Timo Soini (ps.) piti tänään Suomen Ylioppilaskuntien Liiton liittokokouksessa sananvapautta voimakkaasti puolustavan puheen.

Puhe kokonaisuudessaan ohessa:

”Puolustakaa sananvapautta. Erityisesti niiden sananvapautta, jotka ovat teidän kanssanne eri mieltä. Sanassa ja sivistyksessä on käänteentekevä voima. Anna barbaarille miekka, hän voi tappaa sillä kymmeniä. Anna kynä ilman moraalia ja tuho on moninkertainen. Anna kynä ja haasta hyvään, tuloksena on ihmisarvoa, sananvapautta ja demokratiaa.

Uudet ikäluokat haastavat aina vanhempansa ja heidän totuutensa. Tässä ei saa olla veltto, eikä vettynyt. Ette voi alistua vain joka toisen ydinaseen vastustamiseen, niin kuin kylmän sodan aikaan nousevalle nuorisolle kävi. Tämän päivän sananvapausongelmat eivät liity aseisiin vaan arvoihin. Puolustakaa toisinajattelijoiden sananvapautta. Sitä enemmän, mitä enemmän hänen mielipiteitään vastustatte.

Vaaleissa ei mitata oikeaa ja väärää mielipidettä vaan eri puolueiden kannatus. Sinun mielipiteesi ei voi olla väärä, sillä se on sinun omasi ja demokratiassa on kyse juuri siitä, että jokainen saa lausua kantansa. Sananvapautta ei pidä pelätä. Hölmö kyllä puhuu itsensä pussiin, kun annetaan aikaa ja mahdollisuus. Mitätöinti ja halveksunta kasvattaa katkeruutta, vainotun voimaa ja fanaattisuutta. Luota sanan voimaan.

Antakaa akateemisen vapauden rehottaa. Älkää alistuko putkiajetteluun, joka on seurausta putkitutkinnoista. Ei se Sailaskaan kaikesta kaikkea tiedä. Sanokaa se ääneen, käyttämällä sanomisen vapautta. Kirjauksenne Oikeudenmukaisesta sukupolvisopimuksesta on oikea. Kun korporaatiot sopivat eläkeratkaisusta, te, maksajat puutuitte neuvottelupöydästä. On helppo sopia eduista, jotka joku toinen maksaa ja kustantaa. Pistäkää vallanpitäjät lujille, raastakaa ja haastakaa. Se on teidän tehtävä, jotta emme jumiudu. Virheitä ei pidä pelätä, ne pitää korjata.”

Tilaisuus järjestettiin Espoon Korpilammella.

PS VERKKOTOIMITUS