ja energialähteistä irtaudutaan liian nopeasti, voi lopputuloksena olla, että olemmekin täysin riippuvaisia kiinalaisesta akkuteknologiasta ja harvinaisista maametalleista. Se ei ole hyvä asia strategisen autonomian kannalta – eikä suotuisaa ympäristönkään kannalta.
Suomella paljon mahdollisuuksia
Suomen mahdollisuus on siinä, että Suomella on useita kriittisiä mineraaleja, kuten esimerkiksi kobolttia, jonka tuotanto on kasvussa.
Rydman arvioi, että Suomenkin kaivantoihin voi kohdistua jatkossa kiinnostusta, vaikka Suomi ei olekaan omavarainen.
– Vaikka Suomessa pitoisuudet eivät ole olleet kovin korkeat, jatkossa kuitenkin yhä pienempiä pitoisuuksia voidaan taloudellisesti hyödyntää. Iso urakka edessä on varmistaa se, että Suomessa tuotettavat raaka-aineet jalostetaan mahdollisimman korkeaan jalostusarvoon. Näin arvonlisä kääntyy suomalaisten hyväksi.
Suuntaviivoja on luettavissa tuoreesta työ- ja elinkeinoministeriön julkaisemasta Suomen uudesta mineraalistrategiasta, joka linjaa kestävän ja vastuullisen mineraalien hyödyntämisen tulevaisuuden. Strategia tarjoaa suunnan mineraaliklusterin kasvulle, arvoketjun kehittämiselle ja teollisuuden raaka-aineiden riittävyyden turvaamiselle.
Liittolaiset mukaan varmistamaan mineraalien saatavuus
EU:ssa siis osin hidastellaan, mutta Rydman itse on ottanut kriittisten mineraalien saatavuuden varmistamisen esille jo aiemmin Suomen liittolaismaiden kanssa.
Jo viime keväänä palaverissa Yhdysvaltain ulkoministeri Anthony Blinkenin kanssa Rydman piti esillä sitä, että tarpeellisten mineraalien saatavuudesta on jatkossa huolehdittava samanmielisten maiden kesken ja että epäterveistä riippuvuuksista autoritäärisiin valtioihin, kuten Kiinaan, on pyrittävä eroon.
Korjaus 12.2.2025: Jutussa käytettiin aiemmin termiä “maailman mineraalilouhinnasta”. Kyse on maailman harvinaisten maametallien louhinta.
Tänään etäpalaveri mm. Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinkenin kanssa. Aiheena kriittiset mineraalit.
— Wille Rydman (@willerydman) April 5, 2024
On syytä huomioida seuraavat näkökulmat:
1) Tarpeellisten mineraalien saatavuudesta on huolehdittava samanmielisten maiden kesken ja epäterveistä riippuvuuksista… https://t.co/x3marTHRTC
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- mineraalistrategia energia-ase Sami Moisio kriittiset mineraalit suurvaltapolitiikka Anthony Blinken Venäjän hyökkäyssota Kiina-riippuvuus Akkuteknologia hiilipäästöt ilmastotoimet Koboltti Wille Rydman Donald Trump Fossiiliset polttoaineet Kiina Ukraina Yhdysvallat Venäjä
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaisten Koskela: Ilmastopolitiikan merkittävin ongelma on hiilivuoto Kiinaan

Perussuomalaiset: Ei ole vain yhtä tapaa pitää huolta ympäristöstä

Veikko Vallin moittii EU:n strategisia ratkaisuja: “Kiina on ollut kaukaa viisas ja Eurooppa ollut kaukaa tyhmä”

Jani Mäkelältä tyrmäys EU-rahastolle: EU ei pärjää kilpailussa Yhdysvaltoja vastaan, ja siksi sen kanssa on liittouduttava
Viikon suosituimmat

EU haluaa terveydelle haitallisen puunpolton aisoihin – saunojen ja takkojen piippuihin sähköiset savukaasujen puhdistimet
Brysselin vallan kammareissa oli 12. helmikuuta tarkoitus esitellä lakiluonnos, joka asettaisi entistä selvästi tiukemmat rajat muun muassa puulämmitteisten tulisijojen haitallisille hiukkaspäästöille vuodesta 2027 alkaen. Sitten otettiin järki käteen - ainakin toistaiseksi.

Yle-pomo Merja Ylä-Anttilalle tiukka kysymys kansalaisaloitteen kuulemistilaisuudessa: Onko Yleisradio tietoisesti hakenut säästöjä suosituimmista ja näkyvimmistä toiminnoistaan?
Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta järjesti tänään julkisen kuulemisen, jonka aiheena oli Yle kuriin nyt! -kansalaisaloite. Kuulemistilaisuudessa aloitteen tekijät kertoivat syitä, miksi aloite on tehty, ja esittivät tarkemmin, mitä muutoksia Yle-lainsäädäntöön haluttaisiin. Paikalla oli myös Yleisradion toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila.

Suomalaisyritys markkinoi maahantulopaketteja Iranissa ja Lähi-idässä – yrityksen somepäivityksessä kerrotaan Suomen tarvitsevan 60 000 maahanmuuttajaa vuodessa
Oikeudellista konsultointia tarjoavan oikeustoimiston neuvonantaja-asiantuntija-tittelillä esiintyvä henkilö markkinoi maahantulopaketteja Suomeen Iranissa ja Lähi-idässä. Helmikuun lopulla neuvonantajan Facebook-päivityksessä kerrottiin, että Suomi tarvitsee 60 000 maahanmuuttajaa vuosittain. Lisätietoja 4 500 euron hintaisesta maahantulopaketista saa 70 euroa maksavan puhelun kautta.

Garedew: Vanhemmilla on lakiin perustuva oikeus kieltää sateenkaari-ideologian opettaminen lapsilleen
Seta ry kiertää jälleen kouluja ja järjestää koulutuksia myös päiväkotien opettajille. Perussuomalaisten kansanedustaja Kaisa Garedew vaatii loppua tälle lasten seksualisoinnille. Vanhemmilla on oikeus kieltäytyä vakaumuksensa vastaisesta materiaalista ja opetuksesta lapsilleen.

Vance: Eurooppa on tekemässä itsemurhaa massamaahanmuuton kautta
Yhdysvaltain varapresidentti Vance on sitä mieltä, että Eurooppa on vaarassa ajautua yhteiskunnalliseen itsemurhaan, koska liian monet Euroopan maat ovat kyvyttömiä tai haluttomia kontrolloimaan rajojaan. Vance on huolissaan siitä, että rajojensa valvonnan sijasta monet EU-maat haluavat mieluummin rajoittaa omien kansalaistensa sananvapautta. Hän mainitsi Saksan esimerkkinä maasta, joka on ajautumassa tuhoon massamaahanmuuton takia. Vancen mielestä massamaahanmuutto vaarantaa myös tavallisten amerikkalaisten työläisten oikeuden "amerikkalaiseen unelmaan".

Vasemmisto reagoi tunteella maahanmuuttopolitiikan kiristyksiin – sisäministeri Rantanen muistutti, että Suomessa ei enää voi olla muita Pohjoismaita löperömpiä sääntöjä
Eduskunnassa käsiteltiin tänään hallituksen esityksiä ulkomaalaislain muuttamiseksi. Suomen maahanmuuttopolitiikan muutos kohti tiukempaa yleiseurooppalaista tasoa demokraattisen prosessin kautta osui syvälle tunteisiin vasemmistoliiton kansanedustajalle Veronika Honkasalolle.

YK:n tuomari sai tuomion naisorjan pitämisestä
Yhdistyneiden kansakuntien tuomari on tuomittu Iso-Britanniassa nuoren naisen pakottamisesta orjatyöhön.

Päivän pointti: Helsingin Sanomat ilmastosyyllistää ja leimaa suomalaiset tuholaisiksi – vaikka Suomi on hiilinegatiivinen maa

Kansalaisaloitteen tekijät: Ylen rahoitusta leikattava Ruotsin tasoon eli 76 euroon per asukas
Yle kuriin nyt! -kansalaisaloitteen laatijoiden mielestä Yleisradio on tietoisesti hakenut säästöjä kaikista näkyvimmistä ja suosituimmista toiminnoista esimerkiksi irtisanomalla työntekijöitä ja vihjaamalla katsojaluvuiltaan suosituimpien ohjelmien lopettamiseen.

Trump lennätti väkivaltaisen venezuelalaisjengin jäseniä El Salvadorin jättivankilaan – ihmisoikeusaktivistit kauhuissaan
Trump lennätti satoja karkotettavia El Salvadorin jättivankilaan 227 vuotta vanhan lain perusteella. Ihmisoikeusaktivistit ovat kauhuissaan, koska jättivankila on epämiellyttävä paikka ja karkotukset suoritettiin ilman oikeuden istuntoa. Demokraatit hakivat välittömästi toimeenpanokiellon karkotuksille, mutta lentokoneet ehtivät kansainväliseen ilmatilaan ennen tuomarin kieltoa. Trumpin näyttävä PR-tempaus onnistui yli odotusten, mutta juridinen vääntö tulee jatkumaan korkeimmassa oikeudessa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää