Perussuomalaiset paheksuivat voimakkaasti hallitusta sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmän käyttämisestä politiittisena pelinappulana. Perussuomalaisten varapuheenjohtajan Hanna Mäntylän mukaan hallitus pyrkii keinoja kaihtamatta vähentämään kuntien määrää soten varjolla.

– Se on hallituksen todellinen tavoite, jota sote-uudistuksen varjolla toteutetaan. Siihen viittaa myös uusimman työryhmän paniikkiratkaisu sote-uudistuksessa. Poliittinen ohjaus on ollut ja on niin voimallista, että kansanvalta ja asiantuntijoiden näkemykset on sivuutettu, Mäntylä moittii.

Uudistuksen konkreettinen hyöty epäselvä

Hallitus ei ole Mäntylän mukaan pystynyt esittämään, mitä konkreettista hyötyä tästä uudistuksesta on. Myös sosiaali- ja terveydenhuollon rahoitus on epäselvä.

– Pelkona on, että uudistus luo entistä monimutkaisemman ja kalliimman järjestelmän, joka ei ratkaise sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmämme olennaisia ongelmia.

Perussuomalaisten ajatuksia sotesta

Perussuomalaisilta on Mäntylän mukaan toistuvasti vaadittu omaa mallia. Mäntylä ei kiistä rakenteellisten muutosten tarvetta, mutta täsmentää, että perussuomalaiset eivät ole halunneet lähteä mukaan kilpalaulantaan eri malleista.

– Olemme tehneet rauhassa omaa selvitystyötämme, jota jatkamme. Mielestämme sosiaali- ja terveydenhuoltojärjestelmää uudistaessa tulee huomioida koko sosiaali- ja terveydenhuoltosektori. Nyt esimerkiksi työterveyshuolto on jäänyt keskustelun ulkopuolelle, samoin pitkälti sosiaalihuollon kokonaisuus, Mäntylä täsmensi.

– Meille johtotähti on kuntalaisten etu ja hyvinvointi riippumatta siitä, asuvatko he Helsingissä vai Utsjoella. Kuntalaiselle tärkein kysymys on: pääsenkö lääkäriin ja saanko tarvitsemiani palveluita? Sote-uudistus ei kuitenkaan vastaa tähän kuntalaiselle tärkeimpään kysymykseen.

Hallituksen sanelupolitiikkaa vastustettava

Mäntylä kohdisti eduskuntapuheensa poikkeuksellisesti – hän puhutteli suoraan kuntalaisia ja kuntapäättäjiä. Mäntylän vetoomus kuului:

– Älkää hyväksykö sitä, minkä tunnette vääräksi oman kuntanne ja sen asukkaiden osalta. Älkää hyväksykö kuntanne ja sen asukkaiden kannalta vahingollisia ratkaisuja. Teillä on mahdollisuus puolustaa demokraattista päätöksentekoa ja lähipalveluja – ja teillä on oikeus vastustaa hallituksen sanelupolitiikkaa.

PS VERKKOTOIMITUS