

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Sudet puhuttivat kansanedustajia – Tynkkynen esitteli lakialoitteensa pihasusiongelmaan puuttumiseksi
Eduskunnan täysistunnossa keskusteltiin tänään muutoksista metsästyslakiin. Oman lakialoitteensa eduskunnalle esitteli perussuomalaisten kansanedustaja Sebastian Tynkkynen, joka vaatii kovempia keinoja susivahinkojen torjumiseksi.
– Susipopulaation kasvu yhdistettynä lepsuun susipolitiikkaan näkyy menetettyinä eläiminä ja ihmisten kohtaamina vaaratilanteina. Reviirien määrän arvioidaan edelleen lisääntyvän, joten nykylinja ei tule toimimaan. Esimerkiksi koiria on menetetty susille vuosittain 30-50, hyötyeläimistä puhumattakaan. Rahallisilla korvauksilla ongelma ei ratkea, vaan se itse asiassa jatkaa pahenemistaan. Sudet menettävät ihmisarkuutensa ja oppivat yhä useammin noutamaan helpon saaliinsa pihapiireistä, Sebastian Tynkkynen varoittaa.
Ihmishenkiä ja omaisuutta on voitava suojella
Kotipihallaan nokikkain suden kanssa joutuva kansalainen ei nykylain puitteissa voi suin päin tarttua aseeseen. Rikoslain pakkotilasäädöksen varjolla suden kaatanut voi vapauta teosta seuraavasta rangaistusvastuusta, mutta jokainen tapaus arvioidaan erikseen sen hyväksyttävyyden näkökulmasta. Tynkkynen pitää tätä kohtuuttoman epäselvänä ja raskaana käytäntönä.
– Kun susi tulee pihapiirissä vastaan, kuka pystyy järkevästi ja tarkasti arvioimaan, milloin sen voi tappaa rangaistusvastuusta vapautuen? Kuinka monta eläintä pitää antaa mennä ja kuinka lähellä susi saa vaania leikkiviä lapsia, ennen kuin peliin puuttuva selviäisi ilman rangaistusta? Raja pitäisi vetää selkeästi ihmishenkien ja omaisuuden suojeluun. Jos susi on jo aiheuttanut pihapiirissä vahinkoa tai se on eläimille tarkoitetun aitauksen tai rakennuksen sisäpuolella, pitäisi susi silloin voida ampua. Sama sääntö pätisi, jos hyökkäyksen vaara ihmistä tai eläintä kohtaan on ilmeinen, Tynkkynen linjaa.
Lakialoitteensa perusteluissa Tynkkynen toteaa Ruotsin metsästyslainsäädännön tarjoavan mallia Suomelle. Länsinaapurissa Tynkkysen esittämän kaltainen laki on jo voimassa ja suden kannanhoidollinen metsästyskin on saatu käynnistettyä. Kuluvana talvena metsästyksen piti usean vuoden tauon jälkeen käynnistyä myös Suomessa, mutta asia tyssäsi luonnonsuojelujärjestöjen valitusten seurauksena.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- pakkotilasäädös luonnonsuojelujärjestöt omaisuuden suojelu ihmishenkien suojelu rangaistusvastuu pihasudet suden ampuminen ihmisarkuus susipolitiikka susipopulaatio suden kannanhoidollinen metsästys susivahingot metsästyslaki rikoslaki lakialoite Sebastian Tynkkynen Ruotsi
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ympäristövaliokunnan Perussuomalaiset: Metsästyskulttuuria ei pidä heikentää kansallispuistojen perustamisen varjolla

Huhtasaari: On käsittämätöntä, että joudumme anelemaan Brysselistä lupaa sille, miten hoidamme petoeläinkantojamme

Susivahingot kasvussa, tilalliset jätetty oman onnensa nojaan – Antikainen: ”Susi ei kuulu pihapiiriin”

Koponen vaatii suden kannanhoidollisen metsästyksen aloittamista: ”Ministerin tyhjien lupausten ja ajanpeluun on loputtava”

Kansanedustajat moittivat järjestöä tahallisesta kiusanteosta – Jenna Simula ja Ari Koponen: Karhuluvista valittaminen on härskiä metsästyksen haittaamista

Kiusanteko valituksilla metsästysluvista on saatava kuriin – ”Valituksia tehtailee pieni porukka, jonka ainoa motiivi vaikuttaa olevan kiusanteko”

Pitkä uurastus valiokunnassa tuotti tulosta – Simula: Suden kannanhoidollisen metsästyksen eteen otettu suuria harppauksia

Vihreiden jarrutus suden kannanhoidollisessa metsästyksessä tulossa tiensä päähän – ”Maalaisjärki näyttää lopulta voittavan”

Antikainen: Haitallisten vieraslajien pyynti on kotoperäisiä lajeja suojeleva ekoteko
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää