Tohmajärveläisen Sirolan lammastilan lampaat joutuivat syyskuussa susien hyökkäyksen kohteeksi suurpetoaidasta huolimatta. Tapaus on herättänyt vilkasta keskustelua sosiaalisessa mediassa, sillä tilalliset pelkäävät omien eläintensä puolesta ja kokevat turhautumista, koska suurpetoaidat eivät enää pidä petoja poissa edes pihapiiristä. Perussuomalaisten Sanna Antikainen pitää tilannetta sietämättömänä.

– Sirolan tilalle rakennettiin suurpetoaita jo vuonna 2005, mutta asianmukaisesti hoidettu aita ei kuitenkaan pitänyt susia poissa, vaan kuusi lammasta menetti henkensä hyökkäyksessä. Menetys on merkittävä sekä kotimaiselle lammastaloudelle että kansainvälisesti, sillä Sirolan tila on Suomen suurin Oxford down -rodun kasvattaja ja katras edustaa kaikkia Suomessa olevia sukulinjoja, sanoo perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen.

– Petovahingoista maksettavat korvaukset eivät millään muotoa korvaa arvokkaiden jalostuseläinten menetystä.

Pedot käymässä yhä röyhkeämmiksi

Tuotantoeläimiä pyritään ensisijaisesti suojaamaan laitumille asennettavilla suurpetoaidoilla, joihin voi saada materiaaliavustusta Suomen riistakeskukselta. Aidan valmistumisen jälkeen sen ylläpito on tilallisen vastuulla.

– Tilat käyttävät satoja työtunteja aitojen pystytykseen ja ylläpitoon, mutta pedot käyvät yhä röyhkeämmiksi. Edes tilojen pihapiirit eivät enää ole turvassa susien vierailuilta, mutta silti eläinten omistajilla ei ole oikeutta suojella eläimiään riittävän tehokkaasti, eikä häirikkösusista päästä eroon. Petovahingot uhkaavat sekä tilallisten toimeentuloa että jaksamista. Tilallisille tämä on sietämätön tilanne, ja siihen tulee pikaisesti saada muutos, sillä susi ei kuulu pihapiiriin, Antikainen vaatii.

Edustaja Antikainen on jättänyt kirjallisen kysymyksen koskien petovahinkojen torjuntaa eläintiloilla.

Suomen Uutiset