Pienpetojen metsästyksen SM-kilpailut käydään tänä vuonna 18.-20.11.2022 Suomussalmen Ruhtinansalmella. Tapahtuma on aiheuttanut kritiikkiä ja vaatimuksia sen perumisesta runsaasti sosiaalisessa mediassa. Kilpailun järjestäjä Jarmo Heikkinen kertoi aiemmin Ylen haastattelussa saaneensa tapahtuman johdosta jopa tappouhkauksia.

– Tappouhkausten lähettäminen kilpailun järjestäjälle on törkeyden huippu. Pienpetojen pyynti on luonnonhoitoa, olipa kyseessä kilpailu tai vieraslajien systemaattinen torjunta. Pienpetojen pyynti vahvistaa myös muun muassa vesi- ja metsäkanalintujen kantoja, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen muistuttaa.

Haitalliset vieraslajit aiheuttavat tuhoja

Kilpailun lajeista minkki ja supikoira on luokiteltu haitallisiksi vieraslajeiksi, sillä ne valtaavat elintilaa kotoperäisiltä lajeilta ja aiheuttavat tuhoja linnustolle etenkin saaristossa. Molempia pyydetään ympäri Suomea luonnonhoidollisista syistä. Supikoira on kotoisin Kaakkois-Aasiasta ja minkki Pohjois-Amerikasta. Molempia on tuotu alun perin turkiseläimeksi.

– Sekä supikoira että minkki ovat erittäin haitallisia vieraslajeja, jotka tuhoavat etenkin maassa pesivien lintujen pesiä. Minkki on syytä hävittää Suomesta senkin takia, että maastamme vuosikymmeniä sitten hävinnyt vesikko saisi mahdollisuuden palata takaisin alkuperäisille sijoilleen.

– Räjähdysmäisesti kasvanut minkkikanta tekee siitä tällä hetkellä mahdotonta ja siten köyhdyttää Suomen lajistoa, ja on täten suuri uhka Suomen luonnon monimuotoisuudelle, Antikainen sanoo.

Tukee luonnon monimuotoisuutta

Antikainen muistuttaa, että vieraslajien metsästys tukee Suomen luonnon monimuotoisuutta.

– Ihmeellistä, etteivät luonnonsuojelijoiksi itseään tituleeraavat somekommentoijat ole kartalla vieraslajien, kuten minkin ja supikoiran, aiheuttamista tuhoista Suomen luonnolle. Niiden metsästys on niin suuri ekoteko, että kauhistelun sijaan tähän työhön omilla varoillaan osallistuvat metsästäjät pitäisi pikemminkin palkita tapporahalla jokaista hävitettyä minkkiä ja supikoiraa kohden, Antikainen toteaa.

SUOMEN UUTISET