Hallitusrintaman kaivautuminen ideologisiin juoksuhautoihinsa kaatoi yritystukityöryhmän esityksen laskea sähköverot EU:n minitasolle. Sähköveron alentamisella olisi kohennettu teollisuuden, pk-sektorin sekä palvelualan kilpailukykyä ja samalla parannettu pysyvien työpaikkojen lisääntymistä sekä lisätty kotitalouksien ostovoimaa.

Sipilän hallitus yhdessä demareiden ja vihervasemmiston kanssa on nostamassa taajamien muutenkin korkeita asumiskustannuksia vaatimalla kivihiilen ja turpeen täyskieltolakia, ihmettelee perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo.

Sähkövero EU:n minimitasolle

Slunga-Poutsalo muistuttaa, että Kataisen ja Stubbin hallitukset olivat nostamassa Suomen sähköveron Euroopan korkeimmalle tasolle.

– Teollisuuden sähkövero on 0,69 senttiä/kWh eli yli kymmenkertainen verrattuna EU:n sallimaan minimiin. Suomalaisten kotitalouksien sähkövero on peräti yhdeksäntoistakertainen 2,24 senttiä/kWh. Hintoihin on lisättävä huoltovarmuusmaksu 0,013 senttiä/kWh ja päälle vielä alv 24 %.

– Suomessa olisi perusteltua soveltaa EU:n minimitasoja, koska teollisuutemme rakenne on EU:n energiaintensiivisin, etäisyydet EU:n pisimmät ja ilmastomme EU:n kylmin. Vientiteollisuutemme rungon muodostavat metalli-, metsä- ja kemianteollisuus. Vaikka kyseiset teollisuudenalat käyttävät lähtökohtaisesti paljon energiaa niin energian käyttö Suomessa on kilpailijamaihin verrattuna tehokkaampaa ja vähäpäästöisempää, Slunga-Poutsalo huomauttaa.

Kotitalouksien rosvoaminen lopetettava

Jos Sipilän hallitus yrittää toteuttaa teollisuuden toimintaedellytyksiä vaarantavat yritystukien leikkaukset, kuten keskeiset kokoomuslaiset ovat vaatineet, se merkitsee Slunga-Poutsalon mielestä nyt parantuneen teollisuuden investointi-ilmapiirin jäätymistä.

– Silloin nykyinen hallitus tuhoaisi orastavan talouskasvun ja kääntäisi työllisyyskehityksen laskusuhdanteiseksi.

– Perussuomalaiset jatkavat kampailua sähköveron alentamiseksi EU:n minimitasoille ja sähkönsiirtohinnoilla kotitalouksien rosvoamisen lopettamiseksi. Haluamme varmistaa teollisuustyöpaikkojen säilymisen sekä lisääntymisen Suomessa ja asumiskustannusten muuttamisen kohtuullisiksi, Slunga-Poutsalo korostaa.

SUOMEN UUTISET