Helsingin Sanomat kohahdutti myöhänä torstai-iltana uutisella, jonka mukaan SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman olisi toimittanut eduskunnan puhemiehille etukäteen listoja niistä ryhmänsä kansanedustajista, joilla voi jakaa kyselytunnilla puheenvuoroja. Ryhmän suuri enemmistö ei ole ollut tietoinen Lindtmanin salaisista listoista.

HS:n mukaan eduskunnan puhemiehistö ei ilmeisesti ole tiennyt, ettei listoista ole sovittu Sdp:n ryhmässä yhteisesti, vaan että kyse on ollut ryhmänjohtajan sooloilusta.

Asiasta nousi HS:n mukaan torstain ryhmäkokouksessa kovaääninen riita. Moni edustaja oli jo aiemmin ihmetellyt puheenvuorojen omituista jakautumista, ja syyn selvittyä moni oli järkyttynyt ryhmänjohtajan menettelystä.

Ilta-Sanomien uutisen mukaan Sdp:n eduskuntaryhmä päätti yksimielisesti, että käytäntö lopetetaan välittömästi. Nimettömänä pysytellyt demariedustaja totesi lehdelle, että pienen piirin suosimiseksi tarkoitettu käytäntö on ”erittäin epäoikeudenmukainen, epätasa-arvoinen ja vastoin sosiaalidemokraattisen puolueen suurta demokratian vaalimisen kulttuuria ja myöskin sitä vapautta, johon olemme liikkeenä uskoneet.”

Toinen asiaa Ilta-Sanomille kommentoinut kansanedustaja painotti, että jokainen kansanedustaja on vapaa käyttämään puheenvuoroja kyselytunnilla. Lehden mukaan Lindtman jäi hyvin pienen, yhden käden sormiston puolustamaksi. Pitkään SDP:n ryhmässä olleet eivät muistaneet, että ryhmäjohtajalle olisi annettu tällainen näpäytys. Lindtmanin kerrotaan menettäneen kasvonsa ryhmänsä edessä.

Lindtman ei kommentoinut asiaa.

Eduskunnan puhemies Maria Lohela totesi perjantaiaamuna Iltalehdelle, että kaikki ne listat, mitä minulle on tuotu, ovat menneet lukematta roskiin.

Voiko enää jatkaa tehtävässään?

Tieto kansanedustajien salaisesta jaosta suosikkeihin ja ei-suosikkeihin on tasa-arvoteemoilla itseään markkinoivalle SDP:lle erittäin paha kolaus. Kaiken kukkuraksi eduskuntaryhmä joutui Ilta-Sanomien mukaan tekemään erikseen päätöksen siitä, että ryhmän jäsenet ovat tasa-arvoisessa asemassa keskenään.

Perustuslaki takaa kansanedustajille oikeuden puhua eduskunnassa vapaasti kaikista keskusteltavana olevista asioista. Salaisia listoja toimittanut Antti Lindtman on saattanut toiminnallaan evätä salaisten listojen ulkopuolelle jääneiltä kansanedustajatovereiltaan puheoikeuden.

Toiminta tuskin miellyttää myöskään niitä SDP:tä äänestäneitä suomalaisia, jotka ovat toivoneet omien kansanedustajinsa nostavan istuntosalissa esille tärkeinä pitämiään asioita.

Tulevien päivien aikana selviää, voiko Lindtman enää jatkaa ryhmänjohtajan tehtävässään.

Matias Turkkila