Kyproksen kriisi ei ole vielä ohi, perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini teroitti Ylen Ykkösaamussa kokoomuksen kansanedustaja Lasse Männistölle.

Männistö (kok.) väitti, että hallituspaikka kelpaisi nyt perussuomalaisille, kun Kyproksen kriisi on saatu paremmalle tolalle.

– Kyproksen kriisi ei ole ohi – se vuotaa! Kyproksella on velkaa jo 5 000 euroa joka asukasta kohti ja kaikki tietävät, ettei siitä makseta euroakaan. Tukipaketti hyväksyttiin, vaikka ehtona oli, ettei rahaa pestä. Se hyväksyttiin vailla tietoa tästä. Miksi suomalaisten pitää pelastaa Kyproksen pankit? Soini kysyi.

Männistö kysyi, mikä on Soinin vaihtoehto.

– Se on Freedom to fail, oikeus epäonnistua, kuten jo Wall Street Journalin haastattelussa sanoin”, Soini sanoi.

Tämä tarkoittaa Islannin mallia, jossa pankit pannaan nurin eikä sijoittajille makseta, kuten Islantikaan ei maksanut briteille eikä hollantilaisille, jotka peräsivät saataviaan oikeusteitse. Malliin kuuluu vielä se, että valtio pääsee uuden kasvun alkuun devalvaation kautta euroalueen ulkopuolella.

Männistö tivasi vielä, eikö EU toimi Kyproksen kohdalla juuri kuin Soini itse helmikuussa esitti? Hän sanoi hallituksen tulleen entistä tiukemmalle linjalle.
Soini sanoi, että hyvä että kokoomus on siirtynyt kaikki ovet auki -myönteisyydestä järkevämmälle linjalle, mutta kysyi, miksi kuitenkin tarvitaan 10 miljardin tukipaketti.

Soinin mielestä tuilla pelastetaan vain euroherrojen kasvoja, eivätkä perussuomalaiset koskaan hyväksy tukipaketteja: pankkien pelastaminen on täysin moraalitonta, hän totesi.

PS VERKKOTOIMITUS